Χρηματοδότηση μέσω Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων - Free Sunday
Χρηματοδότηση μέσω Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Χρηματοδότηση μέσω Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της κρίσης στις επιχειρήσεις είναι η δυστοκία στην εξεύρεση κεφαλαίων, ωστόσο ακόμη και σε αυτό το περιβάλλον η συνεργασία των ελληνικών τραπεζών με ενεργούς φορείς, αλλά και η αξιοποίηση πόρων, είναι ικανές να φέρουν την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα τελευταία επτά χρόνια τα δάνεια στην περιοχή της Ευρωζώνης έχουν μειωθεί κατά 40%. Σε δεινότερη θέση βρίσκεται, όπως είναι φυσικό, η Ελλάδα, με τον επιχειρηματικό κόσμο να θεωρεί ως σημαντικότερο πρόβλημα την πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) ενέκρινε εννέα πράξεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) –τόσο για έργα υποδομής όσο και για συμφωνίες χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) με ενδιάμεσους φορείς– ύψους 897 εκατ. ευρώ. Οι πράξεις αυτές αναμένεται να οδηγήσουν σε συνολικές επενδύσεις 2,36 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει εγκρίνει έξι έργα (χρηματοδότηση 824 εκατ. ευρώ) που οδηγούν σε συνολικές επενδύσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΙF) έχει εγκρίνει τρεις συμφωνίες χρηματοδότησης ΜμΕ (ποσού 73 εκατ. ευρώ) οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε συνολικές επενδύσεις ύψους 462 εκατ. ευρώ. Από τις συμφωνίες αυτές αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 1.400 επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο όμιλος της Creta Farms. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων χρηματοδοτεί με 15 εκατ. ευρώ την κρητική Εταιρεία προκειμένου να αναπτύξει περαιτέρω την τεχνολογία της και να συνεχίσει την εξαγωγική της δραστηριότητα.«Κλειδί» για την ενίσχυση αυτή ήταν η επιμονή της εταιρείας σε καινοτόμες δράσεις, ιδιαίτερα η πατέντα της να «αντικαταστήσει» το ζωικό λίπος με παρθένο ελαιόλαδο στα προϊόντα της, στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Σχεδιάζει, δε, να επεκτείνει τη μέθοδο αυτή στα snack foods, κάτι που οδηγεί στην πρόσληψη περίπου 100 υπαλλήλων.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε συνολική χρηματοδότηση ύψους 27,5 δισ. ευρώ σε 27 κράτη-μέλη: τα 19,8 δισ. ευρώ θα διατεθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε 151 έργα υποδομής. Τα υπόλοιπα 7,7 δισ. θα διατεθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων σε 234 συμφωνίες χρηματοδότησης, από τις οποίες αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 377.000 ΜμΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από την άλλη, ΟΤΕ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Housemarket (ΙΚΕΑ),ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Deca Investments, αλλά και οι τέσσερις βασικές τράπεζες, αποτελούν τις ήδη πραγματοποιηθείσες επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2015 που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα έχει ήδη επενδύσει περίπου 640 εκατ. ευρώ.

Έχει επενδύσει σε πάνω από δέκα έργα, από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι τη συμμετοχή σε επενδυτικά κεφάλαια, ενώ ιδιαίτερα ενεργή είναι στις εκδόσεις ομολογιακών δανείων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι επενδύσεις της σήμερα στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 640 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες μέσα από τις χρηματοδοτήσεις που προωθεί για την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Πρόκειται για δύο προγράμματα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της Frapport για την αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων, ύψους 90 και 60 εκατ. ευρώ, για τα οποία αναμένεται η έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της EBRD.

Η EBRD έχει υλοποιήσει επενδύσεις 107 δισ. ευρώ σε τριάντα χώρες ανά τον κόσμο (9,4 δισ. ευρώ το 2015) σε μια σειρά από κλάδους, με τον χρηματοοικονομικό τομέα να συμμετέχει με ποσοστό 36,7%.

Πρόκειται για μια αναπτυξιακή τράπεζα με κρατικά κεφάλαια, στόχος της οποίας είναι η χρηματοδότηση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Η τιμολόγηση των επενδύσεων γίνεται με όρους αγοράς και στόχος της δεν είναι απαραίτητα η μεγιστοποίηση του κέρδους.

Η παρουσία της EBRD στην Ελλάδα ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2015 και οι βασικοί στόχοι της στη χώρα είναι η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα με έμφαση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, η στήριξη της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και η τοποθέτηση στον χώρο των υποδομών (π.χ. αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, ΣΔΙΤ).
Οι επενδυτικοί στόχοι της EBRD για τους επόμενους μήνες είναι υποδομές, τουρισμός και αγροτοδιατροφικός τομέας. Μάλιστα, τα στελέχη της βρίσκονται σε συζητήσεις και με το Enterprise Greece, προκειμένου να εντοπίσουν στρατηγικές επενδύσεις στις οποίες θα μπορέσουν να συμμετάσχουν. Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Άλκης Δρακινός, αναπληρωτής διευθυντής της EBRD στην Ελλάδα, μιλώντας στο εξαγωγικό συνέδριο που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα επιθυμεί να δώσει η EBRD σε ακόμη δύο είδη επενδυτικής δραστηριότητας: πρώτον, στη συμμετοχή σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων και, δεύτερον, στη συμμετοχή σε επενδυτικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών. «Πάμε να αναπτύξουμε μια καινούργια αγορά. Το θέλουν και οι τράπεζες και το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς» υποστήριξε ο κ. Δρακινός αναφερόμενος στη συμμετοχή της EBRD στα ομολογιακά δάνεια. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η αναπτυξιακή τράπεζα έχει επενδύσει με αυτό τον τρόπο στον ΟΤΕ, στην Τιτάν, στον Όμιλο Φουρλή και πολύ πρόσφατα και στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, η EBRD έχει επενδύσει στην Deca Investments (η οποία, μεταξύ άλλων, συμμετέχει στην εξαιρετικά επιτυχημένη εταιρεία Atlas Tapes που παρασκευάζει συγκολλητικές ταινίες). Επιπλέον, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η έγκριση της συμμετοχής της με ποσό έως 10 εκατ. ευρώ στο fund SouthBridge Europe Mezzanine με έδρα το Λουξεμβούργο, το οποίο θα δραστηριοποιείται σε ενδιάμεση χρηματοδότηση κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Η δραστηριοποίηση της EBRD στην Ελλάδα μπορεί να ξεκίνησε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2015, όμως ελληνικές επιχειρήσεις έχουν χρηματοδοτηθεί εμμέσως από την ίδρυση της τράπεζας το 1991 για τις δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες.