Συμφωνία ΔΝΤ - ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες χωρίς ανακεφαλαιοποίηση και AQR - Free Sunday
Συμφωνία ΔΝΤ - ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες χωρίς ανακεφαλαιοποίηση και AQR

Συμφωνία ΔΝΤ - ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες χωρίς ανακεφαλαιοποίηση και AQR

Αλλαγή πολιτικής απέναντι στις ελληνικές τράπεζες σηματοδοτούν οι σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

«Δεν υπάρχουν ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ.Τόμσεν σε συνέδριο στο Λονδίνο, κάνοντας στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την θέση για ανακεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ και έκτακτη αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών (AQR).

Ουσιαστικά,  κ.Τόμσεν προανήγγειλε τη συμφωνία του ΔΝΤ με την ΕΚΤ καθώς χαρακτήρισε «εποικοδομητικό» το σχέδιο της ΕΚΤ για τα stress test των ελληνικών τραπεζών και ζήτησε να διασφαλιστεί ότι μία μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα.

«Θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει μια στρατηγική διαχείρισης του εξαιρετικά μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων μεσοπρόθεσμα. Για αυτό προτείναμε να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών μέχρι την επόμενη άνοιξη», είπε ενώ ανακοίνωσε ότι το ΔΝΤ βρίσκεται σε επαφή με την ΕΚΤ ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες.

Χθες το βράδυ, εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας cnn.gr για το θέμα των τραπεζών, σημείωσε ότι «αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα».

Η τοποθέτηση του ΔΝΤ ήρθε μετά την παρέμβαση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την προηγούμενη εβδομάδα με την οποία σημείωσε ότι το stress test θα επισπευστεί για τις ελληνικές τράπεζες, παραπέμποντας στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για τις τελικές αποφάσεις.