Γιώργος Κύρτσος: Η αξιολόγηση έκλεισε, τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας παραμένουν ανοιχτά - Free Sunday
Γιώργος Κύρτσος: Η αξιολόγηση έκλεισε, τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας παραμένουν ανοιχτά

Γιώργος Κύρτσος: Η αξιολόγηση έκλεισε, τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας παραμένουν ανοιχτά

Tα συμπεράσματά του από τη συμμετοχή του στη διήμερη επίσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία παρακολουθεί την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος – μνημονίου, στην Αθήνα, συνόψισε o ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. 

Θετικά σημεία 

Ο κ. Κύρτσος επεσήμανε δύο θετικές εξελίξεις οι οποίες βελτιώνουν την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Πρώτον το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος – μνημονίου μπορεί να καθυστέρησε πολύ με βασική ευθύνη της κυβέρνησης εφόσον ήταν αρχικά προγραμματισμένο για τον Φεβρουάριο του 2016 ενισχύει όμως το κλίμα εμπιστοσύνης και βελτιώνει την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Δεύτερον, o ευρωβουλευτής της ΝΔ καλωσόρισε την στροφή των κυβερνητικών στελεχών υπέρ του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων το οποίο επεξεργάστηκε και άρχισε να εφαρμόζει η κυβέρνηση Σαμαρά παρά την εξαιρετικά δυναμική αντίδραση του αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ. Προειδοποίησε όμως ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι ένα χρήσιμο οικονομικό και αναπτυξιακό εργαλείο σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελεί πανάκεια.

4168144

Τεράστια κενά

Ο κ. Κύρτσος υπογράμμισε στην ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστια κενά στην οικονομική πολιτική.

Τόνισε ότι θεωρεί απαράδεκτη τη συνέχιση των μνημονιακών μέτρων μετά τη λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018. Στην αντίληψη των πολιτών το μνημόνιο δεν έχει τόσο σχέση με τη δανειακή σύμβαση όσο με την καθημερινότητά τους. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση Τσίπρα προγραμμάτισε μειώσεις συντάξεων για το 2019 και νέα αύξηση της φορολογίας μέσω της μείωσης του αφορολόγητου για το 2020 δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας στον εαυτό της αλλά και για το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Από το εμπροσθοβαρές μνημόνιο που θα έληγε τον Αύγουστο του 2018 περνάμε σε μνημονιακού χαρακτήρα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020. 

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ εκφράζοντας και τον προβληματισμό των εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα επέμεινε ότι η υπερφορολόγηση στέκεται εμπόδιο στη δυναμική ανάπτυξη και στη μεγάλη αύξηση της απασχόλησης. Η κυβέρνηση αυξάνει τα φορολογικά βάρη των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών υποσχόμενη ταυτόχρονα μείωση της φορολογίας για μετά το 2020. Η σωστή απάντηση είναι μείωση της φορολογίας χθες ακόμη και με ισοδύναμες μειώσεις των δημοσίων δαπανών που μπορεί να είναι δύσκολες ή και επώδυνες. Χωρίς μείωση της φορολογίας θα συνεχίσουμε να βλέπουμε της επιχειρήσεις να μεταφέρονται στη Βουλγαρία, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες. 


