Ν. Παγώνης: «Η φωνή των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων φτάνει στα αρμόδια κυβερνητικά ώτα» - Free Sunday
Ν. Παγώνης: «Η φωνή των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων φτάνει στα αρμόδια κυβερνητικά ώτα»

Ν. Παγώνης: «Η φωνή των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων φτάνει στα αρμόδια κυβερνητικά ώτα»

Τη βεβαιότητά του ότι μέχρι το Πάσχα θα λειτουργούν στο πλαίσιο της ΝΔ περί τις 250 ΕΚΟ εκφράζει ο γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων (ΕΚΟ) του κόμματος, Νίκος Παγώνης, ο οποίος επισημαίνει ότι στη σύγχρονη εποχή οι ΕΚΟ δημιουργούνται όπου χρειάζονται. Ο κ. Παγώνης διευκρινίζει ότι με «υπομονή, συνεργασία και εργατικότητα φροντίζουμε να αναζητούμε τις βέλτιστες λύσεις επί επιτακτικών προβλημάτων και να τις πετυχαίνουμε» και διαβεβαιώνει ότι οι προτάσεις που προέρχονται από ανθρώπους που δεν ανήκουν στο κόμμα λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν, ενώ παράλληλα εκφράζει την πεποίθησή του ότι «η ευημερία της κάθε επαγγελματικής ομάδας αλλά και της χώρας περνάει από την ευημερία του έκαστου άλλου».

 

Η ΝΔ βρίσκεται μπροστά σε ένα συνέδριο. Μήπως είναι παρακινδυνευμένο για έναν σύγχρονο κομματικό μηχανισμό να έχει τόσο συχνά συνέδρια;

Απεναντίας, είναι καλό για μια σύγχρονη δημοκρατική παράταξη να συναντιέται με κάθε ευκαιρία η ηγεσία με τους ανθρώπους της, αλλά και με τους ανθρώπους που είναι φιλικοί απέναντι στην παράταξη ή που θέλουν να τη γνωρίσουν καλύτερα, να επιβεβαιώνονται με κάθε ευκαιρία οι ιδεολογικοί δεσμοί που τους ενώνουν και να προκαλείται διάλογος ζυμώσεων για τα προβλήματα και τις καταστάσεις που χρήζουν εφικτών και δημοκρατικών λύσεων. Άλλωστε το συγκεκριμένο συνέδριο είναι συνέδριο αρχών και θέσεων και μπορεί άνετα και απλά να λειτουργήσει ως ο ιδεολογικός αλλά και, γιατί όχι, πρακτικός οδοδείκτης για τα επόμενα βήματα της παράταξής μας.

 

Πώς ανταποκρίθηκαν τα μέλη των ΕΚΟ στο συνέδριο που ξεκινά σήμερα;

Με ζέση και ενθουσιασμό, όπως πάντα! Διότι είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθούν τα θέματα των επιμέρους τομέων δράσης τους και να συμφωνηθούν κοινοί τρόποι δράσης με περισσότερα εχέγγυα συνεργασίας και ιδεολογικής κάλυψης. Εκτός αυτού, αναμένουμε την παρουσία άνω των 1.200 διαπιστευμένων «παρατηρητών» στελεχών μας απ’ όλη την Ελλάδα.

 

Η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ ψηλά σε δημοσκοπική αποδοχή. Αυτό διευκολύνει την κινητοποίηση των μελών σήμερα. Αν αλλάξουν τα πράγματα;

Οι ΕΚΟ έχουν αποδείξει διαχρονικά ότι είναι για τα δύσκολα. Θα θυμίσω ότι η Γραμματεία ΕΚΟ προϋπήρχε πολλών εκ των άλλων γραμματειών της ΝΔ, ιδρύθηκε επί ηγεσίας του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον Φεβρουάριο του 1987, σε καιρούς δύσκολους για την παράταξη και διώξεων για τα στελέχη της, και είναι μία εκ των ιστορικών γραμματειών που συναποτελούν το νήμα διασύνδεσης με την ιστορία αυτής καθαυτής της παράταξης, των αγώνων της και των εμβληματικών στελεχών. Η παράταξη μπορεί να βασίζεται πάντοτε και υπό οποιαδήποτε συγκυρία στις ΕΚΟ. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή και μέχρι το επόμενο Πάσχα θα υπάρχουν περί τις 250 ΕΚΟ, αριθμός που συμπεριλαμβάνει από ΕΚΟ ναυτιλίας έως ΕΚΟ εργαζομένων στα όργανα της Ε.Ε., από ΕΚΟ επιστημόνων Μ. Βρετανίας έως ΕΚΟ εργαζομένων στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, από ΕΚΟ προσωπικού ασφαλείας (security) έως ΕΚΟ καθηγητών πανεπιστημίου, από ΕΚΟ πληροφορικής έως ΕΚΟ υπαλλήλων σε επιμελητήρια, από ΕΚΟ αποστράτων έως ΕΚΟ συνταξιούχων ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, από ΕΚΟ οινοποιών έως ΕΚΟ δασκάλων.

 

Πώς μπορούν να συμμετάσχουν τα μέλη των ΕΚΟ σε μια διαβούλευση στην οποία κρίνεται μια κυβερνητική πολιτική σε ένα συγκεκριμένο θέμα που τις αφορά;

Μέσω των προβλεπόμενων δημοκρατικών διαδικασιών και με τον συντονισμό της Γραμματείας, η οποιασδήποτε επιμέρους ΕΚΟ, δύναται ευχερέστατα να αναδείξει τα θέματά της στην παράταξη, καθώς και να ασκήσει την κριτική της, σίγουρη ότι θα φτάσει η φωνή της στα αρμόδια κυβερνητικά «ώτα».

 

Υπάρχει μέχρι στιγμής στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία της ΝΔ κάποια επαγγελματική ομάδα που θεωρεί ότι δεν έτυχε της προσοχής που της άξιζε;

Η ΝΔ είναι ανοιχτό κόμμα προς όλους και σίγουρα ενδιαφέρεται για όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, διότι η ευημερία της κάθε επαγγελματικής ομάδας, αλλά και της χώρας, περνάει από την ευημερία του έκαστου άλλου. Μόνο όποια επαγγελματική ομάδα δεν επιθυμεί να απευθυνθεί στη ΝΔ δεν εισακούεται, ως είναι εύλογο. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι είναι ελάχιστοι οι επαγγελματικοί κλάδοι που δεν έχουν δημιουργήσει ΕΚΟ ή δεν καλύπτονται από τις ΕΚΟ ΝΔ. Με υπομονή, συνεργασία και εργατικότητα φροντίζουμε να αναζητούμε τις βέλτιστες λύσεις επί επιτακτικών προβλημάτων και να τις πετυχαίνουμε.

 

Πώς αντιμετωπίζετε τις προτάσεις στελεχών των επαγγελματικών ομάδων που δεν είναι μέλη του κόμματος;

Δεν έχουμε το αλάθητο και δεν διατηρούμε αξιώσεις μονοπωλίου στη διατύπωση προτάσεων. Σίγουρα τις λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν. Αν είναι λογικές και πρόσφορες, τις εξετάζουμε ενδελεχώς. Και αν πληρούν, με οποιονδήποτε τρόπο, τα ιδεολογικά κριτήρια ή ανταποκρίνονται στις θέσεις και στις αξίες μας, τις ενστερνιζόμαστε και τις προωθούμε. Αν είναι εφικτές, χρήσιμες και προσδίδουν βέλτιστα αποτελέσματα καλυπτόμενες από το ιδεολογικό πρόσημο και τις αντιλήψεις επί του πρακτέου της παράταξής μας, γιατί όχι;

 

Υπάρχει κάποιος χώρος στον οποίο δεν υπάρχει ΕΚΟ και νομίζετε ότι είναι απαραίτητη η ίδρυση μιας οργάνωσης;

Η εποχή μας τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς με τις νέες τεχνολογίες και τις καθαρές μορφές ενέργειας. Συνεπεία της ψηφιακής εποχής, δημιουργούνται επαγγέλματα και κλάδοι όχι ακριβώς παραδοσιακοί. Πρόσφατα, για παράδειγμα, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση το χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξη φάσματος 5G, που θα ανεβάσει στην ψηφιακή κλίμακα τη χώρα μας. Κατά δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού και προέδρου μας, «για την κυβέρνησή ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και της οικονομίας μας αποτελεί κεντρική επιλογή». Αντίστοιχα, καταργούνται παλιά επαγγέλματα ή τομείς εργασίας (π.χ. απολιγνιτοποίηση). Η δημιουργία ΕΚΟ, λοιπόν, δεν είναι αυτοσκοπός. Δημιουργούνται όπου χρειάζονται. Εάν δεν χρειάζονται, δεν δημιουργούνται. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν παρακολουθούμε τις πολυπλοκότητες της νέας ψηφιακής εποχής, ούτε ότι δεν έχουμε την προσοχή μας στραμμένη στους νέους τομείς αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων ή ενέργειας. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, συμμετέχουμε, συνομιλούμε με την κοινωνία, προσεγγίζουμε με σύγχρονα εργαλεία πολιτικής, αντλούμε τεχνογνωσία, συνδιαμορφώνουμε νέες ΕΚΟ, αν αυτό είναι απαραίτητο, αλλά πάντοτε εξελίσσουμε τις παλαιές.

 

Πόσο έχει προχωρήσει η διασύνδεση των ΕΚΟ της ΝΔ με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές;

Με υπερηφάνεια σας αναφέρω, διότι ήταν και δική μου δέσμευση, ότι έχουμε κάνει καθοριστικά βήματα προς τη διατύπωση της πρότασης προς τον πρόεδρό μας, κ. Κ. Μητσοτάκη, για διασύνδεση των ΕΚΟ ΝΔ με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στο πρόσφατο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας συναντήθηκα προσωπικά με ανθρώπους και ευρωβουλευτές ευρωπαϊκού κύρους, όπως ο Ivo Belet, γενικός γραμματέας της EUCDW, για τα θέματα της διασύνδεσης των ΕΚΟ με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς θεσμούς για συνδικαλιστικά θέματα και θέματα εργασίας. Προτάθηκε μάλιστα η ιδέα της δημιουργίας ινστιτούτου –σε συνεργασία με κάθε ενδιαφερόμενο εντός και εκτός της χώρας μας– για την προσφυγή στις πρακτικές του ΕΛΚ σε σχέση με την αντιμετώπιση αντίστοιχων ζητημάτων αρμοδιότητας συγκεκριμένης ΕΚΟ σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, για διασύνδεση των εγχώριων ΕΚΟ με οργανώσεις που συνδέονται με το ΕΛΚ, όπως, για παράδειγμα, με την Ένωση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Ευρώπης (SME Europe) ή με την Ένωση Χριστιανοδημοκρατικών Συνδικάτων (EUCDW), προς άντληση τεχνογνωσίας στις αναφορές και διεκδικήσεις των επαγγελματικών κλάδων, για δημιουργία ειδικότερου κεντρικού ευρωπαϊκού φορέα/ένωσης εντός του ΕΛΚ, για συντονισμό ΕΚΟ συναφών αρμοδιοτήτων διευρωπαϊκά, τόσο για την εμπότιση με τις αρχές του ΕΛΚ και τις δράσεις του αναφορικά με την αειφόρο απασχόληση, την ανάπτυξη και την ευημερία όσο και για την αποτελεσματικότερη συνεργασία σε θέματα πολιτικής περί απασχόλησης και υλοποίησης δικαιότερου ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα ήδη συζητά και ενθαρρύνει αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Και δεν είμαστε οι μόνοι που κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Όλες ανεξαιρέτως οι γραμματείες της ΝΔ λαμβάνουν και παρέχουν τεχνογνωσία από και προς αντίστοιχες οργανώσεις που ασπάζονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Άλλωστε ο σκοπός είναι κοινός: πολιτικές προς όφελος των πολλών και συνεχής διάδραση με την κοινωνία.