Έμη Ζησιοπούλου-Λιβανίου: Ο ελληνικός λαός εξέφρασε την πλήρη και απόλυτη καταδίκη του στις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Έμη Ζησιοπούλου-Λιβανίου: Ο ελληνικός λαός εξέφρασε την πλήρη και απόλυτη καταδίκη του στις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ

Έμη Ζησιοπούλου-Λιβανίου: Ο ελληνικός λαός εξέφρασε την πλήρη και απόλυτη καταδίκη του στις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ

Ως «πρώτο ημίχρονο» χαρακτηρίζει τη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές η δημοσιογράφος και υποψήφια βουλευτής Νοτίου Τομέα Β΄ Αθηνών με τη ΝΔ Έμη Ζησιοπούλου-Λιβανίου, εκτιμώντας ότι το κόμμα θα κερδίσει, και με ακόμα μεγαλύτερη διαφορά, και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Πώς σχολιάζετε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Περιμένατε τόσο ευρεία διαφορά υπέρ της ΝΔ;

Στα δικά μου μάτια ήταν αναμενόμενο, αυτονόητο και δικαιολογημένο. Ο ελληνικός λαός εξέφρασε την πλήρη και απόλυτη καταδίκη του στις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις κάλπες. Και ήταν και πολλές. Ήταν μία σαφώς εντυπωσιακή νίκη και ταυτόχρονα ένας ολοκληρωτικός καταποντισμός. Μία εντυπωσιακή νίκη της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ. Και ένας ολοκληρωτικός καταποντισμός της συνολικής εικόνας και των αξιών της κυβέρνησης. Της Συμφωνίας των Πρεσπών, του δόγματος Πολάκη, της κωλοτούμπας, της υπερφορολόγησης και της στέρησης ενός καλύτερου μέλλοντος.

Τι πιστεύετε ότι σηματοδοτεί αυτό το αποτέλεσμα για τις εθνικές εκλογές;

Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα αυτό θα επιβεβαιωθεί περίτρανα και στις εθνικές εκλογές. Αυτό για εμάς ήταν το πρώτο ημίχρονο. Και μη σας πω ότι θα είναι και χειρότερο για την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί δεν ήταν μια αρνητική ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μια θετική ψήφος στη ΝΔ. Αποδείχθηκε ότι ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο. Δεν εκβιάζεται. Δεν εξαγοράζεται. Η προσπάθεια Τσίπρα να εκμαιεύσει την ψήφο των Ελλήνων με φιλοδωρήματα και ταξίματα δεν έπεισε κανέναν. Ήταν άκομψο σε σημείο προσβολής. Ο κόσμος χρειάζεται κάτι πολύ πιο δομικό. Μια πραγματική πολιτική αλλαγή. Μια αλλαγή αξιών και αισθητικής. Μια αλλαγή που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη και γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ. Να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια προσπάθεια η οποία είναι σίγουρο ότι θα επιβραβευτεί και θα εγκριθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων στις εθνικές εκλογές σε έναν μήνα από τώρα!

Ποια κρίνετε ότι είναι τα πλεονεκτήματα της ΝΔ στη νέα εκλογική μάχη;

Θεωρώ ότι η εκλογική μάχη θα είναι η μάχη δύο κόσμων. Δύο διακριτών πολιτικών αντιλήψεων. Από τη μια είναι η σχολή Πολάκη και από την άλλη η σχολή Κυμπουρόπουλου. Της τζάμπα μαγκιάς απέναντι στη γνήσια αξιοσύνη. Τα πλεονεκτήματα της ΝΔ είναι απόλυτα και ισοπεδωτικά. Είναι μια νέα πρόταση αξιών. Είναι μια νέα αντίληψη πολιτικής. Είναι μια νέα καθημερινότητα για όλους τους Έλληνες. Η πολιτική αλλαγή που ευαγγελίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αφορά μόνο την οικονομία. Αφορά τη συνολική επανεκκίνηση των αξιών μας. Αφορά την εμπέδωση των σωστών νοοτροπιών. Το να διορθώσουμε όσα μας έχουν πληγώσει. Να αποκτήσουμε αντανακλαστικά ανθρωπισμού 24 ώρες την ημέρα. Να νοιαζόμαστε για τον συνάνθρωπο στην καθημερινότητά μας. Αυτό είναι η νέα συλλογικότητα. Αυτή είναι η νέα αλληλέγγυα κοινωνία στην οποία θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας. Αυτός είναι ο νέος Πολιτισμός της Καθημερινότητας.

