Βελκουλέσκου: Μη βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας - Free Sunday
Βελκουλέσκου: Μη βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας

Βελκουλέσκου: Μη βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας

«Η διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι ο κεντρικός στόχος τα τελευταία έξι χρόνια» δήλωσε η εκπρόσωπος του Ταμείου Ντάλια Βελκουλέσκου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, στην Αθήνα, ενώ προειδιποίησε πως «χρειάζεται μία ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, το οποίο είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο».

Η κ. Βελκουλέσκου έκανε αναφορά στα μέτρα ανακούφισης του χρέους και την εμπλοκή του ΔΝΤ σημειώνοντας πως «πρέπει να συμβαδίζουν με την μελέτη βιωσιμότητας. Εχουμε αποδείξει ότι δεν είναι αναγκαία πριν το 2018 η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, αλλά χρειάζεται να εκτιμήσουμε αν τα μέτρα που προτείνονται είναι σύμφωνα με την ανάλυσή μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ή θα πρέπει να προβλεφθούν επιπλέον μέτρα που θα τη διασφαλίζουν»

Το ΔΝΤ, είπε η κ. Βελκουλέσκου «έχει δεσμευθεί και για ένταξή του στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση η οποία όμως θα επιτευχθεί εφόσον υπάρξει δέσμευση της Ευρώπης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τότε θα ανοίξει η συζήτηση για να εμπλακούμε και χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα»

Η εκπρόσωπος του Ταμείου χαρακτήρισε «φιλόδοξους» τους δημοσιονομικούς στόχους που έθεσαν οι Ευρωπαίου εταίροι της Ελλάδας ενώ προειδοποίησε για «αυξημένα ρίσκα αποτυχίας» προσθέτοντας πως «χρειάζονται πιο ρεαλιστικές στοχεύσεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και τον ρυθμό ανάπτυξης» ενώ άσκηση κριτική στις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το πρόγραμμα καθώς περιορίζονται στην φορολογία και στην μείωση των συντάξεων.  

Κλείνοντας η κ. Βελκουσλέσκου σημείωσε πως «χρειάζονται μεταρρυθμίσεις δομικού χαρακτήρα προκειμένου η ελληνική οικονομία να επανέλθει σε τροχιά σταθεροποίησης. Μόνο εάν υπάρξει ένας συνδυασμός όλων αυτών δεν θα δούμε στο μέλλον ξανά κανένα σχέδιο για Grexit».