Ουρά στις τράπεζες για άτοκα δάνεια - Free Sunday
Ουρά στις τράπεζες για άτοκα δάνεια
Στις 20 Μαΐου ανοίγει και πάλι η εφαρμογή που δέχεται αιτήσεις παροχής δανείων (κεφάλαιο κίνησης) σε επιχειρήσεις, με πλήρη επιδότηση επιτοκίου από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Ουρά στις τράπεζες για άτοκα δάνεια

Ουρά έκαναν οι επιχειρήσεις για τη χορήγηση άτοκου δανείου. Το ποσό του προϋπολογισμού του προγράμματος υπερκαλύφθηκε, γεγονός που ανάγκασε την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να «κλείσει» την υποβολή νέων αιτήσεων και να την «ξανανοίξει» σε δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 20 Μαΐου. Μέχρι τότε, οι συνεργαζόμενες τράπεζες θα αξιολογήσουν τις υποβεβλημένες αιτήσεις, ώστε να επαναπροσδιοριστούν οι διαθέσιμοι πόροι.

Το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ «τρέχει» από τις 27 Απριλίου και μέσα σε μόλις πέντε μέρες υποβλήθηκαν 25.000 αιτήσεις, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, όταν το όριο του προγράμματος έφτανε τα 1,3 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο αυτών των δανείων θα επιδοτείται κατά 100% για τα δύο πρώτα χρόνια από τους πόρους του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ, με βασική προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τουλάχιστον κατά τα δύο πρώτα έτη της διάρκειας επιδότησης του δανείου.

Σημειώνεται ότι επιπλέον 35.000 επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα τρίμηνης επιδότησης επιτοκίου που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, αναλαμβάνοντας το κόστος της αναστολής στην καταβολή του χρεολυσίου που εφαρμόζουν οι τράπεζες για όσες επιχειρήσεις ανήκουν σε πληττόμενους ΚΑΔ.

Δάνεια 16 δισ. ευρώ

Η χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις βρέθηκε στο επίκεντρο της ευρείας τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι επικεφαλής των τραπεζών δεσμεύτηκαν για τη χορήγηση δανείων 16 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις το 2020.

Η κυβέρνηση φέρεται να ζήτησε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος για τις επιχειρήσεις, καλώντας τις τράπεζες να περιορίσουν, όπου είναι δυνατόν, τις εξασφαλίσεις βάσει των οποίων χορηγούνται τα δάνεια. Επιπλέον, ζητήθηκε να υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών και ελαχιστοποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ώστε οι αιτήσεις για δανεισμό να ικανοποιούνται με ταχύτητα και χωρίς καθυστερήσεις.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε ενόψει και της ενεργοποίησης από τα τέλη Μαΐου του Ταμείου Εγγυοδοσίας από την ΕΑΤ, μέσω του οποίου αναμένεται να διοχετευτούν στην οικονομία δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, που θα καλύψει το 80% κάθε δανείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες αποδέχτηκαν να μη ζητούν εξασφαλίσεις για το σκέλος του δανείου που είναι εγγυημένο από το κράτος, δηλαδή για το 80%, και οι όποιες εγγυήσεις θα ζητούνται μόνο για το σκέλος του δανείου που δεν είναι εγγυημένο από το κράτος, δηλαδή για το 20%.

Κρατικό δάνειο σε 90.000 επιχειρήσεις

Εν τω μεταξύ, πιστώνεται στους λογαριασμούς των 90.000 και πλέον επιχειρήσεων το κρατικό δάνειο (επιστρεπτέα προκαταβολή) συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Οι όροι, με βάση όσα ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, είναι ιδιαίτερα δελεαστικοί, καθώς το επιτόκιο δεν ξεπερνά το 1%, ενώ η αποπληρωμή του δανείου θα αρχίσει το 2022.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα παρέχει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν –ακόμα και σε αυτές που θα λάβουν το κρατικό δάνειο της πρώτης φάσης– να υποβάλουν εκ νέου αίτηση στα τέλη Μαΐου, προκειμένου να στηριχτούν λαμβάνοντας επιπλέον 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή το κρατικό δάνειο των δύο φάσεων θα ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αίτηση για την ένταξη στο άτοκο δάνειο υπέβαλαν 139.000 επιχειρήσεις.

Η έκκληση της ΕΣΕΕ

Από την πλευρά της, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με επιστολή της προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε την ανάγκη να ενταχθούν οι πλέον των 130.000 ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων που λειτουργούν χωρίς προσωπικό στον νέο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ειδικότερα, τονίζει πως το ζήτημα της ρευστότητας αποτελεί ιδιαιτέρως σοβαρή παράμετρο για την επαναλειτουργία της αγοράς, υπενθυμίζοντας πως στον πρώτο κύκλο του εν λόγω κυβερνητικού μέτρου είχαν δικαίωμα υπαγωγής τα νομικά πρόσωπα που δεν απασχολούν εργαζομένους, αλλά είχαν εξαιρεθεί οι ατομικές επιχειρήσεις.

Η ΕΣΕΕ σημειώνει πως πρόκειται για εμπορικές επιχειρήσεις που υπόκεινται σε όλες τις φορολογικές επιβαρύνσεις που ισχύουν και για τα άλλα επιχειρηματικά σχήματα, όπως το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος επόμενου έτους στο 100%, η μη ισχύς αφορολογήτου ορίου, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η καταβολή δημοτικών τελών και η έλλειψη προστασίας από την επιβολή δεσμεύσεων και κατασχέσεων των λογαριασμών τους. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να γίνει κατανοητός ο λόγος που δεν παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασής τους σε άμεση και χωρίς τραπεζική διαμεσολάβηση χρηματοδότηση.

Στην κατεύθυνση για μια δικαιότερη εφαρμογή του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, η ΕΣΕΕ προτείνει στον πρωθυπουργό το ύψος της ενίσχυσης να υπολογίζεται ως ποσοστό του τζίρου του 2019, σταθμισμένο με τη μείωση που εμφανίζει ο τζίρος το α΄ τρίμηνο ή το α΄ εξάμηνο του 2020. Σύμφωνα με αυτούς τους υπολογισμούς, αναλογούν μεσοσταθμικά 5.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση.