Γ. Κύρτσος για ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ο πληθωρισμός να αντιμετωπιστεί χωρίς να σπάσουμε τη δυναμική της ανάκαμψης - Free Sunday
Γ. Κύρτσος για ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ο πληθωρισμός να αντιμετωπιστεί χωρίς να σπάσουμε τη δυναμική της ανάκαμψης

Γ. Κύρτσος για ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ο πληθωρισμός να αντιμετωπιστεί χωρίς να σπάσουμε τη δυναμική της ανάκαμψης

Σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ετήσια έκθεση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 2021, της οποίας εισηγητής είναι ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Δ. Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής Γ. Κύρτσος - σκιώδης εισηγητής εκ μέρους του ΕΛΚ- τόνισε τα εξής:

«Ο ρόλος της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης της πανδημίας αποδείχθηκε στρατηγικής σημασίας το 2021.

Οι οικονομίες της Ευρωζώνης ανέκαμψαν γρήγορα και δυναμικά αξιοποιώντας και τη νομισματική πολιτική που εφαρμόστηκε. Επίσης τα νέα από την αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Η συμβολή της ΕΚΤ αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση για το 2021 μαζί με την θετική άποψη των περισσότερων ευρωβουλευτών για το έργο της διοίκησης.

Η Ελλάδα παραμένει ένας από τους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης, για αυτό θέλω να υπογραμμίσω ότι οι επιλογές Λαγκάρντ στην ΕΚΤ και ο ένας χρόνος Ντράγκι στην πρωθυπουργία της Ιταλίας, συμβάλλουν στην σταθερότητα και δημιουργούν τις προϋποθέσεις να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες κάνοντας αυτό που πρέπει. Εννοείται ότι υποστηρίζω αυτά που είπε ο κύριος Παπαδημούλης (σ.σ. τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση) για ειδική μεταχείριση των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Δεν θέλουμε μια νέα ελληνική κρίση γιατί θα είναι και ευρωπαϊκή κρίση.

Θέλω να τονίσω ότι ο κύριος Παπαδημούλης συντόνισε με δημιουργικό τρόπο τις μεταξύ μας συνεννοήσεις για να φτάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Η ΕΚΤ λειτουργεί σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον το οποίο από το καλοκαίρι του 2021 άρχισε να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα.

Ο πληθωρισμός αποδεικνύεται υψηλότερος και μεγαλύτερης διάρκειας από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές υπάρχουν προϋποθέσεις «φούσκας» στα ακίνητα.

Σημαντικό τμήμα του υπό διαμόρφωση νέου τύπου χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν υπόκειται στον αυστηρό έλεγχο της ΕΚΤ, όπως οι συστημικές τράπεζες.

Μαζί με το θετικό έργο του 2021 ήρθαν και νέες προκλήσεις για την ΕΚΤ. Έχει μπροστά της το δύσκολο έργο να προωθήσει αποτελεσματικά τον καταστατικό στόχο για τον πληθωρισμό χωρίς ανεπιθύμητες οικονομικές παρενέργειες όπως θα ήταν το σπάσιμο της δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας λόγω υψηλών επιτοκιών.

Κυρία Λαγκάρντ από μας μπορείτε να περιμένετε δημιουργική κριτική αλλά και σταθερή υποστήριξη στο στρατηγικής σημασίας έργο σας.»