Με αντίδοτο το ευφυές χιούμορ τα 40χρονα του Αρκά στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως - Free Sunday
Με αντίδοτο το ευφυές χιούμορ τα 40χρονα του Αρκά στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως

Με αντίδοτο το ευφυές χιούμορ τα 40χρονα του Αρκά στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως

Με πλεύση το χιούμορ, οι 26οι ΠΛΟΕΣ που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως έχουν τίτλο «Με αντίδοτο το ευφυές χιούμορ» και είναι αφιερωμένοι στον σκιτσογράφο, γελοιογράφο, συγγραφέα και εικαστικό δημιουργό Αρκά, που αυτή τη χρονιά γιορτάζει τα 40χρονα της έντυπης καλλιτεχνικής του παρουσίας. Επιμελήτρια της έκθεσης, καθώς και του συνοδευτικού εικαστικού καταλόγου της, είναι η ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ) Αθηνά Σχινά. Η κ. Σχινά μίλησε στην F.S.

81d9a0e153e956849410caa8cc15b70e XL

Πώς αποφασίσατε να παρουσιάσετε στο Ίδρυμα Κυδωνιέως την έκθεση του Αρκά;

Ο Αρκάς πρωτίστως είναι εικαστικός δημιουργός. Είναι βεβαίως και σκιτσογράφος, γελοιογράφος-κομιξάς, αλλά και συγγραφέας. Αποφάσισα να του προτείνω τη συγκεκριμένη έκθεση γιατί παρακολουθεί πάντα την εποχή μας και τη δική του. Ήταν ο μόνος καλλιτέχνης που καθημερινά αντιδρούσε στην πανδημία, με τον δικό του πάντα τρόπο. Είναι ο ταλαντούχος δημιουργός που ξέρει να χειρίζεται όλες τις αποχρώσεις του κωμικού στοιχείου και εντέλει είναι ο καλλιτέχνης που κλείνει 40 χρόνια παρουσιάζοντας τα έργα του στην καθημερινότητά μας, την οποία και αντανακλά. Είναι ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, ενώ είναι άφαντος, διότι είναι αντιστάρ. Δεν εμπλέκεται στις μεθόδους του καταναλωτισμού και της show business. Για μένα, είναι επίσης το «παιδίον νέον», γιατί, ενώ ωριμάζει, διαθέτει ευρηματικότητα, φαντασία, οξύνοια και συνειδησιακή ανεξαρτησία, όπως την αισθάνονται τα παιδιά. Παράλληλα, έχει κριτική διάσταση ως προς τα τεκταινόμενα της ζωής και μας προσφέρει μέσα από το χιούμορ του εργαλεία αυτεπίγνωσης.

 Πώς αντιδρούν οι Έλληνες απέναντι στο χιούμορ;

Είμαστε ο μόνος λαός που ήδη από τα ομηρικά έπη εκφραζόμαστε, ανάμεσα στα άλλα, και μέσα από το χιούμορ. Διότι ποιος δεν έχει χαμογελάσει ήδη από την αρχαιότητα όταν εμφανίστηκε στους αλαζόνες Τρώες το ξύλινο άλογο, τόσο μεγάλο, ώστε να τους αναγκάσει να γκρεμίσουν τα τείχη τους. Εκεί το ομηρικό χιούμορ συνδυάζεται με τη θυμοσοφία. Επίσης, ποιος δεν χαμογέλασε όταν η Κίρκη μεταμόρφωσε τους συντρόφους του Οδυσσέα σε χοίρους, θίγοντας ο Όμηρος μέσα από το καυστικό του χιούμορ την πρόσδεση στην υλικότητα της ζωής. Ο Αίσωπος με τους παροιμιομύθους του, μέχρι και ο φιλόσοφος Πλούταρχος μέσα από το βιβλίο του «Περί Ευθυμίας», ανήκουν στην παράδοσή μας. Είμαστε ένας λαός που έχουμε καλλιεργήσει τον κλαυσίγελο, τη χαρμολύπη, τον σαρκασμό και την ειρωνεία, αλλά η σοβαροφάνειά μας πολλές φορές μας κάνει να τα ξεχνάμε όλα αυτά. Άλλο σοβαρότητα και άλλο σοβαροφάνεια. Άλλο ειλικρίνεια και άλλο υποκρισία. Το χιούμορ μάς μαθαίνει να διακρίνουμε πολύ καλά από τη μικρή μας ηλικία αυτές τις διαφορές. Γιατί το χιούμορ αποτελεί από μόνο του μια ολόκληρη γλώσσα, της οποίας κορυφαίος εκπρόσωπος εδώ και 40 χρόνια είναι ο Αρκάς. 

ABOUT

  • Ο Αρκάς, με το καταλυτικό και εμπνευσμένο χιούμορ του, αλλά και το πηγαίο του ταλέντο, αποτελεί σημείο αναφοράς για πάρα πολλούς ανθρώπους όλων των ηλικιών, των ενδιαφερόντων και των γεωγραφικών περιοχών της πατρίδας μας, όπως και αρκετών χωρών του εξωτερικού, αφ’ ης στιγμής γνωρίζουμε ότι πολλά άλμπουμ του και γελοιογραφίες έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν σε τουλάχιστον εννέα γλώσσες.
  • Ο ίδιος ο Αρκάς (που υπογράφει πάντα τα έργα του με αυτό το ψευδώνυμο) ποτέ δεν εμφανίζεται σαν πρόσωπο, όχι από ιδιοτροπία, αλλά από επιλογή να γνωστοποιείται μόνο μέσα από τα εικαστικά του δημιουργήματα.
  • Στην παρουσιαζόμενη έκθεση θα υπάρχουν μεγεθυμένες και ακριβείς αναπαραγωγές (περί τις 185) από τα περισσότερα άλμπουμ του καλλιτέχνη, (από εξαντλημένα βιβλία του και άλλα, που ακόμη κυκλοφορούν), όπως επίσης και γύρω στα 65 πρωτότυπα και χειροποίητα έργα του, που έγιναν και «ιστορικά» στην περίπτωση αυτή, παρουσιάζονται πριν ο Αρκάς χρησιμοποιήσει –στις πιο πρόσφατες δημιουργίες του– τα μέσα υψηλής τεχνολογίας ως προς την πιο εκσυγχρονισμένη χρωματική τους απόδοση.
  • Η έκθεση αυτή, όντας επίκαιρη, παρουσιάζει και ένα εσωτερικό αφιέρωμα από τον Αρκά στον κορονοϊό (!), αντικαθρεφτίζοντας τις ποικίλες αντιδράσεις μας. Αυτός άλλωστε ήταν ένας επιπρόσθετος λόγος για τον οποίο επελέγη να είναι φέτος ο Αρκάς ο τιμώμενος καλλιτέχνης του εικαστικού θεσμού ΠΛΟΕΣ.

INFO

  • Η έκθεση (χωρίς ειδικά εγκαίνια, λόγω αποφυγής συνωστισμού) θα ανοίξει την είσοδό της στο κοινό το Σάββατο 1 Αυγούστου. Η διάρκειά της θα είναι μέχρι την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, εκτός αν ανακύψουν ειδικοί λόγοι και μπορέσει να παραταθεί.
  • Ημέρες και ώρες λειτουργίας: 10:30-14:30 & 18:30-21:30 καθημερινά, εκτός Τρίτης.