Ο Δαβίδ των 335 δισ. δολαρίων και οι μυθικές επενδύσεις στην Ελλάδα και στον κόσμο - Free Sunday
Ο Δαβίδ των 335 δισ. δολαρίων και οι μυθικές επενδύσεις στην Ελλάδα και στον κόσμο

Ο Δαβίδ των 335 δισ. δολαρίων και οι μυθικές επενδύσεις στην Ελλάδα και στον κόσμο

Άνω των 335 δισ. δολαρίων είναι η αξία των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει το μικρό κρατίδιο του Κατάρ τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιους κολοσσούς και όχι μόνο. Από το επενδυτικό του στόχαστρο δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα, με τον εμίρη Αλ Θάνι να κάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα ντόρο, χωρίς πάντα να υλοποιούνται οι κυοφορούμενες και πολυσυζητημένες επενδύσεις του.

Ωστόσο, σήμερα κοινός τόπος για τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα, τα 82 στρέμματα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη Βουλιαγμένη, το Ελληνικό, τα χρυσωρυχεία της Χαλκιδικής και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι το Κατάρ.

Οι επενδύσεις του κρατιδίου στο διεθνές στερέωμα είναι πολλές και σημαντικές, καθώς το αποκλεισμένο Κατάρ έχει φτιάξει έναν επενδυτικό, κρατικό, βραχίονα, το Qatar Holdings, που κάνει επενδύσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Το Κατάρ, μέσω διαφόρων επενδυτικών, εταιρικών και άλλων σχημάτων, με δορυφόρο τη βασιλική οικογένεια Αλ Θάνι, έχει τοποθετηθεί στην Ελλάδα σε ακίνητα, τράπεζες, ξενοδοχεία, ενέργεια και σε κάποιες εισηγμένες.

Από το 2009 η εταιρεία Qatar Holdings, ο επενδυτικός βραχίονας της Qatar Investment Authority, λαμβάνει από το κράτος 30-40 δισ. δολάρια τον χρόνο, διαθέτοντας έτσι τρομακτική οικονομική ισχύ και βέβαια ρευστότητα.

Μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομικές συμφωνίες των τελευταίων χρόνων φέρουν τη σφραγίδα του Κατάρ, όπως, μεταξύ άλλων, το 6% της Barclays, το 8% της Credit Suisse, η εξαγορά της μεταλλευτικής εταιρείας Xstrata, η εξαγορά μεριδίων στη Siemens και στις αυτοκινητοβιομηχανίες Porsche και Volkswagen.

Το Κατάρ έχει βάλει λεφτά στο Empire State Realty Trust, το οποίο κατέχει και διαχειρίζεται το Empire State Building στη Νέα Υόρκη, ενώ η βασιλική οικογένεια της χώρας έχει μεγάλη συμμετοχή στο εμπορικό κέντρο Harrods. Επίσης, το Κατάρ συμμετέχει στο δίκτυο φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου, διαθέτει μεγάλο μερίδιο στην κατασκευαστική Hochtief, μερίδιο στην Deutsche Bank, το 22% της δεύτερης μεγαλύτερης βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Sainsbury, μερίδιο στο αεροδρόμιο Heathrow, αλλά και στην British Airways. Ανάλογες επενδύσεις έχει στη Γαλλία, σε μεγάλες επιχειρήσεις, από την Total μέχρι τη France Telecom. Επίσης, στον αθλητισμό η οικογένεια Αλ Θάνι είναι ιδιοκτήτρια της Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ η αεροπορική εταιρεία της χώρας είναι ο Νο1 χορηγός της Μπαρτσελόνα. Και βέβαια η χώρα φιλοξένησε τα τελευταία χρόνια πολλές σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις και το αποκορύφωμα αναμένεται με τη φιλοξενία του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2022.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το Κατάρ διαθέτει χρήμα, και μάλιστα πολύ, και με αυτό βασιλεύει.

