Γιάννης Παναγόπουλος: Μετά από 13 χρόνια εκλεγμένος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, δεν πρόκειται να με δουν διορισμένο - Free Sunday
Γιάννης Παναγόπουλος: Μετά από 13 χρόνια εκλεγμένος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, δεν πρόκειται να με δουν διορισμένο

Γιάννης Παναγόπουλος: Μετά από 13 χρόνια εκλεγμένος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, δεν πρόκειται να με δουν διορισμένο

Μετά την επεισοδιακή αναβολή του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα, ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, εξηγεί τους λόγους της αναβολής, τι θα γίνει από δω και πέρα και τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την αναβολή αυτή.

Στο διάστημα από 14 έως 17 Μαρτίου ήταν προγραμματισμένο να γίνει το συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Γιατί;

Όπως όλος ο κόσμος είδε από τα πλάνα που έδειξαν οι τηλεοράσεις, στην εναρκτήρια εκδήλωση προς τιμήν του συνεδρίου, αφιερωμένη στα 198 χρόνια από την επανάσταση για την ανεξαρτησία από τον τουρκικό ζυγό που άρχισε από την Καλαμάτα, αλλά και στα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ, που ήταν η συμβολική ημερομηνία για τους κοινωνικούς αγώνες, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, με τη βάρβαρη, τραμπούκικη εισβολή του ΠΑΜΕ, του συνδικαλιστικού βραχίονα του ΚΚΕ, εκατοντάδων μελών του, διαλύθηκε εν μέσω κραυγών και ξυλοδαρμών. Κάτω από αυτούς τους όρους δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί συνέδριο, πολλώ δε μάλλον όταν την επόμενη μέρα τα μέλη του ΠΑΜΕ εισέβαλαν και στο συνεδριακό κέντρο, μη σύνεδροι –το τονίζω αυτό, καθώς απαγορεύεται εκ του νόμου– κατέλαβαν όλες τις θέσεις του συνεδρίου, ακόμα και τις θέσεις του προεδρείου. Η κατάσταση αυτή δημιούργησε εύλογες ανησυχίες για τη σωματική ακεραιότητα όλων, μου το επισήμαναν και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι (υπάρχει και σχετική έκθεση) και, επειδή είμαι ένας υπεύθυνος άνθρωπος, είπα ότι το συνέδριο αυτό δεν μπορεί να διεξαχθεί. Έτσι, κινήσαμε διαδικασίες, μέσω της διοίκησης, να προσδιορίσουμε νέα ημερομηνία.

Τελικά, πότε θα γίνει το συνέδριο;

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης προσδιορίσαμε το συνέδριο για τις 4 Απριλίου, αλλά και πάλι εν μέσω μιας τραγικής διαδικασίας. Μέλη του ΠΑΜΕ μας επιτέθηκαν, ζήτησαν να τους παραδώσουμε το κτίριο της ΓΣΕΕ και τα κλειδιά, είπαν ότι δεν τους νοιάζει το καταστατικό και ισχυρίστηκαν και το «καταπληκτικό», ότι «δεν θα περάσει της πλειοψηφίας». Άλλωστε δεν έχουν και πολλή αγάπη για τη δημοκρατία, γιατί όταν κάποιος φωνάζει «αυτή είναι η δημοκρατία, που βάζει αυτά τα σωματεία στη ΓΣΕΕ», κάνει εχθρό τη δημοκρατία, όπως κάποιοι έκαναν εχθρό τη δημοκρατία λέγοντας ότι «πουλάει τη Μακεδονία».

Για ποιον λόγο θεωρείτε ότι συμβαίνουν όλα αυτά;

Νομίζω ότι υπάρχει ένας κομματικός σχεδιασμός που υλοποιείται από το ΠΑΜΕ, ενδεχομένως έχει σχέση με τη διαμόρφωση κλίματος ρήξεων και δήθεν ταξικών ανταγωνισμών, αλλά η τελική συνδικαλιστική επιδίωξη είναι να γίνει διορισμός διοίκησης στη ΓΣΕΕ, γιατί αν παρέλθει η νόμιμη ημερομηνία, όπως προβλέπει το καταστατικό και ο νόμος, τότε παρεμβαίνει το πρωτοδικείο και διορίζεται διοίκηση. Κι έτσι, είναι πολύ ικανοποιημένοι αυτοί που θέλουν τα συνδικάτα να μην αντιδρούν, τα θέλουν εντελώς υποταγμένα σε κυβερνητικές λογικές, αλλά και το ΚΚΕ και η παράταξή του θέλουν τα συνδικάτα που δεν ελέγχουν να είναι εντελώς απαξιωμένα στη συνείδηση του κόσμου και να λένε ότι είναι και με διορισμένη διοίκηση. Εγώ, όμως, μετά από 13 χρόνια εκλεγμένος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, τους λέω ότι δεν πρόκειται να με δουν διορισμένο, αυτό θα μείνει στους νοσηρούς εγκεφάλους που τα σκέφτονται.

