Μαρία Λαθούρη: Η Αθήνα σήμερα έχει συσσωρευμένα σοβαρά προβλήματα - Free Sunday
Μαρία Λαθούρη: Η Αθήνα σήμερα έχει συσσωρευμένα σοβαρά προβλήματα

Μαρία Λαθούρη: Η Αθήνα σήμερα έχει συσσωρευμένα σοβαρά προβλήματα

Η παραβατικότητα, τα «άβατα» και η άσχημη εικόνα της πόλης είναι μερικά από τα προβλήματα της Αθήνας που η Μαρία Λαθούρη, δικηγόρος και υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με την παράταξη του Κ. Μπακογιάννη, τονίζει ότι η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Γιατί κατεβαίνετε υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθηναίων και γιατί με την παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη;

Αγαπώ την πόλη στην οποία ζω, εργάζομαι και έχω τα κύρια ενδιαφέροντά μου. Είμαι μάλιστα υπερήφανη που κατοικώ στην πόλη που είναι συνδεδεμένη όσο καμία άλλη με τη δημοκρατία και όλες τις βασικές έννοιες του σημερινού δυτικού πολιτισμού. Πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στα κοινά και θα θεωρήσω μεγάλη τιμή αν μου δοθεί η δυνατότητα από τους συμπολίτες μας να εκλεγώ και να τους εκπροσωπήσω. Με τον Κώστα Μπακογιάννη και τον συνδυασμό του «Αθήνα Ψηλά» ταυτίζομαι σε αυτά που πιστεύουμε και θέλουμε για την Αθήνα και είμαι βέβαιη ότι μπορούμε να τα πραγματοποιήσουμε.

Ποια θεωρείτε ότι είναι η σημασία, η «βαρύτητα» των φετινών δημοτικών εκλογών για την Αθήνα;

Η Αθήνα σήμερα έχει συσσωρευμένα σοβαρά προβλήματα που χρειάζονται ριζική αντιμετώπιση. Χρειάζεται συγκεκριμένο επεξεργασμένο σχέδιο, με στόχους ρεαλιστικούς και φιλόδοξους, που θα βελτιώσουν άμεσα την καθημερινότητα του πολίτη και θα δώσουν προοπτική ουσιαστικής αναβάθμισης και οικονομικής ανάπτυξης της πόλης. Ο συνδυασμός του Κώστα Μπακογιάννη έχει καταρτίσει λεπτομερές και κοστολογημένο πρόγραμμα και μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή του. Είναι ιστορική ευκαιρία για την Αθήνα, που δεν πρέπει να χάσει άλλον χρόνο! Τεράστια, λοιπόν, η βαρύτητα των φετινών δημοτικών εκλογών της Αθήνας, τόσο για την Αθήνα την ίδια όσο και για τη χώρα συνολικά, καθώς η υπό την ηγεσία Μπακογιάννη αναβάθμιση της πρωτεύουσας μπορεί να αποτελέσει αφετηρία και θετικό παράδειγμα για άλλες πόλεις της πατρίδας μας.

Ποιες πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες του νέου δημάρχου Αθηναίων;

Οι προτεραιότητες έχουν ήδη καθοριστεί στο εκατοντάδων σελίδων λεπτομερέστατο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε επίσημα πριν από λίγες ημέρες και είναι ανηρτημένο στο site του συνδυασμού. Συνοπτικά θα λέγαμε ότι κατ’ αρχάς θα στοχευθεί «ο πολιτισμός της καθημερινότητας», με συγκεκριμένα μέτρα που θα διασφαλίσουν μια πόλη καθαρή, ασφαλή, πράσινη, προσβάσιμη παντού, φωτισμένη, καλαίσθητη, «έξυπνη» (με ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών), με δομές κοινωνικής προστασίας. Θα προωθηθούν έργα αναβάθμισης σε κάθε συνοικία και γειτονιά, σε δημοτικούς χώρους, αλλά και σε εγκαταλειμμένα οικόπεδα. Εμβληματικό έργο η δημιουργία του «ωραιότερου περιπάτου της Ευρώπης», από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και την Ηρώδου του Αττικού μέχρι την Ομόνοια και την Πατησίων!

