Φρένο στους πλειστηριασμούς λόγω… εκλογών - Free Sunday
Φρένο στους πλειστηριασμούς λόγω… εκλογών
Λόγω των τριπλών εκλογών θα «παγώσουν» όλες οι διαδικασίες πλειστηριασμών, καθώς τα δικαστήρια θα είναι «κλειστά».

Φρένο στους πλειστηριασμούς λόγω… εκλογών

Με ρυθμούς χελώνας προχωράει η εφαρμογή του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς, αν και έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Μαΐου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν έχει «ανοίξει», με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια να μην μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις για την εξωδικαστική ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η e-πλατφόρμα θα είναι έτοιμη στις αρχές Ιουνίου και με δεδομένο ότι ο νόμος θα ισχύει έως το τέλος του 2019, οι υπόχρεοι θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα, αφού θα έχουν μόλις ένα εξάμηνο στη διάθεσή τους προκειμένου να ενταχθούν στον νέο νόμο Κατσέλη και να προστατέψουν την πρώτη τους κατοικία. Η κύρια κατοικία όσων δεν προλαβαίνουν να ενταχθούν θα βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Ενστάσεις

Την ίδια στιγμή οι θεσμοί διατηρούν τις ενστάσεις τους ως προς τον νέο νόμο και ζητούν από τους τραπεζίτες χρονοδιαγράμματα αλλά και μετρήσιμα αποτελέσματα από τη θετική επίπτωση που θα έχει στους ισολογισμούς τους η εφαρμογή του νέου πλαισίου. Μάλιστα, έντονη ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει σημαντικά η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Πρόγραμμα 5.461 πλειστηριασμών

Πάντως, το ενθαρρυντικό είναι ότι το τελευταίο διάστημα και εν αναμονή της ενεργοποίησης της πλατφόρμας οι τράπεζες πάτησαν «φρένο» στους πλειστηριασμούς ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν 1.790 πλειστηριασμοί, οι οποίοι είναι κατά 55% λιγότεροι σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ενώ ακόμη λιγότεροι είναι οι πλειστηριασμοί που πραγματοποιήθηκαν έως και τις 19 Απριλίου, οι οποίοι δεν ξεπέρασαν τους 800. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους πραγματοποιήθηκαν 6.416 πλειστηριασμοί ακινήτων, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018, όταν ακόμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction ήταν στο αρχικό στάδιο λειτουργίας της.

Ωστόσο, οι πλειστηριασμοί του πρώτου τριμήνου είναι αισθητά λιγότεροι από αυτούς του τελευταίου τριμήνου του 2018, διάστημα κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν 9.613 πλειστηριασμοί ακινήτων. Δηλαδή οι πλειστηριασμοί ακινήτων μειώθηκαν κατά 33% το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Πάντως, μέχρι στιγμής έχουν αναρτηθεί 5.461 πλειστηριασμοί οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου 2019, ενώ η λίστα καθημερινά μεγαλώνει, καθώς στόχος των τραπεζών είναι φέτος να διενεργηθούν περισσότεροι από 30.000 πλειστηριασμοί ακινήτων. Από αυτούς που έχουν αναρτηθεί μέχρι σήμερα, οι 5.204 αφορούν ακίνητα και οι 1.911 κατοικίες. Ειδικά μέχρι τα τέλη Μαΐου έχουν προγραμματιστεί 1.852 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 1.714 αφορούν ακίνητα και τα 522 είναι κατοικίες.

Εν τω μεταξύ, λόγω των ευρωεκλογών αλλά και των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα «παγώσουν» όλες οι διαδικασίες πλειστηριασμών, καθώς τα δικαστήρια θα είναι «κλειστά». Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, (υπ’ αριθμ. 27002/2019) ενόψει των ευρωεκλογών (26 Μαΐου 2019), των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, τα δικαστήρια της χώρας θα παραμείνουν «κλειστά» από 22 Μαΐου έως και την 31η Μαΐου 2019 και εφόσον υπάρξουν επαναληπτικές περιφερειακές και δημοτικές εκλογές (2 Ιουνίου 2019), η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων θα παραταθεί μέχρι και την 5η Ιουνίου 2019.

Η έκθεση της Deutsche Bank

Σύμφωνα με έκθεση της Deutsche Bank, o νέος νόμος Κατσέλη θεωρείται «κλειδί» για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών. Κι αυτό γιατί το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει μια βασική αλλαγή που έλειπε από τον αρχικό νόμο. Οι αιτήσεις για προστασία πλέον περιλαμβάνουν τη διαδικασία προέγκρισης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει στην ακύρωση υποθέσεων που δεν προκρίνονται για προστασία από τους πιστωτές, χωρίς να οδηγούνται στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλες τις αιτήσεις προστασίας που εκκρεμούν στα δικαστήρια της χώρας και εκτιμώνται περίπου στις 135.000 στα τέλη του 2018. Οι αιτήσεις που έχουν απορριφθεί στη διαδικασία της προέγκρισης θα πρέπει να επανυποβληθούν και να ελεγχθούν εκ νέου.

Η Deutsche Bank υπενθυμίζει ότι από τις 55.000 αιτήσεις που έχουν εκκαθαριστεί από τα δικαστήρια, το 33% έχει απορριφθεί, καθώς δεν ήταν συμβατές με τις νομικές απαιτήσεις. Με άλλα λόγια, αυτό ενδέχεται να οδηγήσει στη μείωση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Όταν μια αίτηση περνά τη διαδικασία προελέγχου, οι τράπεζες προσφέρουν μια λύση αναδιάρθρωσης του δανείου. Εάν ο πελάτης προτιμά να στραφεί στο δικαστήριο αντί της ρύθμισης που προτείνει η τράπεζα, θα πρέπει να καταβάλλει το 30% της δόσης έως ότου υπάρξει ακρόαση στο δικαστήριο. Όταν υπάρξει συμφωνία στο δικαστήριο, ο οφειλέτης θα λάβει επιδότηση από την κυβέρνηση που θα καλύπτει το 30% της δόσης. Ωστόσο, αν δεν καταβάλει τρεις δόσεις, χάνει το καθεστώς προστασίας και ανοίγει ο δρόμος για τον πλειστηριασμό.

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2018 οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα ακαθάριστα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 4,3%, με την κάλυψη να κινείται σταθεροποιητικά στο 51%, ενώ ο κύριος όγκος της μείωσης οφείλεται σε οργανικά μέτρα. Οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει νέους στόχους για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2019-2021 που θα φέρουν τον δείκτη NPLs για το σύνολο του κλάδου στο 15% με 19% το 2021.