Προσοχή στη φθηνή βενζίνη! - Free Sunday
Προσοχή στη φθηνή βενζίνη!
Tο κύκλωμα διένειμε τους διαλύτες σε τουλάχιστον 20 πρατήρια της Αττικής που πουλούσαν καύσιμα σε χαμηλές τιμές, με στόχο τη νοθεία τους, το λαθρεμπόριο και το παράνομο κέρδος.

Προσοχή στη φθηνή βενζίνη!

Πολλοί είναι οι οδηγοί που προκειμένου να κάνουν λίγο… οικονομία αναζητούν τα πρατήρια βενζίνης με τις χαμηλότερες τιμές. Φαινόμενο που εντάθηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Φαίνεται όμως ότι οι επιτήδειοι δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία.

Πριν από λίγες ημέρες οι ελληνικές αρχές εξάρθρωσαν πολυμελή εγκληματική οργάνωση νοθείας και λαθρεμπορίας υγρών καυσίμων. Συγκεκριμένα, το κύκλωμα διένειμε τους διαλύτες σε τουλάχιστον 20 πρατήρια της Αττικής που πουλούσαν καύσιμα σε χαμηλές τιμές, με στόχο τη νοθεία τους, το λαθρεμπόριο και το παράνομο κέρδος. Οι χημικοί διαλύτες, που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τους κινητήρες των αυτοκινήτων, αναμειγνύονταν με βενζίνη, με στόχο την τεχνητή διόγκωση των πωλούμενων ποσοτήτων, με αποτέλεσμα την κλοπή των καταναλωτών και την αποφυγή καταβολής φόρων και δασμών η αξία των οποίων, στην περίπτωση αυτή, εκτιμάται σε 2,5 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι από το 2018, που εντοπίζονται τα ίχνη του κυκλώματος, έως σήμερα διακινήθηκαν συνολικά στην Ελλάδα 2.000 τόνοι χημικών διαλυτών. Με την ποσότητα αυτή φέρεται να έγινε νοθεία σε περίπου 40.000 τόνους βενζίνης που διακινήθηκαν στο διάστημα αυτό στην εγχώρια αγορά.

Το κύκλωμα αποτελούνταν από τέσσερις υποομάδες, που είχαν άμεση συνεργασία μεταξύ τους. Οι διαλύτες από τη Βουλγαρία κατέληγαν σε δύο μεγάλες αποθήκες, στον Ασπρόπυργο και στο Μενίδι Αττικής, που ήταν σε δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ διέθεταν συστήματα παρακολούθησης με κάμερες, για να είναι δύσκολο να τις πλησιάσει κανείς. Στη συνέχεια αναμειγνύονταν με τα καθαρά καύσιμα και μεταφέρονταν στα 21 πρατήρια. Σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με την αστυνομία, μεταφέρονταν κατευθείαν στα πρατήρια.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το γεγονός θα πρέπει να κρατήσει σε επαγρύπνηση τους οδηγούς, οι οποίοι θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όταν προμηθεύονται καύσιμα, κυρίως όταν επιλέγουν πρατήρια με χαμηλές τιμές. Κι αυτό γιατί υπάρχει κίνδυνος η βενζίνη ή το πετρέλαιο να είναι νοθευμένα, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρές ζημιές στον κινητήρα του αυτοκινήτου, και στην περίπτωση αυτή το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο του οφέλους που είδαν στην τσέπη τους όταν προμηθεύτηκαν φθηνό καύσιμο.

Πώς «κλέβουν» τα πρατήρια

Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ορισμένα πρατήρια καυσίμων κλέβουν μέχρι 9,5% στην ποσότητα των καυσίμων που βάζουν οι καταναλωτές στα αυτοκίνητά τους. Για παράδειγμα, ένας οδηγός που πλήρωσε 50 ευρώ για να βάλει στο αυτοκίνητό του 34,65 λίτρα (με μια μέση τιμή 1,443 ευρώ/λίτρο), εάν βρέθηκε σε βενζινάδικο με προβληματική αντλία, στο σενάριο απόκλισης του 9,5%, το ντεπόζιτό του γέμισε μόλις με 31,36 λίτρα. «Εκλάπη», δηλαδή, ποσό ύψους 4,75 ευρώ.

Οι επιτήδειοι πρατηριούχοι βρίσκουν –με τεχνάσματα, αλλά και με τη χρήση της τεχνολογίας– διάφορους τρόπους για να κλέβουν τους οδηγούς και να τους βάζουν λιγότερη βενζίνη στα ρεζερβουάρ από αυτήν που έχουν πληρώσει. Αυτό συμβαίνει:

• Με τη χρήση της τεχνολογίας: Αν κάποιος «πειράξει» το λογισμικό στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του πρατηρίου που συνδέεται με τις αντλίες, ο χειριστής μπορεί να του δίνει εντολές μέσω κινητού είτε από τον δικό του υπολογιστή στο σπίτι του μέσω διαδικτύου.

• Με κλοπή στον μετρητή: Σε αυτή την περίπτωση ο υπάλληλος του πρατηρίου πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένος, ώστε να «κλέβει» με μαεστρία τον πελάτη. Για παράδειγμα, βάζει βενζίνη αξίας π.χ. 5 ευρώ σε ένα μηχανάκι και στη συνέχεια τοποθετεί το πιστόλι στην αντλία κατά τρόπο που να μην εφαρμόζει ακριβώς, με αποτέλεσμα ο μετρητής να συνεχίζει να γράφει και όταν σταματήσει το πρώτο αυτοκίνητο η αντλία να μετρά από τα 5 ευρώ και μετά. Έτσι, αντί για βενζίνη αξίας 20 ευρώ αποδίδει καύσιμο αξίας 15 ευρώ. Μάλιστα, πολλές φορές λένε στον οδηγό να μετακινήσει λίγο πιο μπροστά το όχημά του, ώστε να εξυπηρετήσουν κι άλλους, με αποτέλεσμα ο οδηγός να μην έχει οπτική επαφή με την αντλία.

• Με νοθεία με χρήση ουσιών: Μία από τις πιο συχνές καταγγελίες είναι από οδηγούς που λένε πως έβαλαν 20 λίτρα και μετά από λίγα χιλιόμετρα έπεσε απότομα η στάθμη του δείκτη. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει νοθεία με την προσθήκη ουσιών που αυξάνουν τεχνητά τον όγκο του καυσίμου, με αποτέλεσμα, μόλις πέσει η θερμοκρασία του έπειτα από λίγα χιλιόμετρα, να πέφτει απότομα και η στάθμη του δείκτη. Αυτό συνέβη και με το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Συμβουλές

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι πολύ σημαντικό οι οδηγοί να προμηθεύονται καύσιμα από επώνυμα πρατήρια, καθώς οι εταιρείες τους πραγματοποιούν ελέγχους ποιότητας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, θα πρέπει να κοιτάζουν αν οι αντλίες φέρουν σημάνσεις ελέγχου, να βλέπουν τα λίτρα που βάζουν και να ελέγχουν αν ο δείκτης καυσίμου στο όχημά τους πηγαίνει στη στάθμη που γνωρίζουν ότι θα πρέπει να βρίσκεται με τα συγκεκριμένα χρήματα που πληρώνουν. Πέρα από αυτό, καλό είναι οι οδηγοί να είναι σταθεροί πελάτες σε ένα πρατήριο.