«Αλλαγή ρότας» Τραμπ - Ισχυρές δεσμεύσεις για το ΝΑΤΟ - Free Sunday
«Αλλαγή ρότας» Τραμπ - Ισχυρές δεσμεύσεις για το ΝΑΤΟ

«Αλλαγή ρότας» Τραμπ - Ισχυρές δεσμεύσεις για το ΝΑΤΟ

Έτσι, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα παραμείνει «ισχυρά δεσμευμένη» στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, παρά την κριτική που είχε ασκήσει στη συμμαχία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Τους τελευταίους μήνες ο Τραμπ σε ομιλίες του είχε πει ότι η υποστήριξη στο ΝΑΤΟ είναι απαρχαιωμένη και δεν έχει πλέον αξία για τις ΗΠΑ και δεν θα ήταν κακό πράγμα εάν διαλυόταν, γράφει ο Independent.

Φαίνεται ότι η άποψή του για το ΝΑΤΟ είναι η τελευταία σε μία σειρά στροφών 180 μοιρών από τις λαϊκίστικες υποσχέσεις του, οι οποίες βέβαια τον οδήγησαν στον Λευκό Οίκο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε στο BBC την Πέμπτη το πρωί, ότι «ο Τραμπ διαβεβαίωσε και εμένα και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ισχυρά δεσμευμένες στο ΝΑΤΟ».

Η κριτική που είχε ασκήσει ο Τραμπ στο ΝΑΤΟ εστίαζε στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ δαπανούν πολλά χρήματα και δυνάμεις στη συμμαχία σε σχέση με τα άλλα μέλη της, χωρίς να υπάρχει αντάλλαγμα, και η συμμαχία είναι εκτός εποχής από τη στιγμή που ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η παγκόσμια τρομοκρατία.

Στο τελευταίο απάντησε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επέμεινε ότι το ΝΑΤΟ έχει ρόλο κλειδί στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. «Η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ, στο Αφγανιστάν, ήταν μία άμεση απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ» είπε και πρόσθεσε ότι για το θέμα των δαπανών ο Τραμπ δεν έχει άδικο. «Δεν είναι δίκαιο το οικονομικό βάρος του ΝΑΤΟ να μοιράζεται ανισόρροπα, όπως γίνεται σήμερα. Θα ήθελα να δω περισσότερους συμμάχους να αυξάνουν τα έξοδα για τις αμυντικές δαπάνες» πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι θα συναντηθεί με τη Μέι στο πλαίσιο της πίεσης προς τις χώρες της συμμαχίας να αυξήσουν στο 2% του ΑΕΠ τις αμυντικές τους δαπάνες, τονίζοντας ότι οι χώρες που ανταποκρίνονται και πιάνουν τους στόχους είναι η Πολωνία, η Εσθονία και η Ελλάδα.