Χαμόγελα στις αγορές: Πέφτουν οι αποδόσεις των ομολόγων Ιταλίας-Ελλάδας - Free Sunday
Χαμόγελα στις αγορές: Πέφτουν οι αποδόσεις των ομολόγων Ιταλίας-Ελλάδας

Χαμόγελα στις αγορές: Πέφτουν οι αποδόσεις των ομολόγων Ιταλίας-Ελλάδας

Μία μεγάλη ανάσα ανακούφισης ακούγεται σήμερα στην αγορά του κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, μετά τη διαβεβαίωση της νέα ιταλικής κυβέρνησης ότι δεν προτίθεται να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, αλλά και την επισήμανση ότι θα προωθήσει πολιτικές με στόχο τη μείωση του χρέους.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, την πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο υπουργός Οικονομίας, Τζιοβάνι Τρία, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας «είναι δεσμευμένη στην παραμονή στην Ευρωζώνη», ενώ θα προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές πολιτικές, που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και θα βελτιώσουν την εικόνα των δημοσιονομικών.

Χάρη στις επισημάνσεις αυτές, η απόδοση των διετών ιταλικών ομολόγων κάνει σήμερα «βουτιά» πενήντα μονάδων βάσης στο 1,16%, ενώ του δεκαετούς υποχωρεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,86%. Το θετικό κλίμα ευνοεί και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί κατά 22 μονάδες στο 4,37%. Σημείωνεται ότι η αποδόση του ελληνικού 10ετούς εξακολουθεί να είναι περίπου 45 μονάδες βάσης υψηλότερα σε σχέση με πριν από ένα μήνα, ενώ του ιταλικού έχει αυξηθεί 101 μονάδες στο ίδιο διάστημα.

Πτώση εννέα μονάδων βάσης, στο 1,94%, καταγράφει την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου, ενώ και του ισπανικού υποχωρεί κατά τέσσερις μονάδες βάσης, στο 1,41%.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία θα δοκιμάσουν τις διαθέσεις των αγορών της Τετάρτης με εκδόσεις χρέους. Ο ΟΔΔΗΧ θα προβεί στην έκδοση εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας.

Πηγή: naftemporiki.gr