Από την Άγκυρα ξεκινά ο νέος διοικητής της CIA - Free Sunday
Από την Άγκυρα ξεκινά ο νέος διοικητής της CIA

Από την Άγκυρα ξεκινά ο νέος διοικητής της CIA

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Αγκυρα από τις τοποθετήσεις και τον τόνο του Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από την ορκωμοσία του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την Τουρκία «στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ», ενώ εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν ανέφερε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση «παίρνει πολύ σοβαρά» το αίτημα για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στη διάρκειας 45 λεπτών συνομιλία των δύο ανδρών τέθηκαν επί τάπητος η δημιουργία «ασφαλών ζωνών» στη Συρία, το Κουρδικό και ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Σήμερα αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία ο νέος διοικητής της CIA, Μάικ Πομπέο, ενώ ο τουρκικός στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις του στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής Προεδρίας, πρόκειται θα συζητηθούν τα θέματα του ΡΥD, της δράσης της οργάνωσης του Γκιουλέν στην Τουρκία και στις ΗΠΑ, όπως και το θέμα της έκδοσης του ιδίου του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία έχει ήδη παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο και αναλυτικό σχέδιο για την ανακατάληψη της Ράκα από τον ΙΣΙΣ, και πως και αυτό θα συζητηθεί με τον νέο αρχηγό της CIA.

Ο κ. Καλίν προσέθεσε ότι σε αυτό το θέμα ο Πρόεδρος Τράμπ εμφανίστηκε θετικός και πρόκειται να μελετηθεί αναλυτικά σε αυτή την επίσκεψη.