Χρήστος Μπουκώρος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αρχικά, και ΣΥΡΙΖΑ-ΚΟΥΡΕΛΟΥ στη συνέχεια, εξαπάτησε, απογοήτευσε και πλέον εξοργίζει - Free Sunday
Χρήστος Μπουκώρος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αρχικά, και ΣΥΡΙΖΑ-ΚΟΥΡΕΛΟΥ στη συνέχεια, εξαπάτησε, απογοήτευσε και πλέον εξοργίζει

Χρήστος Μπουκώρος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αρχικά, και ΣΥΡΙΖΑ-ΚΟΥΡΕΛΟΥ στη συνέχεια, εξαπάτησε, απογοήτευσε και πλέον εξοργίζει

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη διεξαγωγή και εθνικών εκλογών τον ερχόμενο Μάιο κάνει ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, προσθέτοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «ήταν το κερασάκι στην τούρτα μιας συνολικά αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής» και ότι θα βαρύνει σημαντικά στην ψήφο των πολιτών.

Καθώς βαίνουμε προς την πρώτη –διπλή– εκλογική αναμέτρηση, αυτή των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, θα ήθελα να μου πείτε πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το πολιτικό κλίμα στη χώρα.

Άσχετα με την ημερομηνία της κάθε εκλογικής διαδικασίας, το 2019 είναι έτος κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων και εξελίξεων. Η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών έχει καθοριστεί. Από την πλευρά μου, πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη διεξαγωγή και εθνικών εκλογών τον μήνα Μάιο. Το εκλογικό σώμα πλέον γνωρίζει και αδημονεί να εκφραστεί. Η κυβέρνηση θα υποστεί πολλαπλή ήττα. Όλα όσα βλέπουμε και ακούμε σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών δεν είναι τίποτε άλλο παρά η διαχείριση της επερχόμενης ήττας. Άλλωστε δεν μιλάμε για μια καινούργια κυβέρνηση, είναι κυβέρνηση υπερτετραετίας. Έφτασε η ώρα να κριθούν τα έργα και οι ημέρες τους. Αναφορικά με το ερώτημά σας για το πολιτικό κλίμα, είναι εμφανές ότι αυτό καταγράφεται τόσο στις δημοσκοπήσεις όσο και στο σύνολο της κοινωνίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αρχικά, και ΣΥΡΙΖΑ-ΚΟΥΡΕΛΟΥ στη συνέχεια, εξαπάτησε, απογοήτευσε και πλέον εξοργίζει. Τώρα ήρθε η ώρα του λογαριασμού.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΝΔ έναντι της κυβέρνησης;

Με τρεις-τέσσερις λέξεις θα έλεγα: η αξιοπιστία, το μέτρο, η λογική και το πλήρες πρόγραμμα που ήδη διαθέτει η ΝΔ. Θα μπορούσα να προσθέσω επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού, έχοντας διδαχτεί από τα όποια λάθη του παρελθόντος, σε συνδυασμό με την εμπειρία και την ανανέωση που διακρίνει πλέον το κόμμα της ΝΔ, διαθέτουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη μοίρα της χώρας, να αλλάξουμε πορεία, ώστε να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί σε όλους τους τομείς καθυστερημένο παρακολούθημα της Ευρώπης. Υπάρχει σχέδιο και όρεξη για σκληρή δουλειά.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι αν κερδίσει τις εθνικές εκλογές, στην ουσία θα φέρει νέο μνημόνιο. Το σχόλιό σας;

Ποιος το λέει αυτό; Ο ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψε μνημόνια μέχρι το 2065 ή μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ που εκχώρησε τη δημόσια περιουσία για 100 ολόκληρα χρόνια; Η χώρα δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο. Αυτό που χρειάζεται είναι σχέδιο και αποτελεσματική διακυβέρνηση. Μια σύγχρονη διακυβέρνηση, που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση οριστικά, μπορούν να εγγυηθούν μόνο η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ελλάδα, άλλωστε, βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της. Οι πολίτες, κουρασμένοι από την πολύχρονη κρίση, θα κάνουν τη σωστή επιλογή για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για τις επόμενες δεκαετίες και για τις επόμενες γενιές.