Ποια νομίζετε ότι είναι τα πλεονεκτήματα του κ. Μπακογιάννη και ποιες οι αδυναμίες του;

Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι ένας νέος άνθρωπος, απλός, φιλικός, άνετος και ευχάριστος άνθρωπος και συνομιλητής, με αρχές και αξίες, με υπευθυνότητα και υψηλή αίσθηση του καθήκοντος. Εστιάζει γρήγορα στο πρόβλημα και τους τρόπους αντιμετώπισής του, επιδιώκοντας συναινέσεις και αποφεύγοντας το χάσιμο χρόνου και ενέργειας με τις άσκοπες αντιπαραθέσεις. Έχει μοναδική ικανότητα να επιλέγει σωστό επιτελείο και να το αξιοποιεί αποτελεσματικά. Πιστεύει στην εργασία της ομάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν απόλυτα επιτυχημένος ως δήμαρχος Καρπενησίου και ως περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Όσον αφορά τις τυχόν αδυναμίες του, ειλικρινά, δεν γνωρίζω ούτε έχω δει κάποια μέχρι στιγμής.

Ζείτε και εργάζεστε στην Αθήνα. Ποια είναι κατά την άποψή σας τα μεγαλύτερα προβλήματα της πρωτεύουσας;

Η αυξημένη εγκληματικότητα. Η παραβατικότητα. Τα άβατα. Η τακτική επίθεση στα ΜΑΤ έξω από το Πολυτεχνείο. Το άσυλο παραβατικότητας αντί ασύλου διακίνησης ιδεών. Το παρεμπόριο έξω από την ΑΣΟEΕ. Τα απεριποίητα, αφύλακτα και σκοτεινά παρκάκια. Τα εγκαταλειμμένα ή ετοιμόρροπα κτίρια. Οι άθλιοι και βρόμικοι κάδοι σκουπιδιών. Τα βρόμικα πεζοδρόμια, συχνά με πλάκες φιλο-ολισθητικές. Το κλείσιμο των δρόμων με την παραμικρή κινητοποίηση. Η διάχυτη φτώχεια. Η έλλειψη ευκαιριών για τους νέους, αλλά και για όλους. Η έλλειψη οράματος και ρεαλιστικής ελπίδας ως σήμερα.

Όντας ένας νέος άνθρωπος που αποφασίζει να ασχοληθεί με την πολιτική, τι απαντάτε σε όσους χαρακτηρίζουν τους νέους «απολιτίκ»;

Είναι αλήθεια ότι πολλοί νέοι βρίσκονται σε σύγχυση, λόγω του βομβαρδισμού πληροφοριών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις αναρίθμητες ιστοσελίδες (information pollution). Πολλοί επίσης είναι απογοητευμένοι από την πολιτική και τους πολιτικούς, με δεδομένη μάλιστα τη δύσκολη πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στη ζωή τους τα τελευταία χρόνια. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι «απολιτίκ». Ήδη υπάρχουν πολλές ενδείξεις αυξανόμενης συμμετοχής τους σε εκλογικές διαδικασίες ως ψηφοφόρων ή υποψηφίων, καθώς όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών αφορούν κυρίως το δικό τους μέλλον.

Πόσο θεωρείτε ότι θα επηρεάσει τη λειτουργία των ΟΤΑ ο νόμος για την απλή αναλογική;

Θα υπάρχουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες χωρίς πλειοψηφία στο αντίστοιχο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο. Αυτό δυσκολεύει τη λήψη αποφάσεων και εξαναγκάζει σε συναινέσεις ή διαπραγματεύσεις για συμμαχίες, με ό,τι καλό ή κακό σημαίνει αυτό.

Τι θα απαντούσατε σε πολίτη που θα σας ρωτούσε γιατί να σας ψηφίσει;

Διότι είμαι ένας νέος άνθρωπος, και πιστεύω ότι περισσότεροι νέοι πρέπει να εμπλακούν στα κοινά, κομίζοντας μια νέα, πιο σύγχρονη αντίληψη. Διότι είμαι γυναίκα, και πρέπει να ενισχυθεί η παρουσία και συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Διότι είμαι μια νέα επιστήμων, με καλές σπουδές και ήδη όχι ευκαταφρόνητη εργασιακή εμπειρία. Διότι έχω τις αναγκαίες γνώσεις και εμπειρίες, αλλά και τις επικοινωνιακές δεξιότητες να ανταποκριθώ ικανοποιητικά στα καθήκοντα της δημοτικής συμβούλου, εφόσον εκλεγώ. Διότι αγαπώ πολύ την Αθήνα, στέκομαι με δέος εμπρός στο όνομά της και τη βαριά ιστορία της, με την οικουμενική διάσταση και το τεράστιο πολιτιστικό αποτύπωμα και απόθεμά της, και έχω πολύ ισχυρή επιθυμία, όραμα και φιλοδοξία να συνεισφέρω, μαζί με όλη την ομάδα του Κώστα Μπακογιάννη, σε μια νέα πορεία δυναμικής ανόδου της πόλης τα αμέσως επόμενα χρόνια!