Νικόλαος Μανωλάκος: Η περίοδος των μαθητευόμενων μάγων πέρασε ανεπιστρεπτί - Free Sunday
Νικόλαος Μανωλάκος: Η περίοδος των μαθητευόμενων μάγων πέρασε ανεπιστρεπτί

Νικόλαος Μανωλάκος: Η περίοδος των μαθητευόμενων μάγων πέρασε ανεπιστρεπτί

«Η ΝΔ ποτέ δεν κρύφτηκε» τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής Α΄ Πειραιά του κόμματος, αντιστράτηγος ε.α., Νικόλαος Μανωλάκος, απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί «κρυφού προγράμματος» της ΝΔ.

Κατά την άποψή σας, ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου;

Θα απαντήσω στο ερώτημά σας, αφού όμως στην αρχή σάς υπενθυμίσω ορισμένα σημεία από τη φρασεολογία της απερχόμενης κυβέρνησης: «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», «ξεμπερδεύουμε με το παλιό», ή ακόμα και το πιο πρόσφατο «δεν θα ξεμπλέξουν εύκολα με την Αριστερά». Δυστυχώς, ο ελληνικός λαός έμαθε με σκληρό τρόπο ότι δεν υπάρχουν ταχυδακτυλουργοί και μαγικές λύσεις. Η περίοδος των μαθητευόμενων μάγων πέρασε ανεπιστρεπτί. Το καταστροφικό πέρασμα της αριστερής κυβέρνησης προκάλεσε ανυπολόγιστη ζημιά σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού βίου, με πρώτα απ’ όλα τη διάβρωση των θεσμών και τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Η τοξικότητα και διχαστική τους στάση διαίρεσε την ελληνική κοινωνία και κατέστησε το κράτος και τις δομές του αναποτελεσματικά τόσο σε θέματα κοινωνικής ευαισθησίας όσο και σε θέματα δημόσιας ασφάλειας. Οι επόμενες εκλογές δεν είναι μια μάχη για πολιτική κυριαρχία. Είναι μια μάχη για την επανένωση της ελληνικής κοινωνίας. Μια μάχη για να αποκτήσει η εθνική μας ομοψυχία και η κρατική οντότητα ξανά υπόσταση. Επομένως το πρώτο που διακυβεύεται στις 7 Ιουλίου είναι τα θεμέλια για την ποιότητα της δημοκρατίας μας και η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα ή όχι. Και αν αυτό ακούγεται γενικό, θα ήθελα να προσθέσω ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα σημαδευτεί και από την πορεία της οικονομίας, και όχι φυσικά από ευχολόγια ότι «βγήκαμε από τα μνημόνια» και «η κρίση ανήκει στο παρελθόν». Η κρίση θα είναι οριστικό παρελθόν όταν οι Έλληνες θα πληρώνουν λιγότερους φόρους και θα έχουν ευκαιρίες για μεγαλύτερο εισόδημα. Όταν θα καθιερωθεί αξιόπιστο κοινωνικό συμβόλαιο εργαζομένων, κράτους, επιχειρήσεων, όπου δεν θα υφίστανται πλέον η αδήλωτη ή ανασφάλιστη εργασία, η συμπίεση του μισθού µε την απειλή απόλυσης, οι καθυστερήσεις καταβολής των δεδουλευμένων και των συντάξεων. Η κρίση θα έχει περάσει ανεπιστρεπτί όταν ο θεσμός της οικογένειας θα στηρίζεται αποτελεσματικά, χωρίς ιδεοληπτικές αγκυλώσεις. Όταν θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να επιστρέψουν τα παιδιά μας από το εξωτερικό. Όταν, τέλος, το κράτος θα είναι αποτελεσματικό και φιλικό στον πολίτη. Επομένως η ποιότητα της δημοκρατίας και η ανάπτυξη της οικονομίας θεωρώ ότι είναι το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Ποιοι είναι οι τομείς που πιστεύετε ότι θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών;

Πρέπει να γίνει απ’ όλους κατανοητό ότι η ψήφος σε αυτές τις εκλογές δεν πρέπει να είναι ψήφος οργής, ψήφος θυμού και ψήφος σε επικίνδυνους λαϊκιστές. Πρέπει να είναι ψήφος λογικής, ψήφος εμπιστοσύνης στη ΝΔ για εθνική ανασυγκρότηση, ψήφος καταδίκης σε αυτούς που δίχασαν, ψήφος επιδοκιμασίας σε αυτούς που θα ενώσουν. Όλα αυτά θα πρέπει να τα πράξουμε μέσα από μια συμφωνία αλήθειας και ταυτόχρονα εμπεριστατωμένης ελπίδας. Ο κόσμος είναι πληγωμένος, διότι βίωσε την ελπίδα βασισμένη στα σαθρά θεμέλια της εξαπάτησης και του λαϊκισμού. Και εύλογα την αμφισβητεί. Σήμερα, όμως, μετά την τετραετή περίοδο της «Πρώτη Φορά Αριστερά», είναι ίσως η μοναδική φορά που κομματικοί σχηματισμοί απ’ όλα τα φάσματα της πολιτικής, κεντροδεξιά, κεντροαριστερά και αριστερά, έχουν δοκιμαστεί στην κυβερνησιμότητα. Πλέον τα αφηγήματα έχουν καταρρεύσει ως χάρτινοι πύργοι και όλοι έχουν απτά παραδείγματα κυβερνητισμού για να επιλέξουν τον καλύτερο με βάση το έργο του.

Γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει διαρκώς ότι «καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη»;

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στην αποχή. Γνωρίζω, όπως σχεδόν όλοι μας, ότι πολλοί συμπολίτες µας έχουν απογοητευτεί από την πολιτική και αποστρέφονται τη συμμετοχή στα κοινά. Επίσης, είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που, με αποκλειστική ευθύνη της απερχόμενης κυβέρνησης, οι εκλογές θα γίνουν Ιούλιο μήνα, στην καρδιά του καλοκαιριού. Θεωρώ ότι η αποχή είναι η χειρότερη επιλογή που μπορεί να κάνει ο Έλληνας και ιδίως οι νέοι. Ή, καλύτερα, δεν είναι επιλογή! Με την αποχή απλά αφήνεις το μέλλον σου στα χέρια των άλλων. Είναι ο µόνος τρόπος να µην αλλάξουν τα πράγματα. Αν δεν συμμετέχεις στην κορυφαία διαδικασία της δημοκρατίας, μετά με ποιο δικαίωμα θα κάνεις κριτική για τα κακώς κείμενα; Η συμμετοχή, λοιπόν, είναι δύναμη. Δίνει οξυγόνο στη δημοκρατία µας. Η ιστορία γράφεται από αυτούς που συμμετέχουν και όχι από αυτούς που δραπετεύουν. Οι Έλληνες πλέον γνωρίζουν ποιος ξέρει και ποιος μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, ποιος μπορεί να συνεισφέρει στην ανάταση της ελληνικής κοινωνίας.

Πώς σχολιάζετε τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝΔ αρνείται να αποκαλύψει το πρόγραμμά της;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια κατηγορώντας τη ΝΔ ότι δεν αποκαλύπτει το πρόγραμμά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πολιτικό μόρφωμα που απεργάστηκε μυστικά σχέδια εξόδου της χώρας από το ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015, που είπε ψέματα στον ελληνικό λαό ότι με έναν νόμο και με ένα άρθρο θα «έσκιζε τα μνημόνια», με αποτέλεσμα ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο το οποίο εκβιαστικά επέβαλε, προσθέτοντας μέτρα 5,1 δισ. ευρώ για τους πολίτες και επιβάρυνση 100 δισ. ευρώ στο χρέος. Είπε ότι θα ανακτήσει την εθνική κυριαρχία και θα υψώσει ανάστημα στους ξένους, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να εξευτελίσει τη χώρα με την περίφημη διαπραγμάτευση του 2015 και την υπογραφή της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών όχι μόνο ερήμην του ελληνικού λαού αλλά και, κυρίως, προσπαθώντας να τον διχάσει. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, σε όλους τους τομείς ήταν όχι μόνο κρυφό και ανέφικτο αλλά, το κυριότερο, στέρησε ακόμα και την ελπίδα από τον ελληνικό λαό. Η αλήθεια, όμως, πάντοτε νικά.

Τι πιστεύετε ότι αντιπαρατάσσει σε αυτά η ΝΔ;

Η ΝΔ ποτέ δεν κρύφτηκε και η προεκλογική της γραμμή υπήρξε σαφής και ξεκάθαρη: «όχι μεγάλα λόγια, μόνο προτάσεις, σχέδιο, δουλειά». Μας αφήνουν αδιάφορους οι πομφόλυγες και οι μεγαλοστομίες των κυβερνώντων. Εκτιμώ ότι η αποφυγή του διχασμού, του πολωτικού λόγου και της τοξικότητας αποτιμάται από τους πολιτικούς μας αντιπάλους ως απόκρυψη πολιτικού σχεδίου και προγράμματος. Και τούτο έχει την εξήγησή του: Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε και έχει στην πολιτική του ατζέντα τη συνθηματολογία, τη σκανδαλολογία, τη δημιουργία ψεύτικων διλημμάτων, ενώ η ΝΔ ακολουθεί τον δρόμο του σχεδιασμού, της πειθαρχίας, της πολλής δουλειάς και της αποφυγής βαρύγδουπων λόγων, τότε μπορώ να είμαι αισιόδοξος. Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή της κρίσης μίλησε με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό. Εκτέθηκε στον ελληνικό λαό. Υπέστη τις συνέπειες της διατύπωσης της αλήθειας. Ο πρόεδρός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνεχείς παρεμβάσεις έκανε γνωστό στους Έλληνες το πρόγραμμά μας. Πραγματοποιήσαμε πολλές ειδικές ημερίδες, παρουσιάσαμε αναλυτικά το πρόγραμμά μας για την οικονομία, την υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια, την κοινωνική αλληλεγγύη, τις εργασιακές σχέσεις κ.λπ. Αναλύσαμε τις θέσεις μας για όλα τα μεγάλα ζητήματα, όπως το Ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα. Επομένως οι κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ απλώς δεν ευσταθούν. Ένα ακόμη ψέμα κοντά στα τόσα άλλα που κούρασαν τον ελληνικό λαό, όπως αποδείχθηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές.