Μέρισμα 700 ευρώ για 250.000 νοικοκυριά - Free Sunday
Μέρισμα 700 ευρώ για 250.000 νοικοκυριά
Εντός του κυβερνώντος κόμματος υπάρχουν έντονες διαφωνίες για το αν η ΝΔ θα πρέπει να κινηθεί στον δρόμο της επιδοματικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέρισμα 700 ευρώ για 250.000 νοικοκυριά

Στη διανομή κοινωνικού μερίσματος 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη θα προχωρήσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, καθώς, παρά τα σενάρια που κυκλοφόρησαν αρχικά για εφάπαξ έκπτωση κάποιου φόρου, επιλέχθηκε τελικά η ενίσχυση των πιο αδύναμων και ευάλωτων νοικοκυριών. Μάλιστα, ο αρχικός προγραμματισμός περιλάμβανε 200.000 δικαιούχους, αλλά τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε το ποσό για ακόμα 50.000 δικαιούχους.

Τα σχέδια της κυβέρνησης είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ. «Περίπου 200.000 νοικοκυριά των πιο αδύναμων Ελλήνων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση που θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα» ανέφερε, ενώ τις λεπτομέρειες παρείχε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου.

Οι τέσσερις κατηγορίες νοικοκυριών που θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 700 ευρώ είναι οι εξής:

  1. Οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά και οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται 19.140 νοικοκυριά.
  2. Οικογένειες με τουλάχιστον τον έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο (άνω των 12 μηνών), τουλάχιστον ένα προστατευόμενο παιδί και εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Αφορά και μονογονεϊκές οικογένειες. Πρόκειται για 163.778 νοικοκυριά.
  3. Οικογένειες με τους δύο γονείς μακροχρόνια άνεργους, τουλάχιστον ένα παιδί και εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Περιλαμβάνονται και μονογονεϊκές οικογένειες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 40.927 νοικοκυριά.
  4. Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ έως 24 ετών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 25.632 νοικοκυριά.

Οι προϋποθέσεις για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης των 700 ευρώ είναι οι εξής:

• Τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς να διαμένει μόνιμα την τελευταία δεκαετία στην ελληνική επικράτεια, όπως αυτό θα προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις.

• Και οι δύο γονείς να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και το άθροισμα των καταθέσεων και των μετοχών, ομολόγων κ.λπ. εντός της χώρας και στο εξωτερικό να μην υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έχει διευκρινίσει ότι οι δικαιούχοι θα χρειαστεί να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση σε περίπτωση που οι αρχές δεν γνωρίζουν τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού.

Οι… γκρίνιες

Ωστόσο, εντός της κυβέρνησης επικρατεί διαμάχη για το αν θα πρέπει και η ΝΔ να βαδίσει στον δρόμο που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να εφαρμόσει τις επιδοματικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς το υπερπλεόνασμα ήταν αποτέλεσμα υπερφορολόγησης και κακού σχεδιασμού, που λειτούργησε εις βάρος της ανάπτυξης. Αντιθέτως, διατείνονται ότι η κυβέρνηση πρέπει να στοχεύει στην κατάργησή τους και στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής από τον προϋπολογισμό και όχι με «μποναμάδες» στο τέλος του χρόνου.

Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε από το βήμα της Βουλής ότι «η έκτακτη ενίσχυση δεν υποκαθιστά την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά αποδεικνύει ότι η ΝΔ νοιάζεται για πολλούς». Επίσης, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όταν ανέλαβε, βρήκε τα δημόσια ταμεία με κενό 396 εκατ. ευρώ. «Το καλύψαμε και όχι μόνο το καλύψαμε αλλά δημιουργήσαμε χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας επιπρόσθετο χώρο. Πόσος είναι ο χώρος; Ένα δισ. ευρώ. Πάνω από 1 δισ. ευρώ μαζί με το μαξιλάρι ασφάλειας. Αυτό, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση για προεκλογικούς λόγους είχε ήδη μοιράσει το κοινωνικό μέρισμα ως 13η σύνταξη, καλύπτοντας αυτό που θα έκανε στο τέλος του έτους» σημείωσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη όλων των φορολογούμενων, ωστόσο υπογράμμισε ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ειδικά για την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «το καθαρό εισόδημα έως 20.000 ευρώ μειώθηκε κατά 235 ευρώ. Το κενό ΦΠΑ, δηλαδή η φοροδιαφυγή, αυξήθηκε κατά 26%. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και παράλληλα οδήγησε σε αύξηση φοροδιαφυγής κατά 3 δισ. ευρώ», για να προσθέσει ότι «με αυτά τα στοιχεία η σημερινή κυβέρνηση προχωρά σε ρυθμίσεις υπέρ των χαμηλών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης».

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μηχαηλίδου, είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μη δοθεί και του χρόνου κοινωνικό μέρισμα, αλλά μέσα από τις φοροελαφρύνσεις να «επιστρέφεται» το ποσό από το υπερπλεόνασμα στους πολίτες και να μη χρειάζεται να περιμένουν έως το τέλος του χρόνου.

Πάντως, οι θεσμοί στις αρχές του προηγούμενου μήνα είχαν απευθύνει σαφές μήνυμα κατά των επιδομάτων, συνδέοντάς τα με τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Δεν θα μειώσουμε τα πλεονάσματα για να χορηγείτε ευκολότερα αντιπαραγωγικά κοινωνικά μερίσματα» διεμήνυσαν στο υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας την πάγια αντίδρασή τους και τα προηγούμενα χρόνια. Αντίθετα, πρότειναν το όποιο υπερπλεόνασμα να χρησιμοποιηθεί για την προεξόφληση χρέους.