Νίκος Παγώνης: Οι ΕΚΟ είναι συνώνυμο της πολιτικής δράσης - Free Sunday
Νίκος Παγώνης: Οι ΕΚΟ είναι συνώνυμο της πολιτικής δράσης

Νίκος Παγώνης: Οι ΕΚΟ είναι συνώνυμο της πολιτικής δράσης

Τον ρόλο και τη δράση των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων (ΕΚΟ) της ΝΔ εξηγεί ο αρμόδιος γραμματέας, Νίκος Παγώνης, αναλύοντας παράλληλα τι περιμένει από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τι είναι οι ΕΚΟ ΝΔ;

Οι Ειδικές Κομματικές Οργανώσεις της ΝΔ είναι οργανώσεις που εκπροσωπούν στο κόμμα της ΝΔ τους εργαζόμενους όλου του φάσματος της οικονομικής ζωής της χώρας, εξασφαλίζοντας ότι τα εργασιακά θέματα κάθε επιμέρους τομέα θα εκφράζονται τεκμηριωμένα προς αναζήτηση της βέλτιστης λύσης, προς όφελος βεβαίως όλων των εργαζομένων του συγκεκριμένου τομέα.

Ποιος είναι ο ρόλος των ΕΚΟ στο κόμμα;

Οι ΕΚΟ έχουν συντεχνιακό ύφος και επιδιώκουν τη διασύνδεση ειδικότερων εργασιακών ζητημάτων και προβληματισμών με την εκάστοτε ηγεσία του κόμματος προς πρόταση και αναζήτηση εφικτών, επωφελών και χρήσιμων λύσεων για τους εργαζόμενους. Παράλληλα, βαδίζουν σύμφωνα με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Στόχος είναι να λαμβάνουμε υπόψη μας τις γνώμες και τις προτάσεις δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, αλλά και εργαζομένων στα ελεύθερα επαγγέλματα, στους επιστημονικούς φορείς, στα επιμελητήρια, στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και της αειφόρου ανάπτυξης, στα πανεπιστήμια, Ελλήνων εργαζομένων στο εξωτερικό και στα νέα τεχνολογικά επαγγέλματα.

Εσείς, ως γραμματέας ΕΚΟ, πώς θα βλέπατε τον ρόλο τους τώρα που η ΝΔ έγινε κυβέρνηση;

Στόχος μου προσωπικός, για τον οποίο επιθυμώ να κριθώ αυστηρά, είναι να ενεργοποιήσουμε αντανακλαστικά εργασιακής ευαισθητοποίησης, χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία πολιτικής, όπως είναι η διαβούλευση, οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στους χώρους δουλειάς και η εισαγωγή ευρωπαϊκών μεθόδων διεκδίκησης, μέσω της διασύνδεσης με αντίστοιχες οργανώσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και όχι μόνο. Κι αυτό γιατί δεν βλέπουμε εχθρούς στους εργασιακούς χώρους ή στα υπουργεία και στις υπηρεσίες. Η εργασιακή εξέλιξη, όπως και η ίδια η ζωή, είναι σαν το ποδήλατο. Αν σταματήσεις να κάνεις πετάλι, πέφτεις. Ή σταματάς και κάποιος άλλος σε προσπερνά.

Γιατί Ειδικές Κομματικές Οργανώσεις; Δεν καλύπτονται από άλλους τομείς πολιτικής δράσης;

Η Γραμματεία ΕΚΟ προϋπήρχε πολλών εκ των άλλων γραμματειών της ΝΔ, ιδρύθηκε επί ηγεσίας του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον Φεβρουάριο του 1987, σε καιρούς δύσκολους για την παράταξη και διώξεων για τα στελέχη της, και είναι μία εκ των ιστορικών γραμματειών που συναποτελούν το νήμα διασύνδεσης με την ιστορία αυτής καθαυτής της παράταξης, των αγώνων της, των εμβληματικών στελεχών, αλλά και των αφανών αγωνιστών της. Οι ΕΚΟ είναι συνώνυμο της πολιτικής δράσης, με εργαλεία τους το ήθος, την αξιοπρέπεια, την αλήθεια, την αξιοκρατία και τη συνεργασία. Δεν επικαλύπτουν και δεν επικαλύπτονται, Συνεργάζονται, Καθοδηγούν, Καινοτομούν.

Από την εμπειρία σας, ποιος ή ποιοι τομείς που καλύπτονται από τη Γραμματεία ΕΚΟ είναι οι πλέον κρίσιμοι;

Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, πολιτικό παγκόσμιο περιβάλλον, δεν υπάρχει η πολυτέλεια πρόκρισης κάποιου επιμέρους τομέα. Παρακολουθείς τις εξελίξεις, διαμορφώνεις άποψη, προβλέπεις, προλαμβάνεις, αφουγκράζεσαι, συνεργάζεσαι, αλλά πάνω απ’ όλα δρας.

Τι περιμένετε από την κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο ως στέλεχος αλλά και ως πολίτης;

Περιμένω κι εγώ, όπως όλοι οι Έλληνες, η νέα κυβέρνηση της ΝΔ διά των πράξεών της να ενδυναμώσει την έννοια του πολίτη, να επαναφέρει το αίσθημα ασφάλειας, να παράγει μετρήσιμα αποτελέσματα, να χρησιμοποιεί τη διαβούλευση και να μην αιφνιδιάζει, να προσφέρει ευκαιρίες δουλειάς σε υγιή εργασιακά περιβάλλοντα, να φροντίσει να μη γίνει μια διαχειριστική αρχή επιδομάτων, με λίγα λόγια να δώσει τέτοια ώθηση στα πράγματα ώστε η χώρα μας να είναι τόπος όπου να θέλει κάποιος να ζει, να δημιουργεί και να επισκέπτεται.

Ποιες θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης;

Λίγα λόγια, πολλή δουλειά, συνέπεια, μετρήσιμα αποτελέσματα, με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας. Μέριμνα να βρίσκεται η Ελλάδα στον συρμό της ανάπτυξης, Να εκμεταλλευτεί τη γεωπολιτική της θέση, να θωρακίσει τα σύνορά της, να δώσει κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων και ανθρώπων, άλλως να συγκρατήσει δημιουργικές δυνάμεις που καλώς ή κακώς φεύγουν στο εξωτερικό. Να ξανασυστήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και στον κόσμο, ως μια χώρα της προσπάθειας, της εργατικότητας, της αριστείας, της δημιουργίας, της προόδου. Να δημιουργήσει τις συνθήκες για εκπαίδευση και παροχή τεχνογνωσίας στην Ελλάδα σε πεδία παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Η κυβέρνηση οφείλει και μπορεί να δημιουργήσει υποδομές και συνθήκες εκπαίδευσης και καινοτόμου τεχνολογίας/τεχνογνωσίας, ως ένα προστιθέμενο κεφάλαιο στη δυναμική της χώρας.

Τι αποκομίσατε από την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων;

• Εισαγωγή νέου πολιτικού πολιτισμού από την κυβέρνηση, με παντελή απουσία διχαστικού λόγου, πράγμα που αιφνιδίασε τη συνηθισμένη στον διχαστικό λόγο αξιωματική αντιπολίτευση.
• Επίσπευση εφαρμογής φοροελαφρύνσεων για ιδιώτες και επιχειρήσεις, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ, διεύρυνση της βάσης των 120 δόσεων, με σκοπό να δοθεί άλλη μια ευκαιρία σε πολίτες να ορθοποδήσουν, αλλά με αυστηρότητα στους κατά συνήθεια και κατ’ επάγγελμα «δεν πληρώνω εις υγείαν των κορόιδων».
• Τοποθέτηση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη και δικαιοσύνης σε πρώτο πλάνο.
• Σεβασμός στις ανεξάρτητες αρχές.
• Γρήγορη και δίκαιη στελέχωση του κράτους.
• Ουσιαστική ενδυνάμωση του θεσμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσω μεταφοράς αρμοδιοτήτων στους γενικούς διευθυντές και δημόσιους λειτουργούς, αρμοδιότητες που μέχρι πρότινος κατείχαν και εξασκούσαν μετακλητοί κομματικοί συνεργάτες υπουργών.
• Ψηφιακή διακυβέρνηση, ώστε οι πολίτες να προσέρχονται μία φορά στο Δημόσιο για έγγραφά τους.
• Επανακαθορισμός του πανεπιστημιακού ασύλου ως άσυλο φοιτητών, εργαζομένων του πανεπιστημίου, διδακτικού προσωπικού, ιδεών, και όχι ως άσυλο των παρανομούντων.
• Αναβάθμιση περιοχών της χώρας, με κορυφαίο παράδειγμα τον σχεδιασμό μεταφοράς και κατεδάφισης των φυλακών Κορυδαλλού. Παράλληλα, δημιουργία τεχνολογικών πάρκων και πάρκων δημιουργικότητας.
• Εμβάθυνση στις διαδικασίες κυκλικής οικονομίας. Κατάργηση των πλαστικών με παράλληλη ενημέρωση των συναφών επιχειρήσεων και του εργατικού δυναμικού τους, ώστε να επιτευχθεί ομαλά και γόνιμα η μετάβαση στη νέα κατάσταση.
• Κοινωνικό πρόσημο με επίσπευση διαδικασιών ανακούφισης των κατοίκων πληγεισών περιοχών ακόμα και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, δυνατότητα παροχής φαρμάκων καρκινοπαθών από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.
• Δημιουργία πρότυπων πειραματικών σχολείων σε όλες τις περιοχές της χώρας.
• Διεξαγωγή παγκόσμιας καμπάνιας για τη διατήρηση του όρου «μακεδονικός» στα προϊόντα της Μακεδονίας μας.
• Ενίσχυση του υγιούς συνεργατισμού στη γεωργία με ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο.
• Επίσπευση διαδικασιών υλοποίησης εμβληματικών επενδύσεων, όπως αυτή του Ελληνικού.
Όλα τα ανωτέρω σημεία, συν αυτά που θα παραχθούν από το κυβερνητικό έργο, ως νομοθετική ύλη, στο αμέσως επόμενο διάστημα, πρέπει να έχουν έναν και μόνο στόχο, την πολυσυζητημένη ανάπτυξη, με ακροτελεύτια επιδίωξη τον ουσιαστικό σεβασμό στον πολίτη, την ήττα της ανεργίας και την αναβάθμιση της οικονομίας.