Ολυμπία Αναστασοπούλου: Με δύναμη από το Φάληρο για όλο τον Νότο - Free Sunday
Ολυμπία Αναστασοπούλου: Με δύναμη από το Φάληρο για όλο τον Νότο

Ολυμπία Αναστασοπούλου: Με δύναμη από το Φάληρο για όλο τον Νότο

Απολύτως απαραίτητη θεωρεί την ισχυρή εντολή στη ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, για να «αποφύγουμε τις περιπέτειες», η υποψήφια βουλευτής του κόμματος στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών Ολυμπία Αναστασοπούλου.

Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές, ποιοι είναι κατά τη γνώμη σας οι παράγοντες που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα;

Θεωρώ ότι επιδίωξη όλων των πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στην πολύ κρίσιμη αυτή εκλογική αναμέτρηση, διότι αφορά τη ζωή όλων μας. Το ποσοστό αποχής, λοιπόν, καθώς και το ποσοστό συμμετοχής των νέων, ιδίως αυτών που ψήφισαν πρώτη φορά στις εκλογές της 26ης Μαΐου, θα αποτελέσουν τους παράγοντες που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό βέβαια με τα θέματα της οικονομίας, των επενδύσεων, της φορολογίας, αλλά και των τομέων ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Η ΝΔ ζητά από τους πολίτες να της δώσουν αυτοδυναμία. Γιατί;

Η ΝΔ καλείται να παίξει στη χρονική συγκυρία που διανύουμε έναν ιστορικό ρόλο και να υλοποιήσει ένα δύσκολο αλλά αναγκαίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την ανάταξη της χώρας, για να «φτιαχτεί κράτος», ενώ παράλληλα μια σειρά κρίσιμων εθνικών θεμάτων παραμένουν ανοιχτά και πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από μια υπεύθυνη και αξιόπιστη κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, μια ισχυρή εντολή είναι απολύτως απαραίτητη για να αποφύγουμε τις περιπέτειες, καθώς εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, τότε η χώρα θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι αν εκλεγεί κυβέρνηση θα ανατρέψει όλα τα θετικά μέτρα και θα εφαρμόσει «πρόγραμμα ΔΝΤ». Το σχόλιό σας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, ως γνωστόν, δεν διακρίνονται για τα ακαδημαϊκά τους προσόντα, ωστόσο διαθέτουν διδακτορικό στα θέματα διασποράς ψευδών ειδήσεων, κοινώς fake news, καθώς και διαστρέβλωσης των δηλώσεων των πολιτικών τους αντιπάλων. Αν οι λιγότεροι φόροι και το μεγαλύτερο εισόδημα, οι πολλές νέες και καλύτερες δουλειές, η ισχυρή ανάπτυξη με επενδύσεις, η στήριξη της οικογένειας και των εργαζομένων, για να αναφέρω ενδεικτικά κάποιες από τις προτεραιότητές μας, συνιστούν ένα «πρόγραμμα ΔΝΤ», ας αφήσουμε τους αναγνώστες σας να το κρίνουν.

Αν η ΝΔ εκλεγεί κυβέρνηση, ποιες θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι πρώτες προτεραιότητές της;

Όπως επανειλημμένα έχει τονίσει και ο πρόεδρος, στα πρώτα μέτρα μας θα περιλαμβάνεται η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Θα επιδιώξουμε ευρείες συναινέσεις, δεν θέλουμε απαραίτητα την επιστροφή στο μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ανεξάρτητα από το ποσοστό του, καθώς και τη δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, ένα φορολογικό νομοσχέδιο, η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, καθώς και η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων δημάρχων και περιφερειαρχών, προκειμένου και στην αυτοδιοίκηση να αποφευχθούν φαινόμενα ακυβερνησίας, θα αποτελέσουν τις προτεραιότητές μας.

