Κ. Ζέρβας: Μέτωπο απέναντι στις δυνάμεις της ακινησίας για να γίνει το Μετρό - Free Sunday
Κ. Ζέρβας: Μέτωπο απέναντι στις δυνάμεις της ακινησίας για να γίνει το Μετρό

Κ. Ζέρβας: Μέτωπο απέναντι στις δυνάμεις της ακινησίας για να γίνει το Μετρό

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ξαναπαιχθεί ένα χιλιοπαιγμένο έργο και από τους ιδίους «ακτιβιστές» στην πόλη μας, δηλώνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφερόμενος στις νέες προσφυγές που ζητούν να διακοπούν οι εργασίες απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου, οι οποίες έχουν ήδη κριθεί σύννομες από το Συμβούλιο Επικρατείας.

Μιλώντας στη Free Sunday λίγο πριν τα εγκαίνια της εφετινής Διεθνούς Έκθεσης, ο κ. Ζέρβας κάνει λόγο για «χιλιοπαιγμένο έργο» από τους ιδίους «ακτιβιστές» με «αντιδράσεις, ενστάσεις, προσφυγές και προσχηματικό διάλογο» και τονίζει ότι στόχος του είναι να γίνει η πόλη επιχειρηματικός, εκπαιδευτικός, τουριστικός, εμπορικός, πολιτιστικός κόμβος, προσελκύοντας μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας που θα συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο οποίος διευκρινίζει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος άσχετα αν θα έχει κομματική στήριξη, για να επιτευχθεί ο στόχος, η πόλη πρέπει να κλείσει τις εκκρεμότητες της τελευταίας εικοσαετίας και χρειάζεται υποδομές, διασύνδεση, καινοτομία και βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης.

 

Αθλητικές ομάδες, αντιεμβολιαστές, συνδικάτα και άλλοι ετοιμάζουν διαδηλώσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Δημιουργεί έσοδα ή μόνο προβλήματα, ο τουρισμός της διαμαρτυρίας;

 

Είναι γεγονός πως το βήμα της ΔΕΘ έχει επιλεγεί ως το ξεκίνημα της νέας πολιτικής και οικονομικής χρονιάς, ως βήμα εξαγγελιών του πρωθυπουργού αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Και αυτό προσδίδει πολιτικά, σχεδόν κοινοβουλευτικά χαρακτηριστικά. Οδηγεί όμως –ιδιαίτερα τα τελευταία ταραχώδη κοινωνικά χρόνια– και στην έκφραση αιτημάτων, σε διαμαρτυρίες που είναι αλήθεια ότι ταλαιπωρούν την πόλη. Χάνονται εργατοώρες, επικρατεί κυκλοφοριακή συμφόρηση, παλαιότερα έκλειναν για κάποιες ημέρες η αγορά και οι επιχειρήσεις. Είναι κοινωνικό και πολιτικό θέμα όλες αυτές οι κατηγορίες να επιλέγουν τη ΔΕΘ ως τόπο και χρόνο για να διαμαρτυρηθούν, για να θέσουν τα αιτήματα τους, αν θέλετε να κάνουν αισθητή την παρουσία τους! Είναι ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει αρκετά. Όμως, ως Δήμος αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να φροντίζουμε για την άμεση αποκατάσταση τυχόν φθορών, να καθαρίζουμε άμεσα τους δρόμους της πόλης, να υποβοηθούμε την κυκλοφορία με τις δυνάμεις μας και να μεριμνούμε για την κατά το δυνατόν ομαλή της λειτουργία. Για να εξαλειφθεί το φαινόμενο του «τουρισμού της διαμαρτυρίας», όμως, απαιτούνται δομικές αλλαγές που θα αποσυνδέσουν τη ΔΕΘ από τον πολιτικό ανταγωνισμό και την κοινωνική διαμαρτυρία. To ισοζύγιο της ΔΕΘ για τη Θεσσαλονίκη ήταν και θα είναι θετικό, χωρίς αμφιβολία.

