Βασίλης Ξυπολυτάς: Στόχος μας είναι να πείσουμε τους πολίτες να μας δώσουν ξεκάθαρη εντολή - Free Sunday
Βασίλης Ξυπολυτάς: Στόχος μας είναι να πείσουμε τους πολίτες να μας δώσουν ξεκάθαρη εντολή

Βασίλης Ξυπολυτάς: Στόχος μας είναι να πείσουμε τους πολίτες να μας δώσουν ξεκάθαρη εντολή

Ξεκάθαρο μήνυμα για πολιτική αλλαγή στη χώρα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών ο υποψήφιος βουλευτής Βορείου Τομέα Β΄ Αθηνών με τη ΝΔ και διατελέσας γραμματέας Παραγωγικών Τομέων του κόμματος Βασίλης Ξυπολυτάς.

Δύο εκλογικές αναμετρήσεις, δύο νίκες για τη ΝΔ. Κατ’ αρχάς, πού αποδίδετε την εκλογική κυριαρχία του κόμματος;

Μεγάλες νίκες, θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω, αλλά και ιστορικές, αφού η ΝΔ κατάφερε να κερδίσει σε περιοχές όπου δεν το είχε πετύχει από τη Μεταπολίτευση κι έπειτα. Νίκες που, κατά τη γνώμη μου, ήρθαν για δύο λόγους κυρίως. Αφενός γιατί στη ΝΔ έχει γίνει πάρα πολλή και προσεκτική δουλειά σε επίπεδο επιλογής προσώπων και σε επίπεδο πολιτικής ουσίας και προγράμματος. Και αφετέρου γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπάρξει πολύ σαφής για το πώς θα πρέπει να πορευτούμε πολιτικά ως κόμμα και για το πώς θα πρέπει να απευθυνόμαστε στους πολίτες. Δηλαδή με μετριοπάθεια και με ουσία, με φρέσκες ιδέες, με ρεαλισμό και αλήθειες. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι πολύ πιο ώριμοι σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο κρίνουν τα κόμματα, τους πολιτικούς και τις πολιτικές, καθώς και, όπως φάνηκε και πολύ πρόσφατα, τον τρόπο με τον οποίο ασκούν πλέον το εκλογικό τους δικαίωμα. Και σε αυτές τις δύο αναμετρήσεις οι πολίτες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για πολιτική αλλαγή και αυτό το βλέπουμε, το εισπράττουμε παντού, σε όλη τη χώρα, εδώ και καιρό.

Θετική ψήφος στη ΝΔ ή αρνητική ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ; Και τι θεωρείτε ότι σημαίνει για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου;

Δεν χωράει αμφισβήτηση ότι συνέβησαν και τα δύο. Εννοείται ότι οι πολίτες αποδοκίμασαν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και καταψήφισαν την κυβέρνηση. Άλλωστε ήταν ο κ. Τσίπρας που ανήγαγε τις εκλογές σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του. Άρα το πολιτικό μήνυμα είναι σαφές. Ταυτόχρονα, οι πολίτες επιδοκίμασαν τη στάση της ΝΔ και τις προγραμματικές μας θέσεις. Το ότι συρρικνώθηκαν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ δεν σήμαινε αυτομάτως ότι θα ανέβαιναν τα ποσοστά της ΝΔ. Το εκλογικό αποτέλεσμα κατέδειξε επίσης ότι οι πολίτες δεν ξέχασαν και δεν συγχώρεσαν και όσους έκαναν πλάτες στην κυβέρνηση. Αναφορικά με τις εκλογές του Ιουλίου, εφόσον με ρωτάτε αν η διαφορά θα διευρυνθεί ή θα συρρικνωθεί, θα σας πω ότι εμείς επικεντρωνόμαστε στο να πλησιάσουμε ακόμη περισσότερους πολίτες, εκείνους που δεν μας προτίμησαν, ώστε να συνομιλήσουμε μαζί τους και να τους πείσουμε για το πρόγραμμά μας και το όραμά μας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Είναι όμως αξιοσημείωτο, και θα ήθελα να το βάλω στην εξίσωση, το γεγονός ότι η ΝΔ είναι από τα ελάχιστα παραδείγματα στην Ευρώπη κεντροδεξιού κόμματος που συγκεντρώνει τέτοια ποσοστά. Στόχος μας είναι να πείσουμε τους πολίτες να μας δώσουν ξεκάθαρη εντολή για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Ποια νομίζετε ότι θα πρέπει να είναι από δω και πέρα η προεκλογική στρατηγική της ΝΔ;

Ακριβώς η ίδια που ήταν μέχρι τώρα, όμως με ακόμη μεγαλύτερη προσήλωση και ένταση, για να πετύχουμε τον στόχο που σας προανέφερα. Δηλαδή μια όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη πλειοψηφία και μια όσο το δυνατόν πιο ισχυρή λαϊκή εντολή, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Πιστεύω ότι η στρατηγική μας είναι επιτυχημένη και δικαιώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν πετάμε στα σύννεφα, ούτε σπεύδουμε να πανηγυρίσουμε. Δεν υποτιμούμε κανέναν και αυτό το έχουμε αποδείξει στην πράξη. Κάνουμε τον δικό μας, καθαρό και αξιοπρεπή αγώνα για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε νομό, σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε γειτονιά.