Τι σημαίνει για τη ΓΣΕΕ διοίκηση διορισμένη από το πρωτοδικείο;

Σημαίνει πλήρης παράλυση, αφενός μεν γιατί στον χρόνο του διορισμού –γιατί συνήθως τα δικαστήρια δίνουν μέχρι έξι μήνες, με μοναδική αρμοδιότητα της διορισμένης διοίκησης να οργανώσει συνέδριο– παραλύουν τα πάντα, αυτά τα λίγα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτεί ο πιο αδύναμος κόσμος. Την εποχή των μνημονιακών πολιτικών, οπότε υποχώρησαν συμβάσεις, αυξήσεις, διαπραγματεύσεις και πολλά άλλα, πραγματικά τα συνδικάτα είναι αποδυναμωμένα, αλλά με μια τέτοια εξέλιξη παραλύουν πλήρως. Αφετέρου δε κανένας δεν εγγυάται, αφού οι ίδιοι θα είναι οι σύνεδροι, ότι εντός της ημερομηνίας που γίνεται ο διορισμός θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί συνέδριο. Θυμίζω ότι ανάλογος διορισμός, που είχε γίνει το 1987, ξεκίνησε για έξι μήνες και διήρκεσε πάνω από τέσσερα χρόνια.

Μιλήσατε και για ευθύνες της κυβέρνησης. Ποιες είναι αυτές;

Κάποιοι προσπαθούν να κάνουν συμψηφισμούς και κατηγορούν τα συνδικάτα και τη ΓΣΕΕ για το αν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Δεν θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Αυτή η συζήτηση θα γινόταν στο συνέδριο, γίνεται όταν οι εργαζόμενοι ψηφίζουν και επιλέγουν δημοκρατικά τις ηγεσίες των συνδικάτων τους. Δεν είναι αυτό το επίδικο σήμερα. Το επίδικο ήταν αν μια νόμιμη, δημοκρατική οργάνωση έχει το δικαίωμα να συνέρχεται ελεύθερα, χωρίς βία, και να ασκούν τα μέλη της το δημοκρατικό και αναφαίρετο συνδικαλιστικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Είναι, πλέον, ζήτημα δημοκρατίας. Γι’ αυτό και με παραξένεψε το γεγονός ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας δεν εξέδωσαν καν μια ανακοίνωση καταδίκης, ότι δεν προσέτρεξαν στο αίτημά μας, που ήταν αίτημα και προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας και προς την αστυνομία, να προστατέψουν τις δημοκρατικές μας διαδικασίες. Είμαστε νόμιμη δημοκρατική οργάνωση, Έλληνες πολίτες που εκπροσωπούμε το τμήμα εκείνο της κοινωνίας που πληρώνει και τους περισσότερους φόρους και ζητήσαμε το αυτονόητο: την προστασία της έννομης τάξης. Δεν είχαμε τίποτα. Μπήκαν, βιαιοπράγησαν, έσπασαν και έφυγαν ανενόχλητοι, και έχουν και το θράσος να αποκαλούν τη ΓΣΕΕ «συνδικαλιστική μαφία». Θα μπορούσα να αντιτείνω ότι δρουν ως «κόζα νόστρα».

Από δω και πέρα, τι θα κάνετε;

Θα κάνουμε αυτό που λέει το καταστατικό και ο νόμος. Γι’ αυτό και εντός θητείας της παρούσας διοίκησης, για να μην επικαλεστούν ότι έληξε η θητεία μας και να τρέχουν για διορισμούς, προσδιορίσαμε το συνέδριό μας για τις 4 Απριλίου και πρέπει να γίνει, θα προσπαθήσουμε να βρούμε το κατάλληλο μέρος, τις κατάλληλες συνθήκες, την προστασία, που δεν θα είναι προστασία με ρόπαλα, όπως αυτοί επιθυμούν, προκειμένου να εκλεγεί νόμιμη διοίκηση της ΓΣΕΕ. Από κει και πέρα, ας συζητήσουν οι δυνάμεις που δρουν εντός του συνδικαλιστικού κινήματος για το πώς θα προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες εξυγίανσης, όπως αυτό που προτείνουμε εμείς, το ηλεκτρονικό βιβλιάριο, ώστε κανένας να μην ξεφεύγει από την «τσιμπίδα» της διαφάνειας ως προς τις εσωτερικές διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος.

Έχετε στείλει επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων. Τι ζητάτε;

Ζητάμε ακριβώς την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών ελευθεριών, της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Και την Πέμπτη η Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προς τους πολιτικούς αρχηγούς, ζητώντας να προστατευτεί η κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση, γιατί έτσι προστατεύεται η δημοκρατία και οι θεσμοί και ο κοινωνικός διάλογος.