«Θέλουμε να ανοίξουμε όπως κλείσαμε», δηλώνει ο εκπρόσωπος των καταστημάτων εστίασης - Free Sunday
«Θέλουμε να ανοίξουμε όπως κλείσαμε», δηλώνει ο εκπρόσωπος των καταστημάτων εστίασης

«Θέλουμε να ανοίξουμε όπως κλείσαμε», δηλώνει ο εκπρόσωπος των καταστημάτων εστίασης

Τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων εστίασης που δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν την 1η Ιουνίου εντοπίζει ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για την Εστίαση και πρώην βουλευτής Νίκος Νυφούδης. Ο κ. Νυφούδης προβλέπει ότι δεν θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν εξωτερικό χώρο, αυτές που φορτωμένες από χρέη δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε τα απαραίτητα για το άνοιγμα να προμηθευτούν και, τέλος, όλοι αυτοί που έχουν χάσει το κουράγιο τους λόγω της αδιαφορίας και της αρνητικής αντιμετώπισής τους αυτούς τους τρεις μήνες.

Ο κ. Νυφούδης διαβεβαιώνει ότι ο κλάδος είναι έτοιμος να εφαρμόσει όποιες εντολές υγειονομικού χαρακτήρα δώσει η κυβέρνηση, το κόστος των οποίων υπολογίζει σε 1%-3%, ενώ αποδίδει τη μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης στο ότι στην κυβέρνηση «δεν γνωρίζουν» την πραγματική οικονομία.

 

Τι απώλειες είχε ο κλάδος της εστίασης από τις 12 Μαρτίου;

Οι απώλειες του κλάδου ήταν τεράστιες. Ερχόμασταν από το πιο δύσκολο δίμηνο, στο ξεκίνημα της χρονιάς, και περιμέναμε με ανυπομονησία τη βελτίωση του καιρού για την άνοδο των πωλήσεων. Αυτό απεικονίζεται ξεκάθαρα και στους τζίρους μας.

Φυσικά, ο κλάδος υπάκουσε τον πρωθυπουργό και αντιληφθήκαμε όλοι πως προτεραιότητά μας είναι η υγεία του κόσμου. Από κει και πέρα, όμως, αφεθήκαμε στο έλεος του Θεού και του ιδιοκτήτη. Για να σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μείωση του 40% του ενοικίου στην εστίαση δεν λέει και πολλά. Τα υψηλά ενοίκιά μας σε συνδυασμό με μηδενικό τζίρο (ένα εστιατόριο δεν μπορεί να κάνει e-shop) σημαίνουν καθαρή ζημία, χωρίς «ναι μεν, αλλά».

 

Είχαν επαρκή προστασία οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι του κλάδου την περίοδο του lockdown;

Πρέπει να ομολογήσουμε πως η προστασία στους εργαζομένους ήταν αναπάντεχα επαρκής. Και αυτό μας γέμισε αισιοδοξία, μια και το προσωπικό για εμάς ήταν το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε για τις επιχειρήσεις. Αναπάντεχο κι αυτό, έχοντας μια κυβέρνηση που θα περιμέναμε να αντιλαμβάνεται καλύτερα τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας. Εις μάτην.

Αφεθήκαμε στο έλεος του Θεού, όχι μόνο ως επιχειρήσεις αλλά και ως ιδιοκτήτες αυτών. Δεν υπήρξαν σοβαρές προβλέψεις για το πώς θα ζήσουμε εμείς τις δικές μας οικογένειες. Δεν ξέρω αν πουθενά αλλού στην Ευρώπη υπήρχε τέτοια αδιαφορία για το επιχειρείν.

Πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν. Προερχόμενοι από μια δεκαετή κρίση, δεν πρέπει να θεωρούμε αυτονόητο πