«Κλείδωσε» η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% - Free Sunday
«Κλείδωσε» η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%

«Κλείδωσε» η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%

Σε αυτό περιλαμβάνεται οριστικά η αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ενώ δεν θα αυξηθεί αντιστοίχως ο μειωμένος συντελεστής από το 13% στο 14%.

Βάσει της ανάλυσης που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η συνολική ετήσια επιβάρυνση ανά νοικοκυριό για τα τρόφιμα από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ αναμένεται να είναι 25 ευρώ ανά νοικοκυριό (δηλαδή 2,1 ευρώ/μήνα).

Αντίθετα, στις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός παράγοντας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένει για αφορολόγητο όριο στις 9.091 ευρώ, ενώ από την πλευρά του ΔΝΤ ζητείται η άμεση μείωσή του στις 8.182 ευρώ και από την ευρωπαϊκή πλευρά προτείνεται η μέση λύση, να μειωθεί σταδιακά στα επίπεδα που ζητάει το ΔΝΤ. 

Σειρά παίρνουν οι συναντήσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και το ασφαλιστικό, πεδία στα οποία υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών.