Πάνος Αμυράς: «Το σενάριο να έχουμε και εθνικές κάλπες τον Μάιο είναι πλέον το πιο ισχυρό» - Free Sunday
Πάνος Αμυράς: «Το σενάριο να έχουμε και εθνικές κάλπες τον Μάιο είναι πλέον το πιο ισχυρό»

Πάνος Αμυράς: «Το σενάριο να έχουμε και εθνικές κάλπες τον Μάιο είναι πλέον το πιο ισχυρό»

Το πρώτο μυθιστόρημα του δημοσιογράφου και διευθυντή της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» Πάνου Αμυρά, με τίτλο «Ο λιμός», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Ο «Λιμός», που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, φωτίζει την πιο σκοτεινή περίοδο της Κατοχής, ενώ μεταφέρει εντυπωσιακά το κλίμα της εποχής μέσα από μια ευφάνταστη αστυνομική πλοκή. Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του, αλλά και τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Αμυράς μίλησε στην FS.

limos min

Τον περασμένο Οκτώβριο κυκλοφόρησε το πρώτο σας μυθιστόρημα, βασισμένο ωστόσο σε πραγματικά γεγονότα, με τίτλο «Ο λιμός». Πώς προέκυψε η ιδέα;

Όλα ξεκίνησαν από την προσωπική μου αγωνία να μάθω περισσότερα για την περίοδο του φονικού λιμού που χτύπησε την Ελλάδα τον χειμώνα του 1941. Αν και η εποχή του λιμού σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία μας, ωστόσο έχει μείνει στο περιθώριο της συλλογικής μας μνήμης. Στην πορεία των ερευνών μου ανακάλυψα άγνωστους ήρωες, καλά κρυμμένα γεγονότα, και ένιωσα, έστω και με την ασφάλεια που παρέχει η απόσταση δεκαετιών, τι σημαίνει να ζεις σε μια πραγματική ανθρωπιστική κρίση, όπου η έννοια της ζωής δεν θεωρείται σταθερά.

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο;

Ο χειμώνας του 1941 ήταν εφιαλτικός για όσους τον έζησαν, τα μυστικά του παραμένουν σκοτεινά έως σήμερα. Γενικώς στην Ελλάδα η περίοδος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη, ενδεχομένως διότι μετά την Κατοχή η χώρα υπέφερε από τα δεινά του Εμφυλίου και οι πληγές έπρεπε να επουλωθούν. Ωστόσο, ο λιμός της Αθήνας ήταν ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας και για πρώτη φορά κινητοποιήθηκαν διεθνείς δυνάμεις σε μεγάλη κλίμακα. Είμαι λάτρης της αστυνομικής λογοτεχνίας και ήθελα να συνδυάσω το μυστήριο με την Ιστορία. Με το βιβλίο μου θέλησα να ταξιδέψω τον αναγνώστη σε αυτή την εποχή της κατοχικής Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς σας, τι ήταν αυτό που σας κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον;

Αυτό που πραγματικά με εντυπωσίασε ήταν ότι ακόμη και σε εφιαλτικές περιόδους, όπως αυτή ενός λιμού, υπάρχουν προσωπικότητες που θα δράσουν για το γενικό καλό βάζοντας στην άκρη το ατομικό τους συμφέρον ή ακόμα και τη ζωή τους. Αυτό συνέβη στην Αθήνα τον χειμώνα του 1941. Μια ομάδα ανθρώπων του αστικού κόσμου, απλοί άνθρωποι της «διπλανής πόρτας», έδρασαν κάτω από τη μύτη των Γερμανών και Ιταλών κατακτητών, ρισκάροντας τα πάντα, για να σώσουν χιλιάδες ψυχές.

Από το οικονομικό ρεπορτάζ στη συγγραφή ενός μυθιστορήματος. Τελικά οι δημοσιογράφοι είμαστε καλοί «παραμυθάδες»;

Ελπίζω πως όχι, γιατί ο χαρακτηρισμός «παραμυθάς» δεν είναι και πολύ τιμητικός για τους δημοσιογράφους. Θα έλεγα όμως ότι οι κανόνες και οι αξίες της δημοσιογραφίας μπορούν να βοηθήσουν έναν νέο συγγραφέα, όπως είμαι εγώ, στη διασταύρωση των στοιχείων και στην επεξεργασία τους πριν από τη συγγραφή. Η μυθοπλασία είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, πορεύεται από μια αόρατη γραμμή που συνδέει την ψυχή με το χέρι, το συναίσθημα με τη λογική. Θα έλεγα ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να γίνουν και καλοί συγγραφείς, αυτό πάντως το κρίνει αποκλειστικά το αναγνωστικό κοινό.

Ο υπαστυνόμος Νίκος Αγραφιώτης έχει να κλείσει κι άλλες υποθέσεις στο μέλλον;

Η περίοδος της Κατοχής είναι γεμάτη από ιστορίες που αξίζει να τυπωθούν και από άλυτα μυστήρια που ζητούν λύτρωση. Είμαι σίγουρος ότι ο ήρωας του «Λιμού», ο υπαστυνόμος Νίκος Αγραφιώτης, θα μπορέσει να συμβάλει στην επίλυση νέων υποθέσεων και να φωτίσει κι άλλες ανεξερεύνητες περιόδους της Κατοχής.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, πώς βλέπετε να διαμορφώνεται από δω και πέρα το πολιτικό σκηνικό στη χώρα;

Η κυβέρνηση πρόσφατα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν νομίζω ότι βγήκε ενισχυμένη από αυτή τη διαδικασία. Αντιμετωπίζει τη δυσπιστία μεγάλου μέρους των πολιτών και η πλειοψηφία της είναι εύθραυστη. Το πολιτικό σκηνικό πλέον χαρακτηρίζεται από τη δημοσκοπική «εξαφάνιση» των λεγόμενων μικρών κομμάτων και την κυριαρχία της ΝΔ στο δίπολο που έχει σχηματιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα φέρει στη Βουλή προς κύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρείτε ότι θα «περάσει» ή υπάρχει περίπτωση για εκπλήξεις;

Με τις έως τώρα ενδείξεις φαίνεται ότι η κυβέρνηση μπορεί να λάβει 151 ψήφους για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, στο θέμα αυτό αντιμετωπίζει ευρύτερες δυσκολίες, καθώς έχει απέναντί της το 70% των πολιτών και σχεδόν το 40% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που απορρίπτουν το περιεχόμενο της συμφωνίας. Ο κ. Τσίπρας πληρώνει την επιλογή του να προχωρήσει σε μια θεμελιώδη αλλαγή σε ένα εθνικό θέμα χωρίς διάθεση συνεννόησης κι έτσι σήμερα βρίσκεται απομονωμένος πολιτικά.

Το 2019 είναι μια εκλογική χρονιά, με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές να έρχονται τον Μάιο. Πόσο πιθανό θεωρείτε να έχουμε τότε και εθνικές εκλογές;

Το σενάριο να έχουμε και εθνικές κάλπες τον Μάιο είναι πλέον το πιο ισχυρό. Η κυβέρνηση με μια ισχνή και αλά καρτ κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν μπορεί να προχωρήσει για πολύ. Επιπλέον, τα σημάδια από την οικονομία είναι ανησυχητικά, το τραπεζικό σύστημα υπολειτουργεί, οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης και τονίζουν τον κίνδυνο δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να «σταθεί» εάν λίγους μήνες πριν από τις εθνικές κάλπες υποστεί βαριά ήττα στις ευρωεκλογές και αυτά τα στοιχεία νομίζω ότι θα τα «ζυγίσουν» στο Μαξίμου ενόψει των αποφάσεων του πρωθυπουργού.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν καθαρό προβάδισμα στη ΝΔ. Πιστεύετε ότι η εικόνα αυτή θα αποτυπωθεί και στις κάλπες;

Κάθε κάλπη έχει το δικό της άγνωστο αποτέλεσμα. Το γεγονός όμως ότι το προβάδισμα της ΝΔ είναι παγιωμένο τα τελευταία τρία χρόνια σε όλες τις δημοσκοπήσεις δείχνει ότι είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει ανατροπή την ώρα της ψήφου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο για τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών, καθώς κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης στην οικονομία και στα εθνικά θέματα αμφισβητούνται από τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων.