Π. Λιαργκόβας: Στο 2,6% η ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2020 - Free Sunday
Π. Λιαργκόβας: Στο 2,6% η ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2020

Π. Λιαργκόβας: Στο 2,6% η ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2020

«Ο προϋπολογισμός του 2020 θεωρώ ότι είναι ένας ρεαλιστικός προϋπολογισμός» ανέφερε, σε δηλώσεις του, σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), καθηγητής του τμήματος Οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Ο κ. Λιαργκόβας αναφέρθηκε στις πιο πρόσφατες, σημερινές, εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ για τον κρατικό προϋπολογισμό και για τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι πολλά θα κριθούν σε σχέση με την επίτευξη του στόχου και από το εξωτερικό περιβάλλον, δηλαδή, από γεωπολιτικές και άλλες εξελίξεις.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2020, εμείς εκτιμούμε, ότι θα είμαστε κοντά στο 2,6% , όταν η κυβέρνηση έχει εκτιμήσει για όλο το χρόνο 2,8%. 'Αρα θεωρώ ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να επιτευχθεί και να ξεπεραστεί και ο στόχος αυτός» ανέφερε ο κ. Λιαργκόβας

«Το 2019 έκλεισε με 2, 3% πολύ καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Να θυμίσω η πρόβλεψη ήταν 1,9%, μετά πήγε 2,1% από την κυβερνητική πλευρά, εμείς το εκτιμούμε στο 2,3%» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ υπογράμμισε ότι έχουν ληφθεί υπόψιν όλες οι παράμετροι, όπως η επιβράδυνση των εξαγωγών, η ευρωπαϊκή κάμψη στους ρυθμούς ανάπτυξης και τα υψηλά πλεονάσματα που επιβραδύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και στοιχεία που τους επιταχύνουν όπως το γεγονός ότι αναμένεται στο τέλος του χρόνου η επίδραση από προγραμματισμένες δράσεις. Πρόσθεσε, ότι αυτά βγάζουν ένα θετικό πρόσημο στην πρόβλεψη για τους ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2,6-2,8%.

Πηγή: ΑΜΠΕ