Φάρμακο στην ανάπτυξη η φαρμακοβιομηχανία - Free Sunday
Φάρμακο στην ανάπτυξη η φαρμακοβιομηχανία

Φάρμακο στην ανάπτυξη η φαρμακοβιομηχανία

Σε ατμομηχανή ανάπτυξης αναδεικνύεται ο κλάδος της ελληνικής παραγωγής φαρμάκων, αφήνοντας ισχυρό αποτύπωμα στην εθνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία, ακόμα και εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και τις ευκαιρίες επένδυσης που προσφέρει ο τομέας της υγείας υπογράμμισε πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, μιλώντας σε συνέδριο για τον κλάδο της υγείας, εκτιμώντας ότι το ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ, τα 500 εκατ. ευρώ από τον ιατρικό και ιαματικό τουρισμό και περί τα 250 εκατ. ευρώ από τις κλινικές μελέτες.

Τα ελληνικά φάρμακα αποτελούν άξιους πρεσβευτές της χώρας μας στις διεθνείς αγορές, καθώς διατίθενται συνολικά σε 85 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο υπουργός επισήμανε τη σημαντική ώθηση που μπορούν να λάβουν οι εξαγωγές ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας μέσω του ιατρικού και ιαματικού τουρισμού, με το εκτιμώμενο οικονομικό όφελος να μπορεί να υπερβεί τα 0,5 δισ. ευρώ ετησίως διαχρονικά, εφόσον επιτευχθεί μια ετήσια προσέλευση 100.000 ασθενών.

Επίσης, στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με καθαρούς όρους και ορίζοντα τετραετίας για τον κλάδο, προκειμένου να αποτελέσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία την αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης.

Ο ίδιος σημείωσε δε ότι στο πλαίσιο μιας γενικότερης συμφωνίας η κυβέρνηση επιδιώκει τη δέσμευση εκ μέρους των πολυεθνικών ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα διενεργηθούν στη χώρα μας κλινικές μελέτες που θα αποφέρουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα υλοποιηθούν επενδύσεις στην παραγωγή και συσκευασία φαρμάκων. Ειδική μνεία έκανε ο κ. Παπαδημητρίου και στην τεχνολογική επανάσταση στον χώρο της υγείας, η οποία, όπως παρατήρησε, ανοίγει τεράστιο χώρο για επενδύσεις.

Σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μετρά περισσότερα από 50 χρόνια συσσωρευμένης τεχνογνωσίας, έχοντας χαράξει μια αξιόλογη πορεία στην έρευνα και την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας θεραπειών.

Τα 27 υπερσύγχρονα εργοστάσια της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας δείχνουν τον δρόμο προς την παραγωγική ανασυγκρότηση που σε άλλους κλάδους μπορεί να δείχνει χαμένη, στα φάρμακα όμως υπάρχει αντίθετη πορεία.

Τα ελληνικά φάρμακα παράγονται με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής και την εφαρμογή εξελιγμένων συστημάτων ποιοτικού ελέγχου και βέλτιστων πρακτικών παραγωγής. Ενδεικτικό μάλιστα των υψηλών παραγωγικών προδιαγραφών που διατηρεί ο κλάδος είναι το γεγονός ότι το 25% του όγκου των φαρμάκων που διακινούν σήμερα οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες στην ελληνική αγορά παράγεται σε ελληνικά εργοστάσια.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει να επιδείξει και σημαντικό έργο στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης καινοτόμων θεραπειών. Περισσότερα από 100 είναι τα διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας που έχουν κατοχυρωθεί ως αποτέλεσμα των ερευνητικών προσπαθειών που υλοποιούνται στα υπερσύγχρονα εργαστήρια των εγχώριων βιομηχανιών φαρμάκου και σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς της χώρας και του εξωτερικού. Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένα από τα εργαστήρια αυτά κατέχουν ήδη εξέχουσα θέση στη σχετική διεθνή κατάταξη χάρη στην πρότυπη ερευνητική τους δραστηριότητα. Με επενδύσεις σε έρευνα που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο, η ελληνική παραγωγή φαρμάκων συμμετέχει σε περισσότερα από 80 ερευνητικά προγράμματα, αναζητώντας νέες φαρμακοτεχνικές μορφές, συνδυασμούς φαρμάκων, τροποποιημένα συστήματα χορήγησης, αλλά και νέες ενδείξεις σε υφιστάμενες δραστικές ουσίες. Και όλα αυτά εν μέσω των ιδιαίτερα δυσμενών οικονομικών συνθηκών και των σημαντικών πιέσεων που δέχεται ο κλάδος στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας.

Τα ελληνικά φάρμακα αποτελούν επίσης άξιους πρεσβευτές της χώρας μας στις διεθνείς αγορές, καθώς διατίθενται συνολικά σε 85 χώρες σε όλο τον κόσμο (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Μ. Ανατολή, Κεντρική - Ανατολική Ευρώπη). Η υψηλή ποιότητα και η θεραπευτική τους αποτελεσματικότητα αναγνωρίζονται από πολλά ασφαλιστικά συστήματα του εξωτερικού, τα οποία αναλαμβάνουν την αποζημίωσή τους. Στο πλαίσιο αυτό, το 21% του κύκλου εργασιών της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αφορά σήμερα εξαγωγές, γεγονός που συμβάλλει στην ανάδειξη του φαρμάκου στο δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας τα τελευταία χρόνια μετά τα πετρελαιοειδή.

Όσον αφορά τη συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην ενίσχυση της απασχόλησης, οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους, καθώς οι 13.000 εργαζόμενοι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αντιπροσωπεύουν το 60% της συνολικής απασχόλησης του κλάδου, ενώ περισσότερες από 50.000 είναι οι θέσεις εργασίας που επηρεάζονται έμμεσα και οι οποίες σχετίζονται με υποστηρικτικούς κλάδους συναφείς με την παραγωγή φαρμάκου. Η ελληνική παραγωγή φαρμάκων αναδεικνύεται σε σταθερή δεξαμενή απασχόλησης, εμφανίζοντας την υψηλότερη αναλογία ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται σε δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τομείς της μεταποίησης.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία επιμένει να επενδύει στη χώρα, ακόμα και μέσα στην κρίση, εξακολουθώντας να παράγει υψηλής ποιότητας φάρμακα και να θέτει σε λειτουργία τα γρανάζια της ανάπτυξης. Ωστόσο, οι στρεβλώσεις της φαρμακευτικής πολιτικής των τελευταίων ετών και οι επιταγές του μνημονίου έχουν καθηλώσει το μερίδιο αγοράς των ελληνικών φαρμάκων σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αντιπροσωπεύει το 80% των επενδύσεων για έρευνα και το 100% των παραγωγικών επενδύσεων του φαρμακευτικού κλάδου.