Γιάννης Λοβέρδος: Η χώρα έχει ανάγκη από ισχυρή κυβέρνηση - Free Sunday
Γιάννης Λοβέρδος: Η χώρα έχει ανάγκη από ισχυρή κυβέρνηση

Γιάννης Λοβέρδος: Η χώρα έχει ανάγκη από ισχυρή κυβέρνηση

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να είναι υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθηνών εξηγεί στην FS ο δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος, τονίζοντας ότι η πολιτική δημοσιογραφία, η αρθρογραφία και το πολιτικό ρεπορτάζ, που υπηρετεί επί 33 χρόνια, είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει στην ενεργό πολιτική.

Καθώς φτάνουμε στις εκλογές, ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα για τη χώρα;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο νικητής των επόμενων εκλογών θα είναι η ΝΔ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σχηματίζεται και κυβέρνηση. Αν την επομένη των εκλογών η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία, τότε μοιραία μπλέκουμε σε μεγάλες περιπέτειες. Για μένα, το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου είναι είτε ισχυρή αυτοδυναμία της ΝΔ είτε ακυβερνησία.

Η ΝΔ ζητά μετ’ επιτάσεως αυτοδυναμία. Γιατί;

Μα γιατί αν δεν σχηματίζει κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης, αν δηλαδή δεν έχει τουλάχιστον 151 βουλευτές η ΝΔ, τότε μοιραία μπλέκουμε σε περιπέτειες. Είναι προφανές ότι συνεργασίες σήμερα δεν μπορούν να υπάρξουν. Η ΝΔ δεν συνεργάζεται σε καμία περίπτωση με το ΚΚΕ, με τη Χρυσή Αυγή, με το κόμμα Βαρουφάκη ή με το κόμμα Βελόπουλου. Και φυσικά δεν συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με το μόνο κόμμα που θα μπορούσε να συνεργαστεί είναι το ΚΙΝΑΛ. Αλλά το ίδιο το ΚΙΝΑΛ απορρίπτει αυτή τη συνεργασία. Και μιλάει για «ψήφο ανοχής». Κυβέρνηση ανοχής δεν μπορεί να υπάρξει. Η χώρα έχει ανάγκη από ισχυρή κυβέρνηση. Ειδάλλως, θα πάμε σε νέες εκλογές με την απλή αναλογική, που εγγυάται την ακυβερνησία.

Ποιος είναι ο παράγοντας που κατά τη γνώμη σας θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών;

Η μεγάλη ανάγκη του κόσμου να τελειώνει με το κόμμα του κ. Τσίπρα και τον ίδιο. Το αίτημα να φύγει επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία είναι πανίσχυρο. Ο απλός πολίτης ζητεί την επάνοδο σε μια κρατική κανονικότητα. Να μη φοβάται, να μην αγωνιά για το σήμερα και το αύριο. Αυτό θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι το πρόγραμμά της «δεν βγαίνει». Τι απαντάτε;

Αυτά είναι αστειότητες. Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι πλήρως κοστολογημένο. Οι μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις, που εγγυάται το πρόγραμμά της, θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος απ’ ό,τι το ασφυκτικό φορολογικό πλαίσιο που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να καταστρέψει την επιχειρηματικότητα και να συμπιέσει τη μεσαία τάξη, που υποφέρει τραγικά.

Ποιες θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι πρώτες προτεραιότητες μιας κυβέρνησης ΝΔ;

Μα τις προτεραιότητες τις επιβάλλει η ίδια η ζωή. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας κληροδοτεί μια σειρά από δύσκολα προβλήματα, όπως είναι η κατάρρευση της ΔΕΗ, που είναι ένα βήμα πριν από την οριστική χρεοκοπία. Είναι οι πλειστηριασμοί, που αρχίζουν μετά την εγκατάλειψη της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που είναι ουσιαστικά άσυλο ανομίας και εγκληματικότητας. Είναι η αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, που πρέπει να γίνει λιγότερο γραφειοκρατική και περισσότερο φιλική προς την επιχειρηματικότητα. Είναι η ελάφρυνση των φορολογικών συντελεστών. Είναι η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και η αναμόρφωση του ασφαλιστικού τομέα. Είναι η κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και η ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ., για να επανέλθει το αίτημα της ασφάλειας στον πολίτη. Και, δυστυχώς, πολλές άλλες εκκρεμότητες που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη δημοσιογραφία στην πολιτική. Τι σας ώθησε να κάνετε αυτό το βήμα;

