Ελένη Θεοχάρους: «Ο πατριωτισμός δεν είναι εθνικισμός» - Free Sunday
Ελένη Θεοχάρους: «Ο πατριωτισμός δεν είναι εθνικισμός»

Ελένη Θεοχάρους: «Ο πατριωτισμός δεν είναι εθνικισμός»

Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο σχολίασε η Κύπρια ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους την πρωτοφανή απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να την κηρύξει persona non grata, μετά την παρουσία της στην κηδεία του Κ. Κατσίφα, τονίζοντας σε αποκλειστική συνέντευξη στην FS ότι «θα κάνω ό,τι μπορώ για να μην μπει η Αλβανία στην Ε.Ε., αν δεν γίνει μια πραγματικά δημοκρατική χώρα».

Συζητήθηκε πολύ η επίσκεψή σας στην Αλβανία και στους Βουλιαράτες για την κηδεία του Κ. Κατσίφα. Τι σας έκανε να πάρετε την απόφαση;

Δεν ήταν επίσκεψη, ήταν η επιτέλεση του καθήκοντος προς τους φρικτά καταδυναστευομένους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Ήταν χρέος προς τον αγωνιστή Κατσίφα και την οικογένειά του, ήταν χρέος προς την προσωπική μου ιστορία. Δεν χρειάστηκε να σκεφτώ καν, έφυγα αμέσως. Και δεν το έπραξα για να συζητηθεί οτιδήποτε. Το έπραξα για να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου.

Ποια ακριβώς είναι τα μηνύματα που στείλατε με τις δηλώσεις σας κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στους Βουλιαράτες;

Ότι ο πατριωτισμός δεν είναι εθνικισμός και ότι είναι ύβρις να χαρακτηρίζεται ο κάθε αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως ακραίος, εξτρεμιστής, ακροδεξιός. Ειδικά από τους «μεταμοντέρνους εκσυγχρονιστές», από το πρόσωπο των οποίων πιθανόν να μην έσταξε ποτέ μια σταγόνα ιδρώτα στη γη μας. Δεν μπορεί να μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των άλλων (και από ένα πρόχειρο εράνισμα της παρούσης συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρήκα να μας απασχολούν –και καλώς βεβαίως– τα ανθρώπινα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων στις χώρες της Ε.Ε., των λαών του Βιετνάμ, του Μιανμάρ, του Μπανγκλαντές), αλλά να μη μιλάμε καθόλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών και των Ελλήνων Κυπρίων, γιατί αυτό μας καθιστά εθνικιστές.
Ντρέπομαι πολύ, διότι διάφοροι λαλίστατοι στην Αθήνα έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τον Κατσίφα με άθλια επίθετα, χωρίς να γνωρίζουν ότι ήταν ένας προοδευτικός πατριώτης, αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θόλωσε ο νους του, όταν δεν άντεξε πια τις προσβολές των ιδανικών, των αρχών και αξιών του, της αξιοπρέπειας και της τιμής του, της Σημαίας και της οικογένειάς του.

Συνολικά πώς βλέπετε την προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. και την προοπτική διεύρυνσης προς τα Δ. Βαλκάνια, συμπεριλαμβανόμενης της ΠΓΔΜ;

Μακάρι να μπορούσε να γίνει, αλλά χωρίς εκπτώσεις από τον πλήρη εκδημοκρατισμό των χωρών αυτών. Όσον αφορά τη σημερινή Αλβανία της διαφθοράς, του εμπορίου ναρκωτικών και του εθνικού ξεκαθαρίσματος των μειονοτήτων –και ειδικά της ελληνικής–, σας διαβεβαιώ ότι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία του Μποκάσα και η Ουγκάντα του Ίντι Αμίν Νταντά θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να μπουν στην Ε.Ε. από αυτό το μόρφωμα. Έστω κι αν εντάχθηκε ήδη στο ΝΑΤΟ. Όσον αφορά τα Σκόπια, ελπίζω να κυβερνήσουν την Ελλάδα αυτοί που θα βάλουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση.

Μετά την επίσκεψή σας στους Βουλιαράτες η αλβανική κυβέρνηση δήλωσε πως είστε ανεπιθύμητη στην Αλβανία. Πώς το σχολιάζετε; Σκέφτεστε να αντιδράσετε σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Είναι τίτλος τιμής για μένα να με θέτει στο στόχαστρο των μυστικών του υπηρεσιών ακόμη ένα απολυταρχικό διεφθαρμένο καθεστώς. Έχω καταγγείλει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόσο το γεγονός αυτό όσο και τις επιθέσεις που δέχομαι από την εν λόγω χώρα. Δεν πρόκειται να τους παρακαλέσω να αρθεί η απαγόρευση εισόδου μου. Ωστόσο, θα κάνω ό,τι μπορώ για να μην μπει η Αλβανία στην Ε.Ε., αν δεν γίνει μια πραγματικά δημοκρατική χώρα.