Από τον χώρο της δημοσιογραφίας σε αυτόν της πολιτικής. Γιατί;

Δεν είναι μια απόφαση που πήρα ελαφρά τη καρδία. Είμαι στη δημοσιογραφία από το 2000. Στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Δελτία ειδήσεων και εκπομπές κοινωνικού ενδιαφέροντος. Mega, ANT1, Alter, Star, Blue Sky, Αθήνα 9.84. Και από το 2014 επικεφαλής ειδικών εκδόσεων στο Huffpost.gr, μία από τις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές εφημερίδες παγκοσμίως, προβάλλοντας σημαντικές προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο. Το 2012 ξεκίνησα τη «Δύναμη της Προσφοράς», ένα ετήσιο λεύκωμα για την προβολή της φιλανθρωπίας. Και το 2018 δημιούργησα το www.dinamiprosforas.gr, το πρώτο ειδησεογραφικό site στη χώρα μας για τα νέα της Προσφοράς και της Αλληλεγγύης και το πρώτο web portal που φέρνει σε επαφή τους εθελοντές και τα ιδρύματα. Και σε αυτό το σημείο έρχεται η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Να προσπαθήσουμε να περάσουμε αυτές τις αξίες στην καθημερινότητα του Έλληνα. Ε, αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν θα μπορούσα να πω όχι. Το να σου δίνεται η ευκαιρία να προσπαθήσεις να αλλάξεις προς το καλύτερο την καθημερινότητα του κόσμου μέσα από την εξάπλωση της Προσφοράς θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει προτεραιότητα για όλους μας.

Από τη δημοσιογραφική σας εμπειρία, θεωρείτε πιθανή την αύξηση της πόλωσης όσο θα πλησιάζουμε στις εκλογές;

Ναι. Είναι θέμα κουλτούρας. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι χάνει. Δεν είναι μόνο ότι είναι το τελευταίο της χαρτί, είναι το γεγονός ότι έτσι σκέφτονται. Η απάντηση σε αυτό είναι η δική μας αντίληψη για τα πράγματα. Και αυτή είναι η προσέγγιση της διαλλακτικότητας και της καταλλαγής. Η δική μας επιδίωξη είναι να προβάλουμε θετικά πρότυπα. Και αυτό είναι κάτι που ξεπερνά κομματικά εσκαμμένα. Είναι τρόπος ζωής.

Αν εκλεγείτε βουλευτής, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας για τον εκλογικό σας τομέα;

Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει αφήσει έντονο το στίγμα της στην ελληνική κοινωνία, η έννοια της προσφοράς στον συνάνθρωπο συνεχίζει να έχει μια συγκυριακή χροιά. Δεν αποτελεί στάση ζωής. Δεν είναι καθημερινή συνήθεια. Δεν είναι αναμενόμενη πρακτική. Για μένα, η αλληλεγγύη δεν υπάρχει μόνο μέσα στην κρίση. Είναι πάντα επίκαιρη. Και στις παχιές και στις αδύνατες αγελάδες. Ο εθελοντισμός δεν είναι μόνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι στάση ζωής. Είναι η νέα συλλογικότητα. Είναι η νέα καθημερινότητα. Η Ελληνίδα και ο Έλληνας, η καθεμιά και ο καθένας από εμάς, διαθέτουμε αστείρευτο πλούτο και διάθεση προσφοράς. Πολλές φορές όμως η καθημερινότητα, τα προβλήματα, μας κάνουν να κλεινόμαστε στον εαυτό μας. Να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα ατομικά. Όμως, ας θυμόμαστε ότι μπορεί κι εμείς να χρειαστούμε αυτό που χρειάζονται άλλοι από εμάς. Το μυστικό είναι να μάθουμε να μπαίνει ο ένας στη θέση του άλλου. Αυτή είναι η πρότασή μου. Γι’ αυτό θα παλέψω.

Αν κάποιος σας ρωτούσε γιατί να σας ψηφίσει, τι θα του απαντούσατε;

Η πραγματική δύναμη του ανθρώπου δεν είναι ο πλούτος, δεν είναι η εξουσία, είναι η ανθρωπιά του. Είναι η δύναμη του ανθρωπισμού του. Η δύναμη της προσφοράς είναι η δύναμη της κοινωνίας μας. Της γειτονιάς μας, της πόλης μας, της χώρας μας. Ελάτε μαζί μου να αναδείξουμε νέα πρότυπα. Ελάτε μαζί μου να κάνουμε πόλεμο στην αδιαφορία. Να αναδείξουμε τη συμπόνια και το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο στη νέα σημαία της κοινωνίας. Να ψάξουμε και να αναδείξουμε το καλό που υπάρχει μέσα μας και γύρω μας.