Το 40% των νέων καταθέσεων του 2016, χάθηκε τους δύο πρώτους μήνες του 2017 - Free Sunday
Το 40% των νέων καταθέσεων του 2016, χάθηκε τους δύο πρώτους μήνες του 2017

Το 40% των νέων καταθέσεων του 2016, χάθηκε τους δύο πρώτους μήνες του 2017

Μείωση καταθέσεων κατά 2,1 δισ. ευρώ σημειώθηκε από τις αρχές του 2017 μέχρι και τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας από τα οποία προκύπτει ότι οι καταθέσεις περιορίστηκαν στα 131,6 δισ. ευρώ από 133,7 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου.

Οι εκροές ανακόπτουν την ανοδική τάση που είχε παρατηρηθεί στις καταθέσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και εάν συνεχιστούν υπονομεύουν κάθε προοπτική για σταδιακή άρση των capital controls στο ορατό μέλλον.

Η μείωση των καταθέσεων αποδίδεται στην αβεβαιότητα που υπάρχει διάχυτη στους καταθέτες στο εσωτερικό, αλλά και σε όσους είχαν χρήματα στο εξωτερικό και οι οποίοι είχαν κατοχυρώσει επενδυτικό δικαίωμα. Πρόκειται για τα κεφάλαια που είχαν φύγει στο εξωτερικό κυρίως το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τα οποία μετά τη χαλάρωση των capital controls το περασμένο καλοκαίρι, είχαν επαναπατριστεί, διατηρώντας το δικαίωμα να επανεξαχθούν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το 2016 είχαν εισρεύσει στις ελληνικές τράπεζες περί τα 5 δισ. ευρώ. Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε η νέα χρονιά στον τομέα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καταγράφοντας τον Ιανουάριο αρνητικό ρεκόρ μηνιαίας καθαρής ροής πιστώσεων.

Η μηνιαία ροή χρηματοδότησης καταγράφει τα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν προς τον ιδιωτικό τομέα, αφού αφαιρεθούν οι αποπληρωμές παλαιότερων δανείων και – σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ– υπήρξε αρνητική κατά 885 εκατ. ευρώ έναντι θετικής ροής 124 εκατ. ευρώ τοn Δεκέμβριο του 2016.

Η έλλειψη ρευστότητας, από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος, επηρεάζει κυρίως τις επιχειρήσεις, προς τις οποίες η καθαρή ροή χρηματοδότησης υπήρξε αρνητική κατά 643 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας τα υπόλοιπα των δανείων στα 93,8 δισ. ευρώ, με διεύρυνση του ρυθμού πιστωτικής συρρίκνωσης κατά -2,6% για τον βασικότερο κλάδο της οικονομίας, τη βιομηχανία.

Αρνητική κατά 221 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία ροή χρηματοδότησης των νοικοκυριών, ο δανεισμός των οποίων διαμορφώθηκε στα 87,1 δισ. ευρώ.