Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ - Free Sunday
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ

Στις 18:30 ώρα Ελλάδος, δηλαδή 11:30 ώρα Ουάσινγκτον, ορκίστηκε ο  Ντόναλντ Τραμπ ως ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ το Σάββατο.

Κατά την εναρκτήρια του ομιλία ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «από εδώ και στο εξής, η Αμερική θα έχει προτεραιότητα», και πρόσθεσε ότι «το σύνθημά μας θα είναι πρώτα η Αμερική και οι αρχές μας θα είναι αγοράζετε αμερικανικά προϊόντα και προσλαμβάνετε Αμερικανούς».

«Για πολύ καιρό, μια μικρή ομάδα ανθρώπων στην πρωτεύουσα της χώρας απομυζούσε τα οφέλη από τη διακυβέρνηση, ενώ ο λαός υπέμενε το κόστος. Η Ουάσινγκτον ανθούσε, όμως ο λαός δεν μοιραζόταν τον πλούτο της. Οι πολιτικοί ευημερούσαν, ωστόσο οι θέσεις εργασίας έφευγαν και τα εργοστάσια έκλειναν. Το κατέστημένο προστάτευε τον εαυτό του, αλλά όχι τους πολίτες αυτής της χώρας. Οι νίκες τους δεν ήταν νίκες σας. Οι θρίαμβοί τους δεν ήταν θρίαμβοί σας. Και ενώ εκείνοι γιόρταζαν στην πρωτεύουσα, δεν υπήρχαν και πολλά για να γιορτάσει κανείς στις οικογένειες που πάλευαν σε ολόκληρες τις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις για τη μεταβίβαση της εξουσίας έχουν αρχίσει από το πρωί ενώ ο νέος πρόεδρος βρέθηκε αντιμέτωπος και με την πρώτη διαδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον του, μόλις αύριο, δηλαδή τη δεύτερη ημέρα άσκησης των καθηκόντων του από γυναικείες οργανώσεις μπροστά στο Καπιτώλιο. 

Το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής (σε ώρες Ελλάδος, με διαφορά επτά ωρών):

15:30 Ιδιωτική προσευχή: Ο νέος πρόεδρος και η οικογένειά του θα συμμετέχουν σε θρησκευτικής τελετή στην Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, λίγα μόλις μέτρα από το «Blair House».

16:30 Ο απερχόμενος και ο νέος πρόεδρος θα συναντηθούν στον Λευκό Οίκο με τις συζύγους τους. Αν τηρηθεί το έθιμο, θα μεταβούν μαζί από την Λεωφόρο Πενσυλβάνια προς το Καπιτώλιο.

18:30 Ορκωμοσία στη δυτική πλευρά του Καπιτωλίου

  • Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς, θα απαγγέλλει τον όρκο, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει τα δύο του χέρια σε δύο Βίβλους: τη μία που έχει από παιδί και την Βίβλο του Λίνκολν. Θα παραστούν Αμερικανοί και ξένοι αξιωματούχοι καθώς και θρησκευτικοί ηγέτες.
  • Ομιλία Τραμπ θα εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του, Σον Σπάισερ «θα είναι μια πολύ προσωπική κι ειλικρινής παρουσίαση του οράματός του για την χώρα. Θα εξηγήσει τι σημαίνει να είσαι Αμερικανός, οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε» συνέχισε ο ίδιος, αναφέροντας μεταξύ άλλων εκείνες του τομέα των υποδομών και της εκπαίδευσης. Δεν πρόκειται για (την παρουσίαση) ενός λεπτομερούς προγράμματος, αλλά για ένα ντοκουμέντο φιλοσοφικών ιδεών, το όραμά του για το μέλλον της χώρας, του ρόλου της κυβέρνησης και του ρόλου των πολιτών».

  • Αποχώρηση ζεύγους Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο. 
  • Γεύμα με μουσικές παραστάσεις για κορυφαία πολιτικά στελέχη και προσωπικούς φίλους στην Ροτόντα του Καπιτωλίου, 
  • Επιθεώρηση των Ενόπλων Δυνάμεων από το νέο πρόεδρο μπροστά από το Καπιτώλιο και παρέλαση προς τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάτες του νέου προέδρου είχαν ζητήσει από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων να γίνει προς τιμήν του Τραμπ μια μεγαλειώδης παρέλαση, στο πρότυπο εκείνων που διοργανώνονται στη Ρωσία ή τη Βόρεια Κορέα με . βαριά άρματα μάχης και εκτοξευτές πυραύλων αλλά το Πεντάγωνο απέρριψε το αίτημα, θεωρώντας ανάρμοστη μια αυτοκρατορικού τύπου επίδειξη δύναμης και εκφράζοντας φόβους για ζημιές, τόσο στον οπλισμό όσο και στην πόλη της Ουάσινγκτον από την κυκλοφορία ορισμένων βαρέων οπλικών συστημάτων στους δημόσιους δρόμους.