Διαθέτει πετρέλαιο, φυσικό αέριο, και το εμιράτο του Περσικού Κόλπου μπορεί να είναι μικρό σε έκταση, αλλά το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι το υψηλότερο στον κόσμο: το 2016 ανερχόταν σε 129.700 δολάρια, δηλαδή 20.000 δολάρια περισσότερα από τη δεύτερη στη σειρά χώρα (το Λουξεμβούργο). Το Κατάρ έχει έκταση 11.000 τ.χλμ., αλλά οι 300.000 πολίτες του ανήκουν στην πλούσια ελίτ του κόσμου. Παράλληλα, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο (και τρίτη χώρα σε αποθέματα) και έχει μηνιαίως πλεόνασμα –2,7 δισ. δολάρια μόνο τον περασμένο Απρίλιο–, το οποίο τοποθετεί σε επενδύσεις

Η παρουσία στην Ελλάδα

Οι επενδύσεις του εμιράτου και της βασιλικής οικογένειας στην Ελλάδα έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια σχεδόν θρυλικές διαστάσεις, ενώ Έλληνες επιχειρηματίες έχουν σημαντική έκθεση στο συγκεκριμένο κρατίδιο του Περσικού.

Ειδικότερα, το Κατάρ, μέσω διαφόρων επενδυτικών, εταιρικών και άλλων σχημάτων, με δορυφόρο τη βασιλική οικογένεια Αλ Θάνι, έχει τοποθετηθεί στην Ελλάδα σε ακίνητα, τράπεζες, ξενοδοχεία, ενέργεια και σε κάποιες εισηγμένες.

Επίσης, ελληνικές ναυτιλιακές έχουν συμφέροντα στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το εμιράτο.

Το Κατάρ έχει συστήσει, μεταξύ άλλων, μία ναυτιλιακή κοινοπραξία με την ελληνικών συμφερόντων Maran Gas (Αγγελικούσης),τη Maran Nakilat, η οποία έχει στόλο 13 δεξαμενόπλοιων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η συνολική αξία του οποίου υπολογίζεται από τη VesselsValue στα επίπεδα των 2 δισ. δολαρίων.

Την ίδια στιγμή, στην πρωτεύουσα του Κατάρ εκτελεί μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 3,2 δισ. ευρώ, του μετρό της Ντόχα, η κοινοπραξία ALYSJ, επικεφαλής της οποίας είναι η ΑΚΤΩΡ.

Στη Ζάκυνθο και στην Οξυά, στις Εχινάδες, μπορεί οι επενδύσεις να έχουν νομικά προβλήματα, ωστόσο στο άλλο νησί του Ιονίου, την Κέρκυρα, η παρουσία των Καταριανών είναι έντονη, ενώ το εμιράτο είναι εδώ και χρόνια μεταξύ των μετόχων της Alpha Bank και συμμετείχε στις τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις και άλλων ελληνικών τραπεζών.

Μια άλλη σημαντική επένδυση του εμιράτου στην Ελλάδα, της τάξης των 58 εκατ. δολαρίων, είναι αυτή της Qatar Petroleum International στο μετοχικό κεφάλαιο της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ΗΡΩΝ ΙΙ με ποσοστό 25%, όπου συνυπάρχει πλέον με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την GDF Suez.

Πριν από περίπου ένα έτος έγινε γνωστή η επένδυση του σεΐχη Χαλίντ μπιν Γιασίμ αλ Θάνι και στην MLS Πληροφορική, στην οποία απέκτησε το 5,1%.

Στις επενδύσεις που δεν προχώρησαν είναι αυτή του Ελληνικού, καθώς αποσύρθηκε στη διαδικασία το αρχικό ενδιαφέρον, ενώ και τα 82 στρέμματα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη Βουλιαγμένη μπορεί να τράβηξαν το βλέμμα της καταριανής βασιλικής οικογένειας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επέλθει συμφωνία.