Πόσο πιστεύετε ότι θα «βαρύνει» στην ψήφο των πολιτών η Συμφωνία των Πρεσπών;

Πρόκειται για μια πολύ κακή συμφωνία. Μια συμφωνία που πλήττει τα εθνικά μας συμφέροντα. Ένας λαός καθημαγμένος από τη διάρκεια και την ένταση της οικονομικής κρίσης δεν ανέχεται άτακτες υποχωρήσεις στο πεδίο των εθνικών μας συμφερόντων. Η συγκεκριμένη συμφωνία ήταν το κερασάκι στην τούρτα μιας συνολικά αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής. Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού θα συνδιαμορφωθεί και από τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Πώς σχολιάζετε την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει «προοδευτικό μέτωπο» ενόψει ευρωεκλογών;

Ευκαιριακή και καθαρά επικοινωνιακή. Όταν τέσσερα χρόνια συγκυβερνάς με τον κ. Καμμένο, στο παρά πέντε δεν μπορεί να ψάχνεις για προοδευτικό άλλοθι. Απόδειξη πολιτικού πανικού. Άλλωστε, κατά την άποψή μου, το τι είναι πραγματικά προοδευτικό στην πολιτική χωράει μεγάλη συζήτηση. Η κυβέρνηση της Αριστεράς πρόσφερε και ένα θετικό. Αυτή η κυβέρνηση απομυθοποίησε πολιτικούς όρους και αποκαθήλωσε πολιτικές ταμπέλες.

Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά πράγματα, σας προβληματίζει η διαφαινόμενη άνοδος ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη; Πού την αποδίδετε;

Είναι ένας πραγματικός κίνδυνος. Βεβαίως ευθύνες για την ανάπτυξη αυτών των πολιτικών φαινομένων έχει και η ίδια η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση. Πιστεύω ότι η επιλογή της διεύρυνσης αντί της εμβάθυνσης του ευρωπαϊκού οράματος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση τέτοιων δυνάμεων. Ακόμη και σήμερα, όμως, η Ευρώπη αντιμετωπίζει φοβικά αυτές τις εξελίξεις. Οφείλει η Ευρώπη να αναδείξει τα προτάγματα και να εξηγήσει το διακύβευμα των εκλογών. Πάνω απ’ όλα, όμως, οφείλει να αλλάξει και να αντιληφθεί τα πραγματικά προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών. Όσο λειτουργεί η Ευρώπη υδροκέφαλα και γραφειοκρατικά, μακριά από τις αγωνίες των ευρωπαϊκών λαών, αυτά τα φαινόμενα δύσκολα θα υποχωρήσουν.

Για να μιλήσουμε για τον Νομό Μαγνησίας, όπου εκλέγεστε βουλευτής, ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματά του;

Πρόκειται για μια περιοχή που διαθέτει πλήθος συγκριτικών πλεονεκτημάτων και πολυσύνθετη παραγωγική φυσιογνωμία, σε βαθμό που σπάνια συναντάς σε άλλες περιοχές της χώρας. Η Μαγνησία διαθέτει όλες τις αναγκαίες υποδομές, αεροδρόμια, λιμάνια, εθνικό οδικό δίκτυο και, κυρίως, πρωτογενή παραγωγή υψηλής ποιότητας, βαριά βιομηχανία και μεταποίηση, τουριστικό προϊόν υψηλής ποιότητας και πλήθος άλλων πλεονεκτημάτων. Παρ’ όλα αυτά, ένας τέτοιος νομός μαστίζεται από ανέχεια και υψηλότατη ανεργία, ιδιαίτερα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Επενδύσεις χρειάζεται η Μαγνησία. Επενδύσεις που θα αξιοποιούν τις υποδομές και την παραγωγική φυσιογνωμία του νομού. Επενδύσεις που θα βάλουν επιτέλους μπροστά τη μηχανή της τοπικής οικονομίας. Επενδύσεις που εμποδίζονται από την αβελτηρία και τις ιδεοληψίες της σημερινής κυβέρνησης. Αρκεί να σας αναφέρω ότι στη χερσαία Μαγνησία τα τέσσερα τελευταία χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έγινε ούτε μία μεγάλη επένδυση, ούτε ένα μικρό ή μεγάλο δημόσιο έργο. Είναι αδήριτη ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα και στη Μαγνησία.