Αυτός, αυτοί και η Ρωσία... - Free Sunday
Αυτός, αυτοί και η Ρωσία...

Αυτός, αυτοί και η Ρωσία...

Δύο φορές είχε συνομιλήσει με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουασιγκτον, Σεργκέι Κίσλιακ, κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τραμπ, Τζεφ Σέσιονς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, η οποία επικαλείται αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Η πρώτη συνάντηση έγινε στο γραφείο του τότε γερουσιαστή τον Σεπτέμβριο ενώ σύμφωνα με στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, βρισκόταν στο αποκορύφωμά της μια εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων που καταλογίζουν ότι έκανε η Μόσχα για να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, έγραψε η Ποστ.

Κατά την ακρόαση για την έγκριση του διορισμού του στο αξίωμα του υπουργού Δικαιοσύνης, ο Σέσιονς είχε ερωτηθεί αν υπήρξαν επαφές μεταξύ στελεχών της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και ρώσων αξιωματούχων σχετικά, αλλά δεν είχε αναφερθεί στις δικές του επαφές. 

Σε δήλωσή του αργά το βράδυ της Τετάρτης, αρνείται πως έκανε οτιδήποτε μεμπτό χωρίς να διαψεύδει τις συναντήσεις:

«Δεν συναντήθηκα ποτέ με κανέναν ρώσο αξιωματούχο για να συζητήσω ζητήματα της εκστρατείας. Δεν έχω ιδέα για τι μιλούν οι αιτιάσεις αυτές. Είναι λάθος». 

Η εκπρόσωπος του Σάρα Ισγκούρ Φλόρες διέψευσε ότι είχε παραπλανήσει στην απάντηση του στην ακρόαση:

«Δεν ήταν τίποτα παραπλανητικό στην απάντησή του. Πέρυσι, ο γερουσιαστής είχε πάνω από 25 συζητήσεις με ξένους πρεσβευτές, ως κύριο μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων. Ρωτήθηκε κατά την ακρόασή του, εάν υπήρξαν επαφές μεταξύ της Ρωσίας και της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ, όχι για συναντήσεις που είχε σαν γερουσιαστής και μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων». 

Ο Σέσσιονς είναι ο δεύτερος αξιωματούχος της ομάδας Τραμπ που βρίσκεται να είχε επαφές με τη Μόσχα.

Για τον ίδιο λόγο, στα μέσα Φεβρουαρίου, παραιτήθηκε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, ο Μάικλ Φλιν, στη σκιά των αποκαλύψεων ότι συζήτησε το θέμα των κυρώσεων της Αμερικής σε βάρος της Ρωσίας με τον Ρώσο πρεσβευτή λίγες εβδομάδες πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Φλιν είχε αρνηθεί ότι είχε τέτοιου είδους συζήτηση στη συνομιλία του με τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ, εν τούτοις παραιτήθηκε αναφέροντας πως το λάθος του ήταν που δεν είχε ενημερώσει επαρκώς για τις συνομιλίες του τον αντιπρόεδρο Πενς.