Παύλος Χρήστιδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε αποτελεσματικός χορηγός της ΝΔ - Free Sunday
Παύλος Χρήστιδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε αποτελεσματικός χορηγός της ΝΔ

Παύλος Χρήστιδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε αποτελεσματικός χορηγός της ΝΔ

Το ΚΙΝΑΛ «θα είναι εδώ για να κάνει αξιόπιστη αντιπολίτευση», τονίζει ο εκπρόσωπος του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος σημειώνει ότι ο Α. Τσίπρας έδωσε στον Κ. Μητσοτάκη την άνετη αυτοδυναμία.

Κατ' αρχάς, ποια είναι η πρώτη συνολική προσέγγισή σας σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου;

Οι πολιτικές που εφάρμοσε τα τελευταία 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν ως αποτέλεσμα την ξεκάθαρη κυριαρχία της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε αποτελεσματικός χορηγός της ΝΔ. Οι πολίτες ψήφισαν για να τελειώσει η θητεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας έδωσε στον κ. Μητσοτάκη την άνετη αυτοδυναμία και άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή της συντηρητικής παράταξης. Το γεγονός βέβαια ότι η Χρυσή Αυγή βρέθηκε εκτός Βουλής μας δίνει τεράστια ικανοποίηση.

Όσον αφορά στην επίδοση του ΚΙΝΑΛ, ποιο το σχόλιό σας;

Με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών είχαμε μία ακόμη εκλογική άνοδο για το Κίνημα Αλλαγής, όπως και σε όλες τις τελευταίες αναμετρήσεις. Υπήρξαν πολλοί πριν λίγους μήνες, ιδίως στον ΣΥΡΙΖΑ, που έφταναν να πουν ότι στις εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα είναι έξω από τη Βουλή. Αυτό αποδείχθηκε μεγάλο λάθος, όλες οι Κασσάνδρες που έσπευδαν να μας ξεγράψουν διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Το 2015 ήμασταν στο 4% και σήμερα έχουμε σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό. Αυτό αποτελεί μία ισχυρή αφετηρία όταν ξέρεις που απευθύνεσαι και πού θέλεις να πας. Γνωρίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας έναν ανηφορικό δρόμο..

Ποιες εντυπώσεις σας άφησε η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση. Πρέπει να πω όμως ότι είναι μία κυβέρνηση εξαιρετικά πολυπληθής, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περιέγραφε η Νέα Δημοκρατία πριν από τις εκλογές, Επίσης λείπουν οι γυναίκες, μόλις το 10% της κυβέρνησης αποτελείται από γυναίκες και μόλις δύο έχουν θέση υπουργού. Σε κάθε περίπτωση η νέα κυβέρνηση θα κριθεί για το έργο της από τους πολίτες και δεν θα έχει μεγάλη πίστωση χρόνου. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και δεν μπορούν να περιμένουν.

Ποια θα είναι από εδώ και πέρα η στάση του ΚΙΝΑΛ εντός και εκτός Βουλής;

Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ για να κάνει αξιόπιστη αντιπολίτευση, σοβαρή και προγραμματική. Θα είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε με σθένος τα λαϊκά αλλά και τα εθνικά συμφέροντα. Για να συμβάλουμε εκεί που έχει ανάγκη ο τόπος, στην ελάφρυνση των βαρών των πολιτών, στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, στη Συνταγματική Αναθεώρηση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Όπως πράξαμε και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζοντας νομοσχέδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την ελάφρυνση των πολιτών, το ίδιο θα πράξουμε και τώρα για την κατάργηση του νόμου Παρασκευοπούλου και του νόμου Κατρούγκαλου.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ στη βασική πολιτική δύναμη της Αριστεράς/κεντροαριστεράς στη χώρα. Συμμερίζεστε αυτή τη άποψη;

Η κρίσιμη μάχη ξεκινά τώρα. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την εξουσία και δεν θα μπορεί να τάζει θέσεις και καρέκλες δεξιά και αριστερά διαμορφώνονται νέα πολιτικά δεδομένα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη την ισχυρή Σοσιαλδημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με αυτή. Στο Κίνημα Αλλαγής θα δώσουμε τη μάχη για την Κεντροαριστερά. Έχουμε βαθιές ρίζες στον λαό, έχουμε πολιτικό, αξιακό και στρατηγικό πλαίσιο, θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να μας εμπιστευτούν ξανά όλο και περισσότεροι πολίτες. Δεν πετάμε στα σύννεφα, ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας προκλήσεις, και είναι αυτονόητο ότι θα προχωρήσουμε σε αλλαγές. Η ανανέωση πρέπει να προχωρήσει.

Τελικά, η «απουσία» του Ευάγγελου Βενιζέλου, θεωρείτε ότι έβλαψε ή βοήθησε το κόμμα σας;

Καταρχάς, ο κ. Βενιζέλος παραμένει στον χώρο μας, δεν έφυγε ποτέ. Η επιλογή του κ. Καμίνη ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ήθελε να σηματοδοτήσει το άνοιγμα στον προοδευτικό μεταρρυθμιστικό χώρο και εκτός των στενών ορίων του ΠΑΣΟΚ. Οι πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν το έκαναν γιατί πείστηκαν από τον προγραμματικό μας λόγο που είναι πέρα και πάνω από τα πρόσωπα.

Το ΚΙΝΑΛ διέγραψε αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν οι υπουργοποιήσεις τους, την κ. Μενδώνη και τον κ. Χρυσοχοΐδη. Γιατί;

Νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι όταν κάποιος επιλέγει να γίνει υπουργός μιας άλλης κυβέρνησης δεν μπορεί να παραμείνει μέλος του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ. Διαφωνώ πολιτικά με την επιλογή τους και ταυτόχρονα αυτό αποτελεί μια ομολογία του κ. Μητσοτάκη ότι δεν διαθέτει ικανά στελέχη στην παράταξη του για να διαχειριστούν επαρκώς κρίσιμα ζητήματα κυβερνητικής πολιτικής. Από την άλλη θα ήθελα να επισημάνω κάτι που αφορά και τη νέα κυβέρνηση αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν γίνεται στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ να είναι καλοί υπουργοί, όταν μπαίνουν στις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να λέμε ότι για όλα τα δεινά της χώρας έφταιγε το ΠΑΣΟΚ.

Αν και είναι νωρίς ακόμα, πώς προβλέπετε ότι θα πολιτευτεί η νέα κυβέρνηση;

Είναι όντως πολύ νωρίς ακόμα αλλά έχουν φανεί πράγματα και από τον προεκλογικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς δώσαμε προτεραιότητα στη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και στην αλλαγή του ρόλου του υπερταμείου στο οποίο δέσμευσε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ της υποτέλειας. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αυτά τα θέματα ως προτεραιότητα. Για το υπερταμείο δεν λέει κουβέντα, για πρωτογενή πλεονάσματα έμεινε στα υπερπλεονάσματα. Αν και όταν αποδώσει η οικονομία, θα θέσουν υποτίθεται το ζήτημα. Όσον αφορά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο ακούσαμε ευχολόγια. Ελπίζουμε στις προγραμματικές δηλώσεις να υπάρχουν πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις τις οποίες φυσικά θα κρίνουμε.