 

Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι το Μετρό θα τελειώσει το 2023. Όμως είναι δικό του θέμα; Αύριο μπορεί να προκύψει μια νέα προσφυγή στα δικαστήρια…

 

Ήδη έχει προκύψει! Δυστυχώς για κάποιους το αναπτυξιακό αυτό έργο αποτελεί πεδίο διαχρονικής αμφισβήτησης – επιλέγουν διαρκώς τρόπους αναβολής, να μη πω ματαίωσης του. Με κόστος, καθυστερήσεις, αρνητική επίδραση στην κυκλοφορία, στην βιωσιμότητα ολόκληρων γειτονιών, αν θέλετε και στην ψυχολογία της ίδιας της πόλης που αναμένει στην λειτουργία του Μετρό ένα καλύτερο μέλλον. Οι διαβεβαιώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και όλων των φορέων που εμπλέκονται στην κατασκευή του, είναι εχέγγυο και το Μετρό θα λειτουργήσει το 2023. Είναι έργο κομβικής σημασίας που θα αναμορφώσει τον συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης και θα μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε τον σχεδιασμό μας για πολλές άλλες παρεμβάσεις.

Από εκεί και πέρα, σε κάθε τόνο και με κάθε ευκαιρία, έχω δηλώσει πως η δική μας διοίκηση έχει μέτωπο με τις δυνάμεις της ακινησίας και της αδράνειας. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει την πολυτέλεια αναβολών και καθυστερήσεων – ειδικά στα ζητήματα υποδομών, αναπλάσεων και μεγάλων έργων. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ξαναπαιχθεί ένα χιλιοπαιγμένο έργο από τους ιδίους «ακτιβιστές» στην πόλη μας. Αντιδράσεις, ενστάσεις, προσφυγές, προσχηματικός διάλογος δεκαετιών για θέματα της πόλης και παράλληλα να βλέπουμε ως παρατηρητές άλλες πόλεις, σε Ελλάδα και εξωτερικό, να κερδίζουν το στοίχημα της ανάπτυξης, της μετεξέλιξης και της βελτίωσης. Αυτή η δεκαετία πρέπει να είναι της Θεσσαλονίκης.

 

 

Πάντως σε πολλά θέματα της πόλης, η κατάσταση είναι πολύ σύνθετη και τα συμφέροντα πολλά κι οι αρμοδιότητες αντικρουόμενες, όπως π.χ. στη μαρίνα στην παραλία…

 

Περιγράφετε μια κατάσταση που είναι υπαρκτή και την οποία από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε να αλλάξουμε. Και εδώ χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις, απλοποίηση των διαδικασιών, περιορισμός της γραφειοκρατίας ώστε τα αναπτυξιακά έργα να γίνονται σε λογικούς χρόνους, να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα και η πόλη να καρπώνεται –επιτέλους– τις ωφέλειες.

Εμείς κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις. Με μεγάλη επιμονή και συστηματικό τρόπο πιέζουμε, δίνουμε άμεσα λύσεις, ενεργούμε ως επιταχυντής των διαδικασιών αλλά παράλληλα επεξεργαζόμαστε και προτείνουμε λύσεις σε κυβέρνηση και αρμόδια υπουργεία για δομικές αλλαγές. Δεν μένουμε μόνο σε ένα εύκολο για εμάς διεκδικητικό πλαίσιο αλλά προσεγγίζουμε τα θέματα με στόχο την εύρεση λύσεων. Εφαρμόζουμε λύσεις στα προβλήματα και δε βρίσκουμε προβλήματα στις λύσεις.

Η λίστα των θετικών παρεμβάσεών μας είναι μακρά: άξονας Αριστοτέλους, πλατεία Διοικητηρίου και Ελευθερίας, επέκταση παλαιάς παραλίας, Καπάνι, άξονας Δημητρίου Γούναρη, στάβλοι Παπάφη αλλά και εκσυγχρονισμός του ΟΑΣΘ, επιτάχυνση των έργων του Μετρό, στο λιμάνι κ.α

Σειρά έργων –το γνωρίζετε καλά– ήταν βαλτωμένα γιατί δεν υπήρχε αυτή ακριβώς η πίεση, η επιμέλεια, το ενδιαφέρον. Με εμάς στο τιμόνι του Δήμου αυτό έπαψε να γίνεται. Έχουμε εποπτεία όλων των θεμάτων και δεν έχει φύγει από τη Θεσσαλονίκη υπουργός χωρίς δικό μας υπόμνημα όχι αιτημάτων, αλλά συγκεκριμένων ενεργειών.

