Πέντε tips για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος - Free Sunday
Πέντε tips για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Πέντε tips για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

1. Κατανάλωσε φρούτα και λαχανικά της εποχής! «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» λέει η παροιμία και ακριβώς έτσι είναι. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (σελήνιο, σίδηρος, ψευδάργυρος, χαλκός, φυλλικό οξύ, βιταμίνες A, C, E και Β6) που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά ενισχύουν την άμυνά μας. Οι τροφές που συστήνεται να προτιμάτε είναι τα εσπεριδοειδή (πλούσια σε βιταμίνη C), οι κόκκινες πιπεριές (βιταμίνη C), το μπρόκολο (βιταμίνες A, C και E), το σπανάκι (βιταμίνη Α και C), τα αμύγδαλα (βιταμίνες C και E), το ακτινίδιο (βιταμίνη C, K, φυλλικό οξύ και κάλιο), οι φακές (σίδηρος), το κοτόπουλο (βιταμίνη Β6) και οι ηλιόσποροι (βιταμίνη B6, E).

2. Έλεγξε το βάρος σου! Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μια σειρά νοσήματα, μεταξύ των οποίων ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση και διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις. Πέραν αυτών, όμως, έρευνες έχουν δείξει ότι συνδέεται και με αλλαγές στην απόκριση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η διατήρηση του βάρους μας εντός των φυσιολογικών ορίων (Δείκτης Μάζας Σώματος μεταξύ 18,5 και 24,9) συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των αμυντικών μας μηχανισμών.

3. Κόψε τις κακές συνήθειες! Το κάπνισμα, εκτός από τις σοβαρές συνέπειές του στο αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα, επηρεάζει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ίδιο συμβαίνει και με το αλκοόλ, το οποίο σε μεγάλες ποσότητες επηρεάζει κι αυτό την άμυνα του οργανισμού μας. Μάλιστα, η χρήση αλκοόλ δεν είναι απαραίτητο να είναι χρόνια για να επιφέρει τις επιζήμιες επιπτώσεις του, καθώς γι’ αυτό αρκεί η υπερβολική κατανάλωσή του, ακόμα κι αν γίνεται σποραδικά. Επομένως, συστήνεται διακοπή του καπνίσματος και ελάττωση της κατανάλωσης αλκοόλ, αν όχι πλήρης διακοπή της.

4. Κάνε γυμναστική! Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η σωματική άσκηση έχει γενικότερα οφέλη για την υγεία, ανάμεσά τους και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, αποτελεί εξαιρετικό φυσικό τρόπο μείωσης του στρες. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Η εξαντλητική γυμναστική καταπονεί το σώμα και στο τέλος μπορεί να επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

5. Απόβαλε το στρες! Έρευνες έχουν δείξει ότι το άγχος επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η παραγόμενη κορτιζόλη, που είναι γνωστή και ως ορμόνη του στρες, επηρεάζει τα λευκά αιμοσφαίρια και μειώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Πέραν τούτου, όμως, το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινούς τρόπους αντιμετώπισής του, όπως είναι η κατανάλωση αλκοόλ και η κακή διατροφή, επιδρώντας και με αυτόν τον τρόπο στην υγεία μας. Ένας φυσικός τρόπος να αποβάλεις το στρες είναι το γρήγορο περπάτημα.