Εκτιμάται ότι όσο θα πλησιάζουμε στις εκλογές, θα ανεβαίνει η πόλωση. Πιστεύετε ότι θα ευνοήσει ή θα βλάψει τη ΝΔ;

Εμείς αποδείξαμε ότι έχουμε έναν άλλον πολιτικό πολιτισμό από τους αντιπάλους μας. Δεν μας αφορά τι θα κάνουν εκείνοι. Συμφωνώ σε αυτό που λέτε και πιστεύω κι εγώ ότι θα επιχειρήσουν να ανεβάσουν τους τόνους, να δημιουργήσουν κλίμα ακραίας πόλωσης και διχασμού. Οι πολίτες όμως το έχουν ξαναδεί αυτό το «έργο» και ήδη έδωσαν το στίγμα ότι δεν επιθυμούν να το ξαναδούν. Εμείς, λοιπόν, ακολουθώντας την πορεία που έχει χαράξει ο πρόεδρος της ΝΔ, θα πορευτούμε με αξιοπρέπεια και θα απευθυνθούμε στους συμπολίτες μας με χαμηλούς τόνους και αλήθειες. Δεν ακολουθούμε τον πολιτικό μας αντίπαλο. Δεν επιλέγουμε τον αμοραλισμό, όπως κάνουν εκείνοι. Εμείς επιλέγουμε τον δρόμο της αξιοπρέπειας και του πολιτικού θάρρους, να λες την αλήθεια στον κόσμο. Τώρα, στο ερώτημά σας για το αν θα ευνοήσει ή θα βλάψει τη ΝΔ η πόλωση, θα σας απαντήσω με κάθε ειλικρίνεια ότι η πόλωση πληγώνει, πάντοτε και πρωτίστως, την κοινωνία. Τέλος, τα πρόσφατα αποτελέσματα νομίζω ότι απαντούν στην ερώτησή σας. Είδαμε όλοι πόσο επιχείρησε να ανεβάσει τους τόνους ο αντίπαλος. Είδαν όλοι τη στάση που κρατήσαμε εμείς. Το αποτέλεσμα ήρθε να μας δικαιώσει και αυτό είμαι βέβαιος ότι θα επαναληφθεί σε λίγες εβδομάδες. Το αξιοπερίεργο όμως είναι ότι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους. Προκαλούν την κοινωνία με κόλπα, όπως αυτά που επιχειρούν με τη Δικαιοσύνη, για να τακτοποιήσουν όσο περισσότερες «εκκρεμότητες» μπορούν, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος τους τελειώνει. Όμως οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι κρύβει το πρόγραμμά της, το οποίο είναι ακραία νεοφιλελεύθερο. Τι απαντάτε;

Ότι δεν μου κάνει καμία εντύπωση. Κάτι πρέπει να πουν, άλλωστε. Ξέρετε την παροιμία «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται για να σωθεί»; Αυτό συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Βλέποντας την καταστροφή να έρχεται, παίρνουν μπρος και πάλι οι γνωστές «μονταζιέρες» και επαναφέρουν το γνωστό αφήγημα περί της κακιάς Δεξιάς και τη ρητορική περί νεοφιλελευθερισμού, προσπαθώντας να καλλιεργήσουν φόβο στους πολίτες, αλλά και ποντάροντας στο γνωστό δίλημμα, προσπαθώντας να διχάσουν την κοινωνία σε αριστερούς και δεξιούς. Ξέρετε κάτι; Αρκετά. Φτάνει. Αυτό λένε οι πολίτες και κυρίως οι νέοι άνθρωποι, της γενιάς μου. Δεν μπορούν πλέον να πείσουν. Και αν το θέλετε, ο κόσμος είδε και την Αριστερά του κ. Τσίπρα, του κ. Πολάκη και της παρέας τους. Για να πάμε όμως στην ουσία, σε καμία περίπτωση δεν κρύβουμε το πρόγραμμά μας. Ίσα ίσα, σας το είπα και νωρίτερα, είναι το πρόγραμμά μας που πείθει τους πολίτες και τους φέρνει κοντά μας. Ένα πρόγραμμα καινοτόμο, ρεαλιστικό, κοστολογημένο, ένα πρόγραμμα χωρίς αστερίσκους και ψιλά γράμματα, ένα πρόγραμμα για την οριστική αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ένα πρόγραμμα που βασίζεται στο ιδεώδες της ελευθερίας, οικονομικής και κοινωνικής, της αλληλεγγύης και της αναπτυξιακής λογικής. Που βασίζεται επίσης στη λογική της έξυπνης διαχείρισης και αξιοποίησης των πόρων και της δημιουργίας υπεραξίας η οποία θα επιστρέφει στους πολίτες.

Είστε υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών. Τι θα απαντούσατε σε ψηφοφόρο που θα σας ρωτούσε γιατί να σας ψηφίσει;

Ζητώ από τους πολίτες την ψήφο της ανανέωσης της ΝΔ. Στα 38 μου, πλέον, κατεβαίνω με σημαντικά εφόδια. Την επιτυχή διαδρομή μου στην αυτοδιοίκηση, την εκπαίδευσή μου, τη θητεία μου ως γραμματέας Παραγωγικών Τομέων στη ΝΔ, αλλά και την ενασχόλησή μου με την επιχειρηματικότητα. Αυτά είναι τα εφόδιά μου για να παλέψω για την καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων του Βορείου Τομέα της Β΄ Αθηνών. Μετά την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών, άλλαξε ο χάρτης. Όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και πολιτικά. Ο Βόρειος Τομέας της Β΄ Αθηνών είναι μια περιοχή με δήμους που έχουν σχεδόν ίδια προβλήματα και ίδιες ανάγκες των πολιτών τους. Οι βουλευτές μέχρι τώρα ήταν «τηλεοπτικοί», τώρα πρέπει να απαντούν στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Να είναι δίπλα τους, να σηκώνουν τα τηλέφωνά τους και να ενδιαφέρονται για τη λύση των προβλημάτων κάθε γειτονιάς. Όπως ο βουλευτής Αρκαδίας ή Κορινθίας, που οφείλει να βοηθήσει στο να πάρει ένα ΕΣΠΑ ένα σχολείο. Εγώ απέκτησα εμπειρία ως αυτοδιοικητικός, έμαθα να ακούω και να λύνω τα προβλήματα των πολιτών. Έτσι αντιλαμβάνομαι και τον ρόλο μου ως εκπροσώπου του Βόρειου Τομέα. Να αναδεικνύω θέματα της περιοχής και να δίνω λύσεις στα προβλήματα.

Ποια είναι τα προβλήματα που θα προσπαθήσετε να λύσετε ως εκπρόσωπος του Βόρειου Τομέα;

Τα πρώτα τέσσερα με τα οποία θα ασχοληθώ είναι:
• Η ασφάλεια και η έλλειψη αστυνόμευσης
• Η έλλειψη υποδομών
• Η τοπική οικονομία
• Τα περιβαλλοντικά προβλήματα

Η ΝΔ θέτει συνεχώς το ζήτημα της ασφάλειας. Μήπως τα πράγματα δεν είναι και τόσο αρνητικά;

Από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ξέρετε πόση αύξηση της εγκληματικότητας έχουμε στον Βόρειο Τομέα; Είναι 15% σε σχέση με το 2014… 15% παραπάνω ληστείες, κλοπές και παραβιάσεις των σπιτιών μας. Είναι ένα πρόβλημα καθημερινότητας που το θέτω πρώτο στην ατζέντα των όσων θα προσπαθήσω να λύσω ως εκπρόσωπος της περιοχής. Κάποιες από τις προτάσεις που άμεσα θα προσπαθήσω να υλοποιήσω είναι να καθιερώσουμε την ένστολη αστυνόμευση, πεζή και εποχούμενη, σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου και να χαρτογραφήσουμε την εγκληματικότητα ανά γειτονιά, ώστε να ανακατανείμουμε τις αστυνομικές δυνάμεις στις γειτονιές όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη. Πέραν όμως των τοπικών θεμάτων, η ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει άμεσα τον νόμο Παρασκευόπουλου, θα επαναφέρει την ομάδα ΔΕΛΤΑ, θα ενδυναμώσει την ομάδα ΔΙΑΣ και βέβαια θα σπάσει το άβατο των Εξαρχείων.

Είστε ένας νέος άνθρωπος που ασχολείται ενεργά με την πολιτική. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους;

Η ανανέωση και η εκπροσώπηση των νέων στα κοινά μπορεί να γίνει πράξη, αν κατευθύνουμε ένα σημαντικό ποσοστό της σταυροδοσίας μας σε νέους ανθρώπους. Προσωπικά, δεν κατεβαίνω με τη δύναμη της τηλεόρασης ή των μηχανισμών, αλλά με τη δύναμη της δουλειάς μου και όσων θέλουν να στηρίξουν όσα έχω κάνει και όσα μπορώ να κάνω. Ζητώ έναν από τους τέσσερις σταυρούς του ψηφοδελτίου για να υπάρξει μια ουσιαστική ανανέωση.