Επενδυτικό κενό

Στην παρέμβασή του ο κ. Κύρτσος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στερείται ολοκληρωμένης επενδυτικής στρατηγικής. Χρειάζεται να αυξήσουμε τις επενδύσεις σε ετήσια βάση κατά 15 έως 16 δισεκατομμύρια ευρώ για να φτάσουμε στο επίπεδο της ευρωζώνης και κατά περισσότερα από 20 δισ. ευρώ για να αρχίσουμε να καλύπτουμε το αναπτυξιακό χάσμα που μας χωρίζει από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Χωρίς μείωση της φορολογίας, μείωση του ΕΝΦΙΑ, θετικές παρεμβάσεις υπέρ των υπερχρεωμένων του ιδιωτικού τομέα και χωρίς της δημιουργία δεύτερης ευκαιρίας για όσους οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αποκλείεται να υπάρξει η μεγάλη αύξηση των επενδύσεων που χρειαζόμαστε, τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Υποστήριξε επίσης ότι η κατάσταση που επικρατεί στον τραπεζικό τομέα με απόσυρση καταθέσεων ύψους 40 δισ. ευρώ εξαιτίας του πειράματος Τσίπρα – Βαρουφάκη, απόσυρσης άλλων 4 – 5 δισ. ευρώ εξαιτίας της καθυστέρησης της δεύτερης αξιολόγησης και κόκκινα δάνεια που ξεπερνούν το 45% του συνόλου και 60% σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχει καμία σχέση με την κανονικότητα την οποία προσπαθούν να προβάλλουν διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες.

4168236

Πλεόνασμα με καθυστέρηση πληρωμών

Ο κ. Κύρτσος κάλεσε την κυβερνητική ηγεσία να προχωρήσει στην άμεση μείωση των ληξιπρόθεσμών οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. 5 δισ. ευρώ είναι οι αναγνωρισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές, 2 δισ. είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές η βεβαίωση των οποίων καθυστερεί για προφανείς λόγους και 1 δισ. ευρώ είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν σχέση με την ουρά όσων βγαίνουν στη σύνταξη και περιμένουν να τους καταβληθεί μαζί με το εφάπαξ. Ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι αυτή η κυβερνητική μεθόδευση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην πραγματική οικονομία και σε ορισμένες περιπτώσεις τον πειρασμό για την καταβολή μεγάλου ύψους «γρηγορόσημου».

Τέλος o ευρωβουλευτής της ΝΔ, χρησιμοποίησε την κρίση που δημιουργήθηκε στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων για να υπογραμμίσει τους κινδύνους που δημιουργεί η αποδοχή από την κυβέρνηση μιας αυστηρότερης δημοσιονομικής πολιτικής σε συνδυασμό με τη διοικητική χαλάρωση που οδηγεί στην αύξηση του κόστους του μισθολογίου του Δημοσίου, στο κομματικό και μικροπολιτικό βόλεμα και στην επικίνδυνη πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο κ. Κύρτσος ολοκλήρωσε την παρέμβασή του με ένα τόνο αισιοδοξίας εφόσον όπως είπε στην ευρωζώνη παρατηρούνται εντυπωσιακά θετικές εξελίξεις. Η οικονομία της ευρωζώνης έχει μπει σε φάση σταθερής ανάπτυξης, ο δεξιός και ακροδεξιός λαϊκισμός ηττάται, η Γαλλία πραγματοποιεί φιλελεύθερη στροφή στην οικονομία μετά τη θριαμβευτική επικράτηση του κ. Μακρόν και του κόμματός του, Μέρκελ και Μακρόν ενισχύουν τη γερμανογαλλική συνεργασία και όλες οι άλλες χώρες που είχαν μπει σε πρόγραμμα – μνημόνιο βγήκαν από αυτό αφήνοντάς μας μόνους στο δικό μας πρόγραμμα – μνημόνιο. Στόχος των πολιτικών δυνάμεων πρέπει να είναι να σταματήσει η Ελλάδα να είναι η βασική εξαίρεση στον κανόνα της επιτυχίας της ευρωζώνης και της αποτελεσματικής εφαρμογής των προγραμμάτων – μνημονίων, κατέληξε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ. 

Σημειώνεται ότι η ενδεκαμελής αποστολή της Ομάδας Εργασίας είχε επαφές με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό κ.Χαρίτση, τον υφυπουργό κ. Πιτσιόρλα, τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Μουρμούρα, τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλο, τον πρόεδρο της ΓΕΣΕΒΕ κ. Καββαθά, τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κ. Χατζηθεοδοσίου και τους εκπροσώπους του ΣΕΒ κ. Κυριαζή και κ. Μασουράκη.