Η γερμανική αστυνομία αναζητά τον Τυνήσιο δολοφόνο στρατιώτη του ISIS - Free Sunday
Η γερμανική αστυνομία αναζητά τον Τυνήσιο δολοφόνο στρατιώτη του ISIS

Η γερμανική αστυνομία αναζητά τον Τυνήσιο δολοφόνο στρατιώτη του ISIS

Οι γερμανικές αρχές αναζητούν έναν Τυνήσιο υπόπτο για την επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσαν ΜΜΕ της χώρας ο οποίος είναι γνωστός στην αστυνομία για τις σχέσεις του με δίκτυα σαλαφιστών (σ.σ. υπερσυντηρητικοί σουνίτες μουσουλμάνοι).

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Ραλφ Γέγκερ, ο Τυνήσιος ήταν σε επαφή με ισλαμιστές στη Ρηνανία-Βεστφαλία και γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας. Ειδικότερα, όπως ανέφερε «οι υπηρεσίες ασφαλείας αντάλλαξαν τα ευρήματά τους και τις πληροφορίες τους σχετικά με αυτό το πρόσωπο με το Κοινό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας τον Νοέμβριο του 2016».

Οι γερμανικές διωκτικές αρχές τις έρευνες τους μετά την απελευθέρωση του πακιστανού υπόπτου αναζητούν τον Τυνήσιο δολοφόνο του μακελλειού της χριστουγεννιάτικης αγοράς προς τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις: 

α) Τα στοιχεία που συλλέγονται κατά την αυτοψία στον τόπο της τραγωδίας,  

β) τα δεδομένα από το GPS, το σύστημα δορυφορικού εντοπισμού που έχουν καταγραφεί και αποτυπώνουν την πορεία του φορτηγού και  

γ) τη σύγκριση των δειγμάτων DNA με την βάση δεδομένων, που είναι πολύ δύσκολη καθώς στον θάλαμο οδήγησης της νταλίκας βρέθηκαν παντού αίματα και τρίχες παντού στο εσωτερικό του ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία έστω και συγκεχυμένη περιγραφή των χαρακτηριστικών του δράστη.

Η αστυνομία επικρίνεται και για το γεγονός ότι ένα ογκωδέστατο φορτηγό έκανε ανενόχλητα κύκλους στο κέντρο του Βερολίνου, σχεδόν επί μισή ώρα πριν αναπτύξει ταχύτητα και πέσει πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος της πλατείας Μπράιτσχαϊντ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, πρότεινε από σεβασμό στη μνήμη των 12 νεκρών και των 48 τραυματιών, των αθώων θυμάτων της επίθεσης, να κλείσουν οι υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές.

Σε δημοσίευμα της πολωνικής εφημερίδας Gazeta Wyborcza, αποκαλύπτεται ότι τα πολλαπλά τραύματα που φέρει σε όλο του το σώμα ο άτυχος 37χρονος Πολωνός, Ουρμπάν Λούκατς αποδεικνύουν ότι έδωσε μάχη με τον άγνωστο δράστη, προκειμένου να αποκρούσει την πειρατεία.

«Το μέλλον αυτού του κόσμου, μπορούν να το διασφαλίσουν μόνο η δημοκρατία, η ανεκτικότητα, η προσήλωση στην ειρήνη και την κοινωνική συνοχή. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να εδραιώσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στις σύγχρονες κοινωνίες» είπε  ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στο Ηράκλειο, αναφερόμενος στην επίθεση στο Βερολίνο.