Αυξήσεις στις επικουρικές για περισσότερους από 450.000 συνταξιούχους - Free Sunday
Αυξήσεις στις επικουρικές για περισσότερους από 450.000 συνταξιούχους
Σε αντίθεση με τις επικουρικές, το θρίλερ με τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων δεν θα τελειώσει εύκολα.

Αυξήσεις στις επικουρικές για περισσότερους από 450.000 συνταξιούχους

Αυξήσεις στις επικουρικές από 52,5 ευρώ τον μήνα μεσοσταθμικά ή 630 ευρώ ετησίως θα λάβουν το νέο έτος 465.112 συνταξιούχοι και μάλιστα αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019. Έτσι, αν το σχετικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει αλλαγές στο ασφαλιστικό με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας προωθηθεί στη Βουλή στα τέλη Ιανουαρίου, θα δοθούν αναδρομικά 3-4 μηνών.

«Πάνω από το 1/3 των επικουρικών θα δει θετική αλλαγή. Θα υπάρξει μια αύξηση περίπου 630 ευρώ τον χρόνο» διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Το κόστος των αυξήσεων θα καλυφθεί από την περιουσία του ενιαίου υπερεπικουρικού ΕΤΕΑΕΠ, που ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ, καθώς οι δανειστές ζήτησαν οι όποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό να έχουν δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, ο νόμος που θα «θεραπεύσει» τις αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2020. Ένας από τους βασικούς λόγους της καθυστέρησης των νομοθετικών ρυθμίσεων συνδέεται με την απόφαση του ΣτΕ που ορίζει ότι ο επανυπολογισμός των επικουρικών, όπως και κάθε αλλαγή στο ασφαλιστικό, θα πρέπει να συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη που θα έχει συνταχθεί από την αρμόδια Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη για τη βιωσιμότητα του υπερταμείου ΕΤΕΑΕΠ δεν θα είναι έτοιμη πριν από τις αρχές του 2020. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, μετά το πραγματικό έλλειμμα ύψους 646 εκατ. ευρώ που παρουσίασε το ταμείο το 2016 (το έτος έκλεισε με ταμειακό έλλειμμα ύψους 101 εκατ. ευρώ λόγω εκποίησης περιουσίας ύψους 545 εκατ. ευρώ), τα τρία τελευταία χρόνια που ισχύουν οι αντισυνταγματικές περικοπές παρουσιάζει πλεόνασμα (87 εκατ. ευρώ το 2017, 17 εκατ. ευρώ το 2018 και 109 εκατ. ευρώ για το 2019). Επιπλέον, έχει και σημαντική περιουσία ύψους 2,572 δισ. ευρώ, η οποία, ενώ προήλθε από διαφορετικά ταμεία, πλέον θεωρείται ενιαία, για το σύνολο των ασφαλισμένων που δικαιούνται επικουρική σύνταξη.

Εξάλλου, η περιουσία του ταμείου αποτελεί σανίδα σωτηρίας για το επόμενο διάστημα και έως ότου ληφθεί η όποια απόφαση, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου, καταργώντας τη διάταξη περί «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» που απαγόρευε στο ΕΤΕΑΕΠ να παρουσιάζει έλλειμμα, επιτρέπει χρήση των αποθεματικών του υπερεπικουρικού για την κάλυψη ελλειμμάτων που προκύπτουν αναπόφευκτα, λόγω κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό τον υπολογισμό τόσο των νέων επικουρικών όσο και τον επανυπολογισμό των παλαιών. Στην πράξη, το ΣτΕ ζήτησε την κατάργηση των μειώσεων που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2016 σε όσους συνταξιούχους το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ήταν άνω των 1.300 ευρώ.

Οι κύριες συντάξεις

Σε αντίθεση με τις επικουρικές, το θρίλερ με τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων δεν θα τελειώσει εύκολα και όσα δήλωσε ο κ. Βρούτσης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό είναι ενδεικτικά: «Με τα τωρινά δεδομένα και αυτές τις αποφάσεις του ΣτΕ, δεν φαίνεται ότι υπάρχουν αναδρομικά. Αναδρομικά θα υπάρξουν για όλους μετά το ’19. Υπάρχουν κι άλλες δίκες, που είναι ανοιχτές, θα πάνε ενδεχομένως και στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα δούμε αν θα βγουν κάποια ποσά. Καθαρό τοπίο δεν έχουμε».

Οι εκκρεμείς συντάξεις

Την ίδια στιγμή περισσότερες από 1.058.748 εκκρεμείς συντάξεις, υποθέσεις και λοιπές εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ «καταμετρήθηκαν» στο τέλος Αυγούστου. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προωθεί δέσμη οκτώ μέτρων για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων εκκρεμοτήτων:

  1. Επανέρχονται στα τμήματα απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ 86 υπάλληλοι που είχαν μετακινηθεί από τις υπηρεσίες τους, ενισχύοντας κατά 17,2% το έμψυχο δυναμικό των τμημάτων αυτών και κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνονται –πάντα κατά το υπουργείο– οι ρυθμοί εκκαθάρισης και απόδοσης συντάξεων.
  2. Με νομοθετική πρωτοβουλία αναστέλλεται η κινητικότητα στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ και περιορίζεται δραστικά η μετακίνηση υπαλλήλων από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ σε άλλες υπηρεσίες ή οργανισμούς.
  3. Αποδόθηκαν οι αυξήσεις στις 66.323 συντάξεις χηρείας στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ τα αναδρομικά ποσά θα καταβληθούν στο τέλος Οκτωβρίου.
  4. Προωθείται το σύστημα «ΑΤΛΑΣ - ψηφιακή σύνταξη», με το οποίο, από τον Ιούνιο του 2020, οι νέες συντάξεις θα εκδίδονται ψηφιακά.
  5. Με νομοθετική διάταξη διασφαλίζεται η διαφάνεια και η λογοδοσία στον ΕΦΚΑ με την υποχρέωση κατάρτισης ισολογισμών και την πιστή απεικόνιση της χρηματοοικονομικής κατάστασης του οργανισμού.
  6. Καταργείται η δέσμευση για μείωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ από 8.634 εργαζόμενους σε 6.500 το 2020.
  7. Προωθείται περαιτέρω ενίσχυση του δυναμικού στα τμήματα απονομής συντάξεων με νέους υπαλλήλους.
  8. Με ειδική διάταξη δίνεται το δικαίωμα έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων στους διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών και οργανικών δομών των πρώην φορέων που έχουν απορροφηθεί στον ΕΦΚΑ –ενώ μέχρι τώρα για την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης απαιτείτο η τελική υπογραφή από την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΦΚΑ–, μειώνοντας, έτσι, τον χρόνο έκδοσης των νέων συντάξεων περίπου κατά δύο μήνες.