 

Γιατί δεν προχωρά το γήπεδο του ΠΑΟΚ; Μήπως, στις νέες συνθήκες μετά την πανδημία, είναι πλέον υπερεπένδυση;

 

Σε ό,τι αφορά ζητήματα που ο Δήμος Θεσσαλονίκης αλλά και η Πολιτεία είχαμε εμπλοκή προχώρησαν όλα με ταχύτητα και αμεσότητα. Στηρίζουμε το πρότζεκτ με θέρμη, γιατί βλέπουμε σε αυτό μια μοναδική περίπτωση ανάπτυξης και αναβάθμισης μίας ολόκληρης περιοχής. Σε όλον τον κόσμο τέτοια υπερσύγχρονα στάδια γίνονται κυψέλες ανάπτυξης που αναβαθμίζουν αισθητά το αστικό περιβάλλον. Δεν πιστεύω ότι η πανδημία μπορεί να ανατρέψει σε τέτοιο βαθμό τέτοιας κλίμακας σχεδιασμούς. Οι επόμενες κινήσεις βρίσκονται πλέον στην πλευρά των ιδιοκτητών του πρότζεκτ. Είμαι πάντως αισιόδοξος ότι το έργο θα γίνει.

 

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, οι δημότες δηλώνουν ότι θέλουν θέσεις στάθμευσης, ενώ πολλές, αν όχι οι περισσότερες θέσεις του Δήμου είναι κενές. Μήπως δεν θέλουν θέσεις στάθμευσης αλλά δωρεάν θέσεις στάθμευσης;

 

 

3.500 θέσεις στάθμευσης μονίμων κατοίκων παρέχονται δωρεάν στο ευρύτερο κέντρο της πόλης και η διοίκηση μας προχωρά στη διάθεση 22 ελεύθερων χώρων μέσα στον αστικό ιστό, δημιουργώντας περίπου 700 νέες θέσεις δωρεάν στάθμευσης. Από εκεί και πέρα το αίτημα για περισσότερες θέσεις είναι ένα αίτημα λογικό, το οποίο και ασπάζομαι. Είναι ζήτημα λειτουργικότητας της πόλης, βασική παράμετρος της εμπορικότητας και εξυπηρέτησης αναγκών. Αυτός είναι και ο λόγος που προγραμματίζουμε ένα υπόγειο parking στην πλατεία Ελευθερίας, που η ανάπλαση της ΔΕΘ, οι στάβλοι Παπάφη και το νέο γήπεδο της Τούμπας προβλέπουν υπόγειο parking. Όλα αυτά βέβαια με την παράλληλη διεκδίκηση σύγχρονων αστικών συγκοινωνιών, μεγαλύτερο στόλο λεωφορείων, ενίσχυση της μικροκινητικότητας και ολοκλήρωση του Μετρό.

 

Τι πρέπει να κάνει ένας δήμος, π.χ. ο Δήμος Θεσσαλονίκης, για να μπορεί να επιβιώσει χωρίς την κρατική επιχορήγηση;

 

Πρόκειται για ένα προωθημένο αυτοδιοικητικό μοντέλο που απαιτεί μεγάλες θεσμικές αλλαγές στο κράτος και για να μιλήσουμε ρεαλιστικά, μάλλον βρισκόμαστε μακριά από το σημείο αυτό. Για να επιβιώσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς κρατική επιχορήγηση πρέπει να μπορεί να εισπράττει φόρους. Μέχρι αυτό το σημείο που είναι επιθυμητός στόχος υπάρχουν ενδιάμεσα ώριμα αιτήματα που έχει διατυπώσει η Κ.Ε.Δ.Ε και που απαντούν σε ζητήματα οικονομικής αυτοτέλειας, αρμοδιοτήτων, αποκέντρωσης και πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

 

Τι μπορεί να κάνει ένας δήμος, π.χ. ο Δήμος Θεσσαλονίκης, για να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της χώρας;

 

Κάνοντας τη Θεσσαλονίκη επιχειρηματικό, εκπαιδευτικό, τουριστικό, εμπορικό, πολιτιστικό κόμβο, προσελκύοντας μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας συμβάλουμε καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας. Άλλωστε είναι πλέον αποδεκτό πως οι πόλεις μπορούν να παίξουν έναν τέτοιο ρόλο ως μονάδες ανάπτυξης – ανταγωνίζονται μεταξύ τους, αξιοποιούν συγκριτικά πλεονεκτήματα και διεκδικούν συγκεκριμένους ρόλους στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Για την Ελλάδα, η προοπτική ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και η ανάδειξή της σε έναν δεύτερο αναπτυξιακό πόλο μπορεί να προσδώσει νέα δυναμική στο παραγόμενο ΑΕΠ καθώς μπορεί να απευθυνθεί σε νέες αγορές, στη Βαλκανική ενδοχώρα, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά παράλληλα να αποτελέσει και πύλη εισόδου για τη Δυτική Ευρώπη εντασσόμενη στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Για αυτό θέλουμε υποδομές, διασύνδεση, καινοτομία και βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης.

