Ο κορωνοϊός νέο πλήγμα στο δημογραφικό - Free Sunday
Ο κορωνοϊός νέο πλήγμα στο δημογραφικό
Ο ιός μπορεί να μην επηρεάζει τόσο τα βρέφη, επηρεάζει όμως την ψυχολογία των υποψήφιων γονιών C0

Ο κορωνοϊός νέο πλήγμα στο δημογραφικό

Υπάρχουν τρία βασικά σενάρια για τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το καλό σενάριο η ανθρωπότητα θα έχει αφήσει πίσω της τη μεγάλη απειλή μέχρι τον Ιούνιο. Το μεσαίο σενάριο τοποθετεί το τέλος της δοκιμασίας τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει και το κακό σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι μεγάλες δυσκολίες μπορεί να κρατήσουν μέχρι και ένα χρόνο.

Ανεξάρτητα από το πιο σενάριο τελικά θα πραγματοποιηθεί είναι φανερό ότι ο κορωνοϊός δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο δημογραφικό πρόβλημα για την Ελλάδα.

Η δημογραφική κρίση στη χώρα μας έχει πάρει νέες διαστάσεις από το 2011 οπότε ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε για πρώτη φορά τον αριθμό των γεννήσεων. Από τότε τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Το 2018 είχαμε 120.297 θανάτους στη χώρα μας και μόλις 86.440 γεννήσεις.

Οι θάνατοι που οφείλονται άμεσα στον κορωνοϊό δύσκολα θα αλλάξουν τα στατιστικά στοιχεία εφόσον σε επίπεδο μέσου όρου έχουμε κάτι παραπάνω από 310 θανάτους την ημέρα στη χώρα μας. Ακόμη και αν φτάσουμε στα επίπεδα της Ιταλίας θα έχουμε πρόσθετους 50 – 70 θανάτους την ημέρα μέχρις ότου αρχίσει να πέφτει η σχετική καμπύλη του κορωνοϊού.

Όμως μπορεί να έχουμε μία έμμεση επιβάρυνση, σε επίπεδο θανάτων, καθώς η επιβράδυνση ή και προσωρινή αχρήστευση, λόγω κορωνοϊού, τμήματος του συστήματος υγείας μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες εξελίξεις για πολλούς συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Εκεί όμως που θα κάνει, κατά την άποψή μου, τη μεγαλύτερη ζημιά ο κορωνοϊός είναι στο ήδη χαμηλό επίπεδο των γεννήσεων. Ενισχύει την ψυχολογία κρίσης που έριξε τις γεννήσεις από 114.766 το 2010 σε 86.440 το 2018.