Οι ξένες γλώσσες και ο ρόλος τους στην εκπαίδευση - Free Sunday
Οι ξένες γλώσσες και ο ρόλος τους στην εκπαίδευση

Οι ξένες γλώσσες και ο ρόλος τους στην εκπαίδευση

Σε μια παγκοσμιοποιημένη Ευρώπη η ικανότητα να μιλάμε περισσότερες από μία γλώσσες και η πρόσβαση στη διά βίου μάθηση ξένων γλωσσών προσφέρουν ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη, εκπαίδευση, επαγγελματική αποκατάσταση, κινητικότητα, πρόσβαση στην κοινωνία της πληροφόρησης και διεύρυνση των πολιτιστικών μας οριζόντων.

Μαζί με την επιλογή κάθε άλλης εκπαιδευτικής έκφρασης οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να είναι ενήμεροι για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η εκμάθηση ξένων γλωσσών, που γίνονται όλο και πιο προφανή. Καλύτερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, ευκολότερη ένταξη στο εργασιακό περιβάλλον, επαγγελματική ανέλιξη, επιχειρηματική εξωστρέφεια, δυνατότητα επέκτασης των δραστηριοτήτων και επικοινωνίας με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, άμεση πρόσβαση στην παγκόσμια κοινωνία πληροφόρησης, βελτίωση των διαπολιτισμικών μας δεξιοτήτων, είναι μόνο τα βασικά που προσφέρει κάθε ξένη γλώσσα που μαθαίνουμε.

Πότε είναι όμως η σωστή στιγμή να ξεκινήσει κάποιος την ενασχόληση με αυτό το εκπαιδευτικό πεδίο; Οι ειδικοί συντείνουν στην άποψη ότι μέχρι τα 11-12 χρόνια ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει αυξημένες δυνατότητες ως προς την εκμάθηση της ξένης γλώσσας, λόγω της μεγαλύτερης πλαστικότητάς του.
Τόσο τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών όσο και η ιδιωτική προσχολική εκπαίδευση προσφέρουν συνήθως τη δυνατότητα μιας πρώτης γνωριμίας με την ξένη γλώσσα (συνήθως την αγγλική) με βιωματικό τρόπο, μέσα από τραγούδια, παιχνίδια, διαδραστικούς πίνακες κ.λπ.

Καλό είναι ένα παιδί, αν δεν ζει σε δίγλωσσο περιβάλλον, να κατακτήσει πρώτα τη γραφή και την ανάγνωση στη μητρική του γλώσσα. Εξάλλου οι μαθητές του δημοτικού εισάγονται έτσι κι αλλιώς στην αγγλική από την Α΄ τάξη (και στα ολοήμερα δημόσια δημοτικά σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα) μέσω ειδικού εκπαιδευτικού υλικού. Η διδασκαλία δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο ώρες την εβδομάδα, τουλάχιστον στην αρχή.

Όσον αφορά τα στοιχεία για την επιλογή και τα κριτήρια, δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτά για την επιλογή σχολείου: σωστό περιβάλλον, εκπαιδευτική μέθοδος, σωστή σχέση τιμής - προσφερόμενων υπηρεσιών και βέβαια προσαρμογή του παιδιού.

Για δεύτερη ξένη γλώσσα η εισαγωγή πρέπει να γίνεται σε δεύτερο χρόνο, σε συνεργασία με το παιδί και βέβαια σε γλώσσες που έχουν σημασία για την επαγγελματική του πορεία και αρέσουν και στο ίδιο. Όσον αφορά το κόστος, αυτό κυμαίνεται από 35 ευρώ έως και 50 ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο και συνήθως περιλαμβάνει και διδασκαλία με υπολογιστές, στις πρώτες τάξεις. Όσο μεγαλώνει το επίπεδο, αλλάζουν τα κόστη.

Ωστόσο, για φοιτητές προσφέρονται προγράμματα διδασκαλίας για 23 ξένες γλώσσες από το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με κόστος από 200 ευρώ τον χρόνο. Τα προγράμματα απευθύνονται σε φοιτητές του ΕΚΠΑ και όλων των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να μάθει κάποια ξένη γλώσσα. Οι γλώσσες που προσφέρονται είναι: αγγλική, αλβανική, αραβική, βουλγαρική, γαλλική, γερμανική, δανική, ιαπωνική, ινδική (Hindi - σανσκριτική), ισπανική, ιταλική, κινεζική, κορεατική, νορβηγική, ολλανδική, περσική, πορτογαλική, ρωσική, σερβική, σουηδική, τουρκική, τσεχική και φινλανδική.

Το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών χορηγεί Βεβαίωση Παρακολούθησης και Βεβαίωση Σπουδών σε όσους ολοκληρώνουν επιτυχώς την παρακολούθηση του τμήματος στο οποίο έχουν εγγραφεί.