 

Τελικά απέτυχε ο νόμος Σκουρλέτη να φέρει ακυβερνησία στους δήμους. Τα καταφέρατε να έχετε μια οριακή πλην συμπαγή πλειοψηφία κι απέναντι μια συμπαγή αντιπολίτευση. Έχουν οι δημότες της Θεσσαλονίκης δύο προτάσεις μπροστά τους;

 

Δεν υπάρχει ούτε ένας Δήμος από τους 332 της χώρας που να λειτούργησε θετικά το «εγχείρημα Σκουρλέτη»! Μπορεί εμείς στη Θεσσαλονίκη να έχουμε καταφέρει τη δημιουργία συμπαγούς πλειοψηφίας, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σε άλλους δήμους. Η απλή αναλογική ήταν μία λανθασμένη επιλογή που έφερε μόνο προβλήματα – πολυδιάσπαση, ατέρμονες διαδικασίες προσχηματικού διαλόγου, προβλήματα λειτουργίας και «κυβερνησιμότητας». Στα της Θεσσαλονίκης δεν γνωρίζω εάν υπάρχει άλλη πρόταση – η δική μας πρόταση όμως είναι συγκεκριμένη: προτεραιότητα στις υποδομές, τις αναπλάσεις δημοσίου χώρου και στην καθημερινότητα. Έργα σε κάθε γειτονιά της πόλης, αναβάθμιση καθαριότητας, διεκδίκηση και αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου, υποστήριξη όλων των μεγάλων project – δημόσιων και ιδιωτικών, ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πολιτών, πρόγραμμα σχολικής στέγης, μεγάλες εμβληματικές παρεμβάσεις για τον άξονα της Αριστοτέλους, στους στάβλους Παπάφη, στον άξονα Δημητρίου Γούναρη, στο Καπάνι, στις πλατείες του κέντρου, Διοικητηρίου και Ελευθερίας, στο ντεκ της παλιάς παραλίας, στην οδό Ελένης Ζωγράφου, πέριξ του Ιπποκράτειου.

Απέναντι μας έχουμε μια διαρκή άρνηση, ποτέ καμία συγκεκριμένη πρόταση. Αλλά ξέρετε, η πόλη χόρτασε από εκθέσεις ιδεών, διψάει όμως για έργα, αυτά κάνουμε και δυστυχώς για αυτούς από αυτά θα κριθούμε.

 

Δηλώσατε ότι θα διεκδικήσετε μια δεύτερη θητεία. Θα σας ενδιέφερε αυτή τη φορά να σας στηρίξει επισήμως η ΝΔ;

Θα είμαι ξανά υποψήφιος για να ολοκληρώσουμε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2019 και με πολύ κόπο χτίζουμε. Είναι γνωστό στους περισσότερους άλλωστε πως η πρώτη τετραετία είναι θητεία προετοιμασίας, οργάνωσης, προγραμματισμού και ωρίμανσης. Εμείς κρινόμαστε ήδη στα 2 χρόνια σαν να είμαστε διοίκηση πολλών ετών αλλά έχουμε να παρουσιάσουμε έργο πυκνό και φιλόδοξο – όσο και αν αυτό δυσαρεστεί ορισμένους.

Σίγουρα επιθυμώ την εμπιστοσύνη της πόλης, από τους ανθρώπους της, με στελέχη με κομματική ένταξη αναμφίβολα, αλλά και στελέχη της κοινωνίας των πολιτών. Όποιο κόμμα βλέπει στη δική μας προσπάθεια μία αξιόλογη δύναμη που μπορεί να οδηγήσει τη Θεσσαλονίκη σε ένα νέο δημιουργικό άλμα προς τα εμπρός και μπορεί να μας στηρίξει, καλοδεχούμενο. Δικό μου μέλημα παραμένει η ατζέντα της πόλης να είναι παρούσα συνεχώς, τα προβλήματα να λύνονται και η πόλη να ανεβαίνει διαρκώς επίπεδα. Πρέπει να κλείσουμε τις εκκρεμότητες της προηγούμενης 20ετίας και να δούμε με αισιοδοξία τη δεκαετία αυτή που ανήκει στη Θεσσαλονίκη.