Μέρκελ με Λαγκάρντ και Γιουνκερ εφ όλης της ελληνικής ύλης - Free Sunday
Μέρκελ με  Λαγκάρντ και Γιουνκερ εφ όλης της ελληνικής ύλης

Μέρκελ με Λαγκάρντ και Γιουνκερ εφ όλης της ελληνικής ύλης

Δύο ξεχωριστές συναντήσεις με την Γενικη Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο τη Ευρωπαίκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, θα έχει σήμερα στο Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ.

 Στη συνάντηση με την κ.Λαγκαρντ κύριο θέμα θα είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα καθώς το ραντεβού κλείστηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δυο γυναίκες, οι οποίες, όπως έγραψε η γερμανική εφημερίδα Die Welt, -επικαλούμενη γερμανικές κυβερνητικές πηγές- συμφώνησαν στη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και την παράλληλη μετάθεση του ζητήματος του χρέους για το 2018.

Δίνοντας μία πρόγευση των θέσεων του ΔΝΤ, ο Αμερικανός αναπληρωτής διευθυντής του Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον σε δηλώσεις του από το Βερολίνο, είπε ότι «το ΔΝΤ πρέπει να εφαρμόσει τις πολιτικές και τους κανόνες του για να διατηρήσει την αξιοπιστία του».

Ο κ.Λίπτον αναγνώρισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος από την Ελλάδα, διευκρίνισε όμως ότι  οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να αναμένουν πως το Ταμείο θα «ρίξει νερό στο κρασί του».

«Αν η συμμετοχή μας σε ένα πρόγραμμα μας οδηγούσε μακριά από την εντολή μας το ΔΝΤ θα μπορούσε να αμφισβητηθεί σοβαρά», είπε.

Θα πρέπει να σημειωθεί  ότι στην Ουάσιγκτον υπάρχει η εκτίμηση ότι το Ταμείο ερμηνεύει ελαστικά το καταστατικό του, προκειμένου να εξυπηρετεί την ευρωζώνη.

Η κ.Λαγκάρντ μπορεί να δεχτεί είναι να προχωρήσουν οι συνομιλίες με την Αθήνα σε τεχνικό επίπεδο, για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα μετά το 2018, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι, ακόμη και η καλύτερη έκβαση αυτών των συνομιλιών, θα οδηγήσει αυτόματα σε συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Η διοίκηση του ΔΝΤ επιμένει στην εκτίμησή της ότι όση προσπάθεια και αν κάνει η Ελλάδα, οι στόχοι του προγράμματος θα πρέπει να προσαρμοσθούν με ρεαλιστικό τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν θεωρεί ρεαλιστικό να διατηρηθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% πέραν του 2021 και εκτιμά ότι θα χρειασθούν σοβαρές δεσμεύσεις από το Eurogroup για την ενεργοποίηση όλων των απαραίτητων μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μετά το 2018, προϋποθέσεις τις οποίες δύσκολα μπορεί να αποδεχτεί η γερμανική πλευρά..

Στη συνάντηση αναφέρεται εκτενώς η Tageszeitung, σημειώνοντας ότι στόχος της συνάντησης είναι «η διευθέτηση της διαμάχης αναφορικά με τη βοήθεια προς την Αθήνα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή η διαμάχη είναι που «εμποδίζει εδώ και χρόνια την εύρεση λύσης στην ελληνική κρίση». Για τον λόγο αυτό η Κριστίν Λαγκάρντ «έρχεται αυτοπροσώπως στην άτυπη πρωτεύουσα της ΕΕ, μόλις δύο ημέρες μετά το Eurogroup», το οποίο κλήθηκε να λύσει τον γόρδιο δεσμό του ελληνικού ζητήματος.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου, η συνάντηση των δύο κυριών στο Βερολίνο δεν θα αφορά όμως «μόνο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον, τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Τίθεται όμως και το ερώτημα εάν η ίδια η Γερμανία θα συμμετάσχει περαιτέρω στο όχι και τόσο προσφιλές πρόγραμμα διάσωσης και ως εκ τούτου ακολουθεί το ερώτημα της μελλοντικής ύπαρξης ή μη ύπαρξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την ΕΕ». Η ΤΑΖ κλείνει με την εκτίμηση ότι εάν η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ επιδείξουν σκληρή στάση και αποφασίσουν να απέχουν από τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, «τότε και η Γερμανία θα θέλει να αποχωρήσει. Κάτι τέτοιο θα έριχνε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη σε μια νέα κρίση».