Μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων θέλουν οι ισχυροί της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Free Sunday
Μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων θέλουν οι ισχυροί της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων θέλουν οι ισχυροί της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία» υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ πριν τη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν η Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Ιταλίας, Μαριάνο Ραχόι και Πάολο Τζεντιλόνι.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τάσσομαι υπέρ της ύπαρξης νέων μορφών συνεργασίας, υπέρ νέων σχεδίων, υπέρ αυτού που αποκαλούμε διαφοροποιημένες συνεργασίες», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Με αυτόν τον τρόπο», συνέχισε ο ίδιος, «ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα, η ευρωζώνη, μέσω της εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, όπως είναι η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση, όπως είναι ο πολιτισμός».

Ορισμένες χώρες θα μπορούσαν «να προχωρήσουν γρηγορότερα και ισχυρότερα χωρίς οι άλλες να αποκλείονται αλλά και χωρίς να μπορούν να αντιταχθούν», διευκρίνισε Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ οι Ευρωπαίοι θα πρέπει «να έχουν το θάρρος να αποδεχτούν ότι ορισμένες χώρες προχωρούν πιο γρήγορα από τις άλλες». Η ίδια πρόσθεσε ότι δεν κλείνει ο δρόμος «για εκείνες που έχουν καθυστερήσει». «Όμως θα πρέπει να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά», σημείωσε η ίδια.

«Χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη, η οποία να έχει ως στόχο τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, η οποία να προσφέρει απαντήσεις σε όποιον έχει μείνει πίσω. Δεν έχουμε φτάσει, ακόμη, σε αυτό το επίπεδο», πρόσθεσε ο Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την λήξη της τετραμερούς συνόδου των Βερσαλλιών. 

«Χρειάζονται βήματα προόδου στην κοινή άμυνα», συνέχισε ο ίδιος, «για να προστατέψουμε την ασφάλειά μας» προσθέτοντας ότι «Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία συμφωνούν».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ «μιας ΕΕ με μεγαλύτερη ολοκλήρωση και διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης» με την λογική ότι «τα κράτη–μέλη μπορεί να έχουν διαφορετικές φιλοδοξίες και η Ένωση πρέπει να προσφέρει, στις διαφορετικές αυτές φιλοδοξίες, διαφορετικές απαντήσεις. Διατηρώντας, βέβαια, το ενιαίο σχέδιο».

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι στην επετειακή σύνοδο της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου, «η Ένωση θα ξεκινήσει, και πάλι, από τον ευρωπαϊκό λαό». Κάλεσε, τέλος, όλες τις 27 χώρες μέλη να κάνουν τις επιλογές τους, μέσα στο πλαίσιο της Λευκής Βίβλου της Επιτροπής, χωρίς τις οποίες κινδυνεύουμε να θέσουμε σε κίνδυνο το ίδιο το μέλλον του ευρωπαϊκού σχεδίου».

Από την πλευρά του ο Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι «η Ισπανία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση με όλους εκείνους που θα θελήσουν να την ακολουθήσουν».