«Το σύστημα μέχρι στιγμής άντεξε», λέει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ.Ζέρβας - Free Sunday
«Το σύστημα μέχρι στιγμής άντεξε», λέει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ.Ζέρβας

«Το σύστημα μέχρι στιγμής άντεξε», λέει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ.Ζέρβας

Τη διαβεβαίωση ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης λειτουργεί κανονικά και, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, δεν θα μείνει τίποτε πίσω σε εκκρεμότητα δίνει στη συνέντευξή του στην F.S. o δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ο κ. Ζέρβας θεωρεί ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις και οι κατευθύνσεις που δόθηκαν ήταν επαρκείς και έγκαιρες και προαναγγέλλει ότι σύντομα, σε συνεργασία και με τη διοίκηση της ΚΕΔΕ, θα προχωρήσει σε εκτεταμένα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης επιχειρηματιών και πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Πότε πήρατε την οδηγία να αρχίσετε να ετοιμάζεστε τις υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό; Είχατε υπόψη σας το εύρος του προβλήματος ή το διαπιστώσατε βήμα βήμα;

Παρακολουθούσαμε την εξέλιξη της τότε ακόμη επιδημίας. Η πρώτη πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα, μετά το οποίο αρχίσαμε να ενεργούμε. Την παραμονή της εμφάνισης του πρώτου κρούσματος στη χώρα, και μάλιστα στην πόλη μας, δηλαδή την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, η εκτελεστική μας επιτροπή πήρε τις πρώτες αποφάσεις έτσι ώστε να είμαστε επαρκώς έτοιμοι, έχοντας παραγγείλει ενημερωτικό υλικό και σημαντικές ποσότητες ατομικών μέσων προστασίας και αντισηπτικών.

Τότε, αρχικά, ίσως το εύρος του προβλήματος δεν ήταν αντιληπτό στο σύνολό του, όμως, από την άλλη, δεν υποτιμήσαμε τον κίνδυνο. Παρακολουθούσαμε, και συνεχίζουμε να το κάνουμε, στενά τις εξελίξεις και τις οδηγίες.

Έχετε εικόνα για τον βαθμό μείωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον δήμο και των μειώσεων προσωπικού που επέφερε η παροχή διευκολύνσεων ειδικού σκοπού σε ευπαθείς ομάδες και γονείς;

Αρχικά να τονίσουμε το εξής: όλες οι υπηρεσίες πλην αυτών που έκλεισαν (σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.ο.κ.) συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά. Η επισκεψιμότητα βέβαια είναι μειωμένη κατά 80% και περίπου 1.000 άτομα από τα 3.800 που απασχολεί ο δήμος έκαναν χρήση των ειδικών αδειών.

Το κρίσιμο όμως είναι άλλο – και αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που θέλω και από εδώ να περάσω. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης λειτουργεί κανονικά και, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, δεν θα μείνει τίποτε πίσω σε εκκρεμότητα. Και μάλιστα, προσπαθούμε να λύσουμε κι άλλα μικρά προβλήματα, παράλληλα με τα θέματα αντιμετώπισης της πανδημίας, να δώσουμε λύσεις σε ζητήματα που χρόνιζαν.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης τι επιπλέον υπηρεσίες προσφέρατε στους δημότες σας;

Πρώτα απ’ όλα ενισχύσαμε τη δομή και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Σήμερα απασχολούνται εκεί περισσότεροι από 100 υπάλληλοι από άλλες υπηρεσίες, που δεν λειτουργούν. Αυτοί εξυπηρετούν ημερησίως 60-80 περιπτώσεις συνανθρώπων μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν βασικές τους ανάγκες.

Ήμασταν από τους πρώτους δήμους στην Ελλάδα που από την πρώτη μέρα, από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, μοιράσαμε μαζικά ενημερωτικό υλικό, προβήκαμε σε απολυμάνσεις σχολείων και δημοτικών κτιρίων, οργανώσαμε σχολικά μαθήματα μέσω της TV100 και διασφαλίσαμε την υγεία των εργαζομένων εντός των κτιριακών δομών με την παροχή των μέσων ατομικής προστασίας.

