Συμφωνία για εκταμίευση δόσης 8,5 δισ. ευρώ στο Eurogroup - Free Sunday
Συμφωνία για εκταμίευση δόσης 8,5 δισ. ευρώ στο Eurogroup

Συμφωνία για εκταμίευση δόσης 8,5 δισ. ευρώ στο Eurogroup

Σε συμφωνία για την εκταμίευση δόσης 8,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος κατέληξε το Eurogroup το οποίο συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, το χρέος θα εξεταστεί βάσει της συμφωνίας του Μαΐου του 2016. 

Παράλληλα σημείωσε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα υιοθετηθούν στο τέλος του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του και στο βαθμό που είναι αναγκαίο ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022, ενώ για την περίοδο 2023-2060 τόνισε την ανάγκη επίτευξης πλεονασμάτων ίσων ή άνω το 2%.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως υιοθετήθηκε ρήτρα ανάπτυξης καθώς «εάν υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη τότε θα γίνεται ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και αντίστροφα» ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση. 

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι τα νέα είναι καλά τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα καθώς όπως είπε, έκανε όσα της αναλογούσαν. Για το θέμα το χρέους ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε τόνισε ότι θα υπάρξουν ξεκάθαρα μέτρα για τη βιωσιμότητα στο τέλος του προγράμματος.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανακοίνωσε η τρίτη δόση θα είναι 8,5 δισ. ευρώ και θα καλύψεις τις ανάγκες της χώρας τους επόμενους μήνες αλλά και την κάλυψη της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών το επόμενο τρίμηνο. 

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συμμετείχε στο Eurogroup, τόνισε ότι θα προτείνει την έγκριση επί της αρχής ενός νέου προληπτικού προγράμματος για τη χώρα με ένα ποσό της τάξης των 2 δισ. δολαρίων.

Το ΔΝΤ όμως κρίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα οδηγήσει στη βιωσιμότητα του χρέους, τόνισε, προσθέτοντας ότι, κανείς δεν λέει  ότι είναι καλύτερη λύση. Η καλύτερη θα ήταν μια απόλυτη συμφωνία για το χρέος τώρα. Είναι η δεύτερη καλύτερη λύση και δεν είναι κακή, σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν δύο αναλύσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η πρώτη πριν το τέλος Ιουλίου και η δεύτερη στο τέλος του προγράμματος.