Τραπεζική αγωνία στο χρηματιστήριο - Free Sunday
Τραπεζική αγωνία στο χρηματιστήριο

Τραπεζική αγωνία στο χρηματιστήριο

Τη συνέχιση των πιέσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στη διαχείριση των τραπεζών, προβλέπει η Μorgan Stanley, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, η οποία θεωρείται κρίσιμη μετά το χθεσινό κραχ των τραπεζχικών μετοχών.

Η μεγάλη πτώση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς (-21%) έδωσε έναυσμα για εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες ήταν ζήτημα χρόνου να διαρρεύσουν οι προσπάθειες που έκανε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να αντλήσει 500 εκατ. TIER II με έκδοση ομολόγων και να πληγεί η αξιοπιστία του συστήματος ενώ η είδηση ότι η Πειραιώς περιμένει παράθυρο ευκαιρίας για να προχωρήσει στην έκδοση, λειτούργησε ως επιβεβαίωση της φημολογίας. 


Πηγές της Πειραιώς ανέφεραν ότι η αναστάτωση που έχει προκληθεί με τη μετοχή δεν έχει βάση και απέδιδαν τα κίνητρα σε κερδοσκοπικό παιχνίδι.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα τα οποία συζητούνται σε μεγάλες ξένες επενδυτικές τράπεζες και αφορούν την Τράπεζα Πειραιώς είναι τρία:

Η Τράπεζα δεν έχει ανάγκη εποπτικών κεφαλαίων, καθώς μόλις πριν πέντε μήνες τελείωσαν τα stress test.


Αν οι πιέσεις συνεχιστούν και ενταθούν, τότε τα CoCos των 2 δισ. υπέρ του Δημοσίου που έχει η Τράπεζα μπορεί να μετατραπούν σε μετοχές. Η τράπεζα απαλλάσσεται των τόκων (180 εκατ. ετησίως) ποσοστό περίπου 60% του μετοχικού κεφαλαίου περνά στο Δημόσιο ενώ θα δοθεί επιπλέον κρατική βοήθεια με έκδοση νέων CoCos.

Αύξηση κεφαλαίου από ιδιωτικά κεφάλαια και στο βαθμό που δεν καλυφθεί, τότε να καλύψει την αύξηση το Δημόσιο, χωρίς bail in κατά το πρότυπο των Ιταλικών τραπεζών και της Συνεργατικής Τράπεζας Κύπρου.