Νομίζω ότι η δημοσιογραφία, και μάλιστα η πολιτική δημοσιογραφία, η αρθρογραφία και το πολιτικό ρεπορτάζ, που υπηρετώ επί 33 ολόκληρα χρόνια, είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει στην ενεργό πολιτική. Ποιος γνωρίζει περισσότερα από έναν έμπειρο δημοσιογράφο για την πολιτική; Αυτή τη φορά, όμως, αποφάσισα να ασχοληθώ με την ενεργό πολιτική διότι μόνον έτσι θα μπορούσα να συνεισφέρω στην τεράστια, τιτάνια προσπάθεια που απαιτείται για την αναμόρφωση της χώρας από την κυβέρνηση του Κυριάκου και της ΝΔ. Εκτιμώ ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα.

Ήσασταν από τους πιο αυστηρούς κριτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Για ποιον λόγο;

Διότι θεωρούσα και θεωρώ ότι είναι η χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, κατά τις οποίες παρακολουθώ από κοντά την πολιτική ζωή του τόπου. Σε κανέναν τομέα πολιτικής δεν τα κατάφερε προς όφελος της χώρας. Αντίθετα, κατέστρεψε τη μεσαία τάξη, διέλυσε τις παραγωγικές δομές της οικονομίας, κυνήγησε την επιχειρηματικότητα, ανέχτηκε την κατάρρευση της δημόσιας διοίκησης και των κρατικών δομών σε υγεία, παιδεία, ασφάλεια, αύξησε τις καταστροφικές επιδοματικές πολιτικές, υπονόμευσε το ασφαλιστικό σύστημα, ενίσχυσε τον λαϊκισμό. Και ναρκοθέτησε την πορεία της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ προς την κανονικότητα.

Αν κάποιος ψηφοφόρος σάς ρωτούσε γιατί να σας ψηφίσει, τι θα του απαντούσατε;

Επί χρόνια από την εκπομπή μου στο Blue Sky και απ’ όλες τις τηλεοπτικές μου εμφανίσεις κοιτάζω τους τηλεθεατές μου στα μάτια και τους λέω τις αλήθειες μου – που βγαίνουν από τον νου και από την καρδιά μου, και από την τεράστια πείρα που έχω πλέον αποκτήσει. Δεν τους έχω κοροϊδέψει ποτέ. Και πάντα ακούω τα προβλήματά τους προσεκτικά. Και εκφράζω τις απόψεις τους. Επί χρόνια, πάρα πολλοί άνθρωποι με θεωρούν τη δική τους φωνή από τηλεοράσεως. Όπως, λοιπόν, ήμουν η φωνή τους στην τηλεόραση, έτσι θέλω να γίνω η φωνή τους και στη Βουλή. Να εκφράζω τις αγωνίες, τα προβλήματα, τους καημούς και τις ελπίδες τους στην καρδιά του πολιτικού μας συστήματος και της δημοκρατίας. Γι’ αυτό τους καλώ να μου βάλουν τον έναν από τους τρεις σταυρούς που δικαιούνται στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθηνών, δηλαδή στους δήμους Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Αγίων Αναργύρων, Καματερού, Ιλίου, Περιστερίου και Πετρουπόλεως. Για να συνεχίσω να είμαι η δική τους φωνή. Βλέπετε, εγώ δεν ψάχνω για δουλειά, δουλειά έχω. Δεν ψάχνω την κοινωνική καταξίωση ή αναγνωρισιμότητα. Έχω. Αυτό που θέλω είναι να προσφέρω στην πατρίδα μου και στα παιδιά μας, για να γίνει η Ελλάδα μια καλύτερη χώρα για όλους και κυρίως για τις επόμενες γενιές.