Μέχρι αύριο θα καλυφθούν οι διαφορές στο Eurogroup εκτιμά ο Σταϊκούρας - Free Sunday
Μέχρι αύριο θα καλυφθούν οι διαφορές στο Eurogroup εκτιμά ο Σταϊκούρας

Μέχρι αύριο θα καλυφθούν οι διαφορές στο Eurogroup εκτιμά ο Σταϊκούρας

Αύριο Πέμπτη θα συνεχιστεί η συνεδρίαση του Eurogroup καθώς χθες, μετά από 16 ώρες συζητήσεων, δεν έγινε εφικτή η συμφωνία για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την κρίση του κορωνοϊού.

Η συνέντευξη τύπου ήταν να γίνει στις 11 ώρα Ελλάδας, όπου ειχε μετατεθεί από τον αρχικό πρόγραμματισμό για χθες στις 10 το βράδυ.Σε ανάρτηση του στο twitter, Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ανέφερε ότι «φτάσαμε κοντά σε συμφωνία αλλά δεν έχουμε ακόμα μία» που να πληροί τον στόχο «για ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τις επιπτώσεις του covid-19 (για να προστατεύσουμε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες) αλλά και για ένα σημαντικό σχέδιο ανάκαμψης».

Υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ των κρατών - μελών της ευρωζώνης, παρά τη σημαντική πρόοδο, αλλά εκτιμάται ότι θα καλυφθούν έως αύριο. Αυτό δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την ολονύκτια συνεδρίαση του Eurogroup που διακόπηκε για να συνεχιστεί αύριο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

«Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας. Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο».

Η Ιταλία φέρεται να εμμένει να υπάρξει αναφορά για ένα είδους ευρω – ομολογο, αλλά Γαλλία και Ισπανία υπαναχώρησαν από το αίτημα και ζητούν τη δημιουργία ενός ad hoc ταμείου για τις δημόσιες δαπάνες που θα δικαιολογούνται σε κάθε περίπτωση από την κρίση του νέου ιού.

Το ταμείο αυτό θα φθάνει μέχρι και το 3% του ΑΕΠ της ΕΕ και θα θα μπορούσε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια μέσω ενός φορέα ειδικού σκοπού (special purpose vehicle – SPV)και στη συνέχεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Κεντρική Κεντρική Τράπεζα.

Ολλανδία και Γερμανία έχουν ταχθεί και παραμένουν κατά του ευρωομολόγου.