Πώς σχολιάζετε τη δήλωση Βέμπερ στο Ελσίνκι ότι αν γίνει, από επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ, πρόεδρος της Επιτροπής θα βάλει τέλος στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.;

Τα έχουμε ξανακούσει, αλλά όταν έρχεται η ώρα των αποφάσεων, θυμούνται ότι ο όγκος συναλλαγών της Ε.Ε. με την Τουρκία είναι τόσο μεγάλος και η γεωστρατηγική σημασία της χώρας αυτής τόσο τεράστια, που δεν επιτρέπουν να μην κρατηθεί η Τουρκία προσδεδεμένη στο άρμα της Δύσης. Είναι γι’ αυτούς ένας ισχυρός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, έστω κι αν καταπονεί δύο κράτη-μέλη, την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα θυμηθούν επίσης ότι η Τουρκία τους βοηθάει με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά δεν πρόκειται να καταλάβουν ή δεν θα θελήσουν να καταλάβουν ότι η Τουρκία εμπαίζει την Ε.Ε.

Παλαιότερα συμμετείχατε στο ΕΛΚ, αλλά αποχωρήσατε από αυτό. Γιατί;

Δεν αποχώρησα από το ΕΛΚ, με έδιωξαν. Εγώ αποχώρησα από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, διαφωνώντας κάθετα με την πολιτική του στο Κυπριακό, αλλά δεν αποχώρησα ούτε από το ΕΛΚ ούτε από τη ΝΔ, της οποίας είμαι μέλος. Ζήτησα να παραμείνω ανεξάρτητο μέλος του ΕΛΚ αλλά μου είπαν ότι θα πρέπει να σταματήσω να μιλώ εναντίον του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησής του ως προς τη διάσταση των απόψεών μας για το Κυπριακό. Τους απάντησα ότι ούτε η χούντα των Αθηνών δεν κατάφερε να μου κλείσει το στόμα.

Σε ποια φάση βρίσκονται κατά την άποψή σας οι συνεννοήσεις για το Κυπριακό;

Ποιες συνεννοήσεις; Το Κυπριακό έχει φτάσει σε μη αναστρέψιμα επίπεδα κατάρριψης. Εδώ και 40 χρόνια οι «συνετοί-ρεαλιστές» έχουν κάνει παντιέρα τους τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), μια λύση μόνιμου διαχωρισμού, διαμελισμού του λαού και του κράτους, με παντελή αποστέρηση των πολιτών από τα ανθρώπινα και πολιτικά τους δικαιώματα. Επικαλούνταν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, από τα οποία έπαιρναν μόνο τις τρεις μαγικές λέξεις Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και όχι όλες τις άλλες πρόνοιες περί αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, επιστροφής των προσφύγων, κατάργησης των εγγυήσεων κ.λπ. Ύβριζαν εμάς, που επισημαίναμε το γεγονός ότι η ΔΔΟ είναι καθεστώς απαρτχάιντ, πως είμαστε εναντίον της λύσης, απορριπτικοί. Βεβαίως, αν η λύση ΔΔΟ ήταν ρεαλιστική, θα είχε επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Δεν είναι όμως, διότι αυτοί που τη στηρίζουν δεν «διάβασαν» ποτέ τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, που είναι ο πλήρης γεωστρατηγικός έλεγχος της Κύπρου. Τόσο του χερσαίου όσο και του θαλάσσιου χώρου. Έκαναν άπειρες υποχωρήσεις και τελικά κατάλαβαν ότι το μόρφωμα που θα προκύψει, αν φτάσουν σε λύση, δεν θα είναι λειτουργικό. Τώρα έβαλαν πλώρη για τη χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία, δηλαδή για τη λύση δύο κρατών – που ήταν πάγιος μεσοπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας. Αυτό μπορεί να το πετύχουν, χωρίς την έγκριση του λαού. Για μένα, η Κύπρος δεν είναι στην όχθη του γκρεμού, αλλά έχει καταβαραθρωθεί και κατρακυλάει. Μακάρι να βρεθεί ένας θάμνος να τον αρπάξει και να σωθεί!