Εγκαινιάσαμε τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης σε συνεργασία με εθελοντές ψυχολόγους – καθώς η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντικό ζήτημα.

Τέλος, ανέλαβα πρωτοβουλία συντονισμού και κινητοποίησης επιχειρηματικών δυνάμεων της Βορείου Ελλάδας ώστε με τρόπο συντεταγμένο και αποδοτικό να ενισχύσουμε όλοι μαζί το εθνικό σύστημα υγείας και συγκεκριμένα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ξέρετε, είναι απολύτως σημαντικό η βοήθεια, οι δωρεές και η αλληλεγγύη να οργανώνονται και να διοχετεύονται εκεί όπου υπάρχει επείγουσα ανάγκη.

Σύντομα θα ανακοινώσουμε, σε συνεργασία και με τη διοίκηση της ΚΕΔΕ, εκτεταμένα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης επιχειρηματιών και πολιτών μας.

Πόση ευελιξία παρέχεται θεσμικά για την αναδιάταξη των υπηρεσιών του δήμου λόγω ειδικών συνθηκών;

Οι κυβερνητικές αποφάσεις και οι κατευθύνσεις που δόθηκαν ήταν επαρκείς και έγκαιρες. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατάφερε σε πρώτο χρόνο να αναδιατάξει το προσωπικό και να πετύχει αφενός την αποσυμφόρηση των υπηρεσιών και αφετέρου την ομαλή λειτουργία χωρίς ελλείψεις. Σε αυτό, οφείλω να συμπληρώσω, έπαιξε καθοριστικό ρόλο και η προ κορονοϊού στρατηγική μας στόχευση να μεταφέρουμε πολλές πράξεις στο διαδίκτυο, ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται ηλεκτρονικά.

Τι μέτρα λάβατε για τη διασφάλιση τόσο της αποκομιδής των απορριμμάτων όσο και της υγιεινής του προσωπικού στις ειδικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί;

Το μήνυμα είναι ένα: η πόλη και ο Δήμος Θεσσαλονίκης λειτουργεί – οι βασικές λειτουργίες συνεχίζονται κανονικά. Η πόλη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη της. Με όλες τις πρόνοιες της νομοθεσίας, με σχέδια έκτακτης ανάγκης, με αναδιάταξη προσωπικού και με μέτρα ατομικής προστασίας σε κάθε υπάλληλο, ανταποκρινόμαστε καθημερινά σε όλες τις υποχρεώσεις.

Πιστέψτε με, είμαστε συνεχώς πάνω από τηλέφωνα και υπολογιστές, αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται και διασφαλίζουμε την ομαλή λειτουργία των βασικών υπηρεσιών του δήμου μας. Αυτό που λέω σε όλους, συνεργάτες και αντιδημάρχους, είναι ότι «πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, να προλαμβάνουμε καταστάσεις, να αποφεύγουμε αδιέξοδα». Αυτή είναι η mentalité της διοίκησης – όχι μόνο τώρα, λόγω κορονοϊού, αλλά γενικότερα.

Συνολικά, μπόρεσε να ανταποκριθεί το σύστημα; Άντεξε; Υπάρχει κάποιο ζήτημα θεσμικής λειτουργίας που αναδείχθηκε και πρέπει να θεσμοθετηθεί;

Ναι, άντεξε. Τα έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής αρκετά καλά. Δεν παρατηρήθηκαν ελλείψεις, δυστοκίες και ολιγωρίες. Παρά την αναστάτωση, τον δικαιολογημένο φόβο και τις αλλαγές, κινηθήκαμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Συνολικά η διαχείριση της ελληνικής πολιτείας είναι μέχρι στιγμής υποδειγματική, σε βαθμό που και παγκόσμια ΜΜΕ αναφέρονται σε αυτό.

Έγκαιρα και αποφασιστικά ελήφθησαν μέτρα, γίνεται ταυτόχρονα προσπάθεια αναδιάταξης του ΕΣΥ και ο κόσμος –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων– φαίνεται να ακολουθεί τις οδηγίες. Σε θεσμικό επίπεδο σίγουρα θα τεθούν πολλά νέα ερωτήματα, καθώς λόγω πανδημίας εκλείπει ο φυσικός δημόσιος διάλογος.

Η πορεία θα δείξει εάν θα προχωρήσουμε σε μια νέα θεσμοθέτηση κανόνων που θα ανταποκρίνονται σε νέες ανάγκες και συνθήκες ή αν τα παραδεδεγμένα μοντέλα οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας θα αντέξουν και σε αυτή την κρίση.

Επειδή ο δήμος άσκησε και αστυνομικά καθήκοντα, έχει εικόνα για τον βαθμό συμμόρφωσης και τον βαθμό απείθειας των πολιτών; Για παράδειγμα, τι έγινε στην παραλία;

Είναι ένα σημείο της πόλης μοναδικής ομορφιάς – το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος, το αγαπά. Όμως, προ της ολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, παρατηρήθηκε ένας αδικαιολόγητος συνωστισμός πολιτών παρά τις σαφείς οδηγίες των αρχών. Εκεί αποφάσισα να παρέμβω, ίσως και καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων μου, καθώς έκρινα πως υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Βγήκα ευθαρσώς και δήλωσα πως «θα την κλείσω αν συνεχιστεί αυτό» και έδωσα εντολή στη Δημοτική Αστυνομία να προβεί σε καθημερινές περιπολίες και σε συνεχείς εκκλήσεις. Έκανα αυτό που πίστευα και που αντικειμενικά ήταν το σωστό και αν με ρωτάτε θα το ξανάκανα, εάν χρειαζόταν. Σε περιστάσεις κρίσιμες δεν είμαι άνθρωπος που θα οχυρωθεί πίσω από διαδικασίες και αρμοδιότητες. Πρώτος στόχος η υπεράσπιση του υπέρτερου αγαθού της υγείας. Θα έχουμε χρόνο και καιρό να την απολαύσουμε ξανά σύντομα.

Έχετε υπολογίσει το κόστος του κορονοϊού μέχρι τώρα; Λεφτά υπάρχουν για την αντιμετώπιση των συνεπειών;

Αυτή είναι μια κουβέντα που έχει ανοίξει και θα συνεχιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Βέβαια, τη στιγμή της μάχης με τον νέο ιό ίσως φαντάζει άκαιρη, αλλά εκτιμώ ότι δεν είναι. Φαίνεται σε μια πρώτη φάση πως οι ηγεσίες σε Ε.Ε. και ΗΠΑ έχουν τη διάθεση να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία, όμως, από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε το χρονικό βάθος αυτής, οτιδήποτε υποστηρίξουμε θα είναι παρακινδυνευμένο.

Το σίγουρο είναι ότι μετά την πανδημία πρέπει πολλές προτεραιότητες να αναθεωρηθούν, καθώς είναι βέβαιη μια παγκόσμια ύφεση. Υπάρχουν διδάγματα από το παρελθόν που αναλογικά μπορούν να δείξουν τον δρόμο. Θέλω να πιστεύω ότι οι ηγεσίες κρατών και υπερεθνικών οργανισμών θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, θα ξεπεράσουν ταμπού και στενές αντιλήψεις και θα ενεργήσουν με γνώμονα τον μετριασμό των επιπτώσεων. Και η οικονομική άνοιξη που διαφαινόταν να επέρχεται στην πόλη και στη χώρα μας απλά να καθυστερήσει λίγο και να μην ακυρωθεί.