Νέα πτώση για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας - Free Sunday
Νέα πτώση για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

Νέα πτώση για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

Με βάση την ετήσια Παγκόσμια Έκθεση για την Ανταγωνιστικότητα (GCI) του WEF, η Ελλάδα κατρακύλισε στην 86η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, από την 81η που κατείχε πέρσι.

Σύμφωνα με την έκθεση η εικόνα αυτή οφείλεται στην πολιτική αστάθεια, στη γραφειοκρατία, στην υπερφορολόγηση και στην αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, αλλά και στην αδυναμία της χώρας να αντιμετωπίσει σειρά παθογενειών.

Όσον αφορά δε στους επιμέρους δείκτες που συνθέτουν τον Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του WEF, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης της αγοράς η χώρα καταλαμβάνει την 136η θέση, ενώ στο μακροοικονομικό περιβάλλον η Ελλάδα καταλαμβάνει την 131η θέση μεταξύ 138 κρατών, με την αποδοτικότητα της αγοράς εργασίας να βρίσκεται στην 114η θέση και στην αποτελεσματικότητα της αγοράς αγαθών στη 89η θέση.

Από την άλλη πλευρά πάντως, αξιοπρεπής εικόνα παρατηρείται στους πυλώνες των υποδομών (37η θέση), στην τεχνολογική ετοιμότητα (42η θέση), στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατάρτιση (45η θέση). Ωστόσο, η χώρα βρίσκεται στην 130η θέση στην προσέλκυση ταλέντων και στην 123η θέση σε ότι αφορά τη σπατάλη στις δημόσιες δαπάνες, ενώ με βάση το δείκτη εμπιστοσύνη στους πολιτικούς η Ελλάδα βρίσκεται στην 107η θέση.

Στον αντίποδα, στην πρώτη δεκάδα φιγουράρουν η Ελβετία (πρώτη για έβδομη συνεχή χρονιά), η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Βρετανία, η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ και η Φινλανδία.

Εδώ μπορείτε να δείτε συνολικά την κατάταξη του GCI αλλά και την έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα.