Επιστροφή στην… κανονικότητα - Free Sunday
Επιστροφή στην… κανονικότητα
H χώρα κατάφερε να μπει στο κλαμπ των χωρών με αρνητικές αποδόσεις στην αγορά ομολόγων, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι πλέον οι επενδυτές πληρώνουν για να… δανείσουν την Ελλάδα.

Επιστροφή στην… κανονικότητα

Ελάχιστους μήνες μετά τις εκλογές, η χώρα κατάφερε να μπει στο κλαμπ των χωρών με αρνητικές αποδόσεις στην αγορά ομολόγων, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι πλέον οι επενδυτές πληρώνουν για να… δανείσουν την Ελλάδα. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η χώρα κατάφερε να δανειστεί με αρνητικό επιτόκιο, αφού η απόδοση των εντόκων γραμματίων βούτηξε στο -0,020%.

«Η Ελλάδα, που κάποτε ήταν ο παρίας της αγοράς ομολόγων στην καρδιά της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, μόλις ολοκλήρωσε ένα ταξίδι μεταμόρφωσης, μπαίνοντας στο κλαμπ των αρνητικών αποδόσεων» σχολιάζει το Bloomberg σχετικά με τη δημοπρασία.

«Το κλαμπ των χωρών που πληρώνονται για να δανειστούν από τους επενδυτές έχει ένα νέο μέλος: την Ελλάδα» σχολιάζουν οι «Financial Times» σε σχετικό δημοσίευμα, όπου γίνεται λόγος και για ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις στον προϋπολογισμό, θα παρουσιάσει ανάπτυξη 2,8% το επόμενο έτος.

Η επανέκδοση του δεκαετούς

Είχε λάβει χώρα, μία ημέρα πριν, η επανέκδοση με επιτόκιο 1,5% του δεκαετούς ομολόγου που είχε εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο τον Μάρτιο. Έτσι, αν και τα νέα ομόλογα έχουν ίδιους όρους με τα ομόλογα του Μαρτίου (λήγουν στις 12 Μαρτίου 2029 και έχουν κουπόνι 3,875%), η απόδοσή τους είναι μειωμένη κατά περίπου 61%. Κατά την επανέκδοση, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών για το εκ νέου άνοιγμα της έκδοσης ήταν πολύ ισχυρό και το πιο σημαντικό είναι ότι υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή θεσμικών χαρτοφυλακίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώ.

«Η επιτυχής αυτή κίνηση αποδεικνύει ότι η χώρα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, ενισχύει την αξιοπιστία της απέναντι στις διεθνείς αγορές και δημιουργεί, βήμα βήμα, τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα είχε καλύψει ήδη το φετινό πρόγραμμα δανεισμού της, η επανέκδοση αποσκοπούσε στην εδραίωση της τακτικής επαφής με τις αγορές, στη βελτίωση της καμπύλης των αποδόσεων, στη μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου και στην αύξηση της ρευστότητας της συγκεκριμένης έκδοσης, καθώς και στην περαιτέρω διεύρυνση της συμμετοχής θεσμικών επενδυτών στον κατάλογο των κατόχων ελληνικού χρέους. Επιπλέον, συμβάλλει στην αντικατάσταση του βραχυπρόθεσμου χρέους, δηλαδή των εντόκων γραμματίων, με μεσοπρόθεσμο και στέλνει άλλο ένα θετικό σήμα προς την επενδυτική κοινότητα και τους οίκους αξιολόγησης.

Βελτιώνεται η εμπιστοσύνη

Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία, γεγονός στο οποίο συνέβαλε και η νίκη της ΝΔ στις εκλογές. Το ότι ένας επενδυτής αποδέχεται τα αρνητικά επιτόκια σημαίνει ότι νιώθει πως τα χρήματα που δανείζει θα είναι ασφαλή και με βεβαιότητα θα τα παραλάβει στη μελλοντική ημερομηνία που τον ενδιαφέρει. «Μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο το συναντούσαμε στα γερμανικά ομόλογα. Φαίνεται όμως ότι πλέον το ελληνικό Δημόσιο συμπεριλαμβάνεται στους απόλυτα φερέγγυους δανειζόμενους, για βραχυπρόθεσμο, όμως, επενδυτικό ορίζοντα. Δηλαδή οι επενδυτές αισθάνονται ασφαλείς να βάλουν τα χρήματά τους σε δικά μας έντοκα γραμμάτια για να τα πάρουν πίσω μετά από λίγους μήνες. Πρόκειται βέβαια για μια πολύ θετική εξέλιξη, γιατί δείχνει ότι η φερεγγυότητα του ελληνικού Δημοσίου έχει βελτιωθεί σημαντικά» αναφέρει ο οικονομολόγος και καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Μιχάλης Γκλεζάκος.

Θετική συγκυρία

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια θετική συγκυρία, καθώς από τη μια πλευρά οι επενδυτές θέλουν σιγουριά και προτιμούν ευρωπαϊκά ομόλογα, ενώ από την άλλη τα περισσότερα παρουσιάζουν αρνητικά επιτόκια. Η Ελλάδα, έχοντας ξεφύγει από τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας, αποτελεί μια λύση εξασφάλισης κεφαλαίων σε ευρώ, που ακόμη όμως «πληρώνει τόκο».

Έτσι, όσο οι επενδυτές αγοράζουν ελληνικούς τίτλους για να εξασφαλίσουν απόδοση, βαθμιαία η απόδοση θα μειώνεται και κατά συνέπεια όλο και περισσότεροι τίτλοι ελληνικού χρέους θα διαμορφώνουν αρνητικές αποδόσεις. Αυτό με τη σειρά του θα μειώσει περαιτέρω την υποχώρηση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας και θα βελτιώσει τα περιθώρια εξυπηρέτησης του χρέους, απελευθερώνοντας πόρους για την πραγματική οικονομία.

Συγκρατημένοι οι αναλυτές

Πάντως, οι διεθνείς αναλυτές συνδέουν την πορεία των ελληνικών ομολόγων με τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Ειδικότερα, ο Peter Chatwell από τη Mizuho International Plc υποστηρίζει ότι «το αρνητικό επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων είναι ακόμα μία ένδειξη της θετικής επίδρασης των αρνητικών επιτοκίων και του QE. Οι παρενέργειες για τις τράπεζες και τους επενδυτές είναι μεγάλες, αλλά για τις οικονομίες υπάρχουν σημαντικά οφέλη», ενώ ο Peter Schaffrik από την RBC Capital Markets, αναφερόμενος στη δημοπρασία εντόκων, σχολιάζει ότι «αυτό είναι μια συνάρτηση των πολύ χαμηλών επιτοκίων και του QE, που ενισχύει τη διάθεση των επενδυτών για κίνδυνο».