Η ΝΔ πολλές φορές έχει κάνει αναφορά σε θεσμικά ζητήματα λειτουργίας της δημοκρατίας. Ποια πιστεύετε ότι θα πρέπει να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος μιας κυβέρνησής της;

Κατ’ αρχάς η απρόσκοπτη λειτουργία των δικαστικών αρχών συνιστά τον πυρήνα των σύγχρονων δημοκρατιών. Η βασική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής, ως θεμελιώδης αρχή του κράτους δικαίου, κατακρεουργήθηκε βάναυσα από το κυβερνητικό μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καθώς και του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών του «με πληρεξούσιο» στη συνέχεια. Στόχος μας είναι να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στο κράτος και στους δημοκρατικούς θεσμούς και βεβαίως να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν, για παραβίαση των νόμων και του Συντάγματος.

Είστε υποψήφια βουλευτής στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών. Ποια είναι κατά την άποψή σας τα βασικά προβλήματα της περιοχής;

Ο Νότιος Τομέας της Β΄ Αθηνών, όπου έχω την τιμή να είμαι υποψήφια, περιλαμβάνει, ως γνωστόν, 13 δήμους με μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ τους όσον αφορά τη μορφολογία, την ανθρωπογεωγραφία, το βιοτικό επίπεδο, τις ανάγκες αλλά και τα προβλήματα της κάθε περιοχής. Πέρα από κάποιες βασικές προτεραιότητες, όπως προφανώς το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό, θα απαιτηθεί στενή συνεργασία με τους δημάρχους για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της κάθε περιοχής, όπου το κεντρικό κράτος πρέπει να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των αυτοδιοικητικών. Προέρχομαι από τον χώρο της αυτοδιοίκησης, καθώς έχω διατελέσει δημοτική σύμβουλος στο Παλαιό Φάληρο, όπου κατοικώ, και ήδη έχω στενή συνεργασία και επικοινωνία με το σύνολο σχεδόν των αιρετών με στόχο να παραχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους πολίτες.

Αν εκλεγείτε βουλευτής, ποιες θα είναι οι πρώτες προτεραιότητές σας;

Η εκλογή μου στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα συνιστά ύψιστη τιμή και μέγιστη ευθύνη και θα υπηρετήσω τις Ελληνίδες και τους Έλληνες με τιμιότητα, συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Ως εκ της ιδιότητάς μου ως δικηγόρου επί 20 και πλέον έτη διαθέτω ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα δικαιοσύνης και ασφάλειας και θα εργαστώ για τη στήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας με κάθε τρόπο, την κατάργηση του εγκληματικού νόμου Παρασκευόπουλου και την τροποποίηση εξίσου εγκληματικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, την προώθηση επενδύσεων με πρώτη αυτή του Ελληνικού και βέβαια την υποστήριξη σε νέες γυναίκες και μητέρες που επιθυμούν να συνδυάσουν την επαγγελματική με την οικογενειακή τους ζωή με παιδικούς σταθμούς για κάθε παιδί και ενίσχυση των ολοήμερων σχολείων.

Αν ψηφοφόρος σάς ρωτούσε γιατί να σας ψηφίσει, τι θα του απαντούσατε;

Το μικρό προεκλογικό μου σύνθημα, όπως ίσως θα είδατε, είναι «Νότος Δυνατά, Γυναίκες Ψηλά». Γυναίκα, λοιπόν, εργαζόμενη επί 20 και πλέον έτη ως δικηγόρος με μεταπτυχιακά στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (LLM και ΜΒΑ), πρωτίστως μητέρα δύο αγοριών, 18 και 15 ετών σήμερα, με δεκαετή ήδη παρουσία και προσφορά στα κοινά στον χώρο της αυτοδιοίκησης και του φιλελεύθερου μεταρρυθμιστικού χώρου, θεωρώ ότι διαθέτω τον απαραίτητο συνδυασμό νεότητας και εμπειρίας ζωής για να προσφέρω αποτελεσματικές υπηρεσίες στον τόπο μου. Α, ξέχασα να σας πω ότι είμαι και κάτοχος μαύρης ζώνης και Dan στο τάε κβον ντο, πιστή οπαδός του «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και για τον σκοπό αυτόν προωθώ τη δημιουργία Δικτύου Αυτοάμυνας για γυναίκες και ευπαθείς ομάδες σε συνεργασία με αθλητικούς συλλόγους του Νότιου Τομέα.