Όπισθεν ολοταχώς της τουρκικής κυβέρνησης για το «γάμο» ανήλικων θυμάτων βιασμού - Free Sunday
Όπισθεν ολοταχώς της τουρκικής κυβέρνησης για το «γάμο» ανήλικων θυμάτων βιασμού

Όπισθεν ολοταχώς της τουρκικής κυβέρνησης για το «γάμο» ανήλικων θυμάτων βιασμού

Η πρόταση νόμου έδινε τη δυνατότητα σε δράστες σεξουαλικής κακοποίησης να αποφύγουν την τιμωρία εάν «παντρεύονταν» το θύμα.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης σε δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ «θα επαναθεωρήσει» το νόμο ώστε να διαφυλάσσεται η «κοινωνική συναίνεση».

Το νομοσχέδιο, είπε, θα αποσυρόταν από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης -όπου επρόκειτο να ψηφιστεί- και θα επέστρεφε στις προπαρασκευαστικές επιτροπές ώστε, με συνδιαβούλευση με την αντιπολίτευση και ομάδες προστασίας κοινωνικών δικαιωμάτων, να «επαναδιατυπωθεί».

Το σχέδιο νόμου προέβλεπε ότι οι καταδίκες για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης «άνευ βίας, απειλών ή τεχνασμάτων» που διαπράχθηκαν πριν από την 16η Νοεμβρίου 2016 θα αναστέλλονται επ' αόριστον εάν ο δράστης παντρευτεί το θύμα.

Η κυβέρνηση ανέφερε πως στόχος ήταν να βελτιωθεί η κατάσταση για τους άνδρες που έχουν φυλακιστεί και είναι παντρεμένοι με γυναίκες κάτω των 18 ετών με θρησκευτικό γάμο, απορρίπτοντας πως το νομοσχέδιο ουσιαστικά έδινε «αμνηστία» σε βιαστές.

«Υπάρχουν εκείνοι που παντρεύονται πριν συμπληρώνουν την ηλικία που προβλέπει ο νόμος. Δεν ξέρουν τον νόμο, και κάνουν παιδιά, και μετά ο πατέρας οδηγείται στη φυλακή και τα παιδιά μένουν μόνο με τη μητέρα τους» επιχειρηματολόγησε ο Γιλντιρίμ την Παρασκευή.

Ο γάμος προσώπων κάτω των 18 ετών είναι παράνομος στην Τουρκία. Αλλά ο γάμος μεταξύ ανδρών και ανήλικων κοριτσιών σε θρησκευτικές τελετές δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, ειδικά σε αγροτικές περιοχές της χώρας των 78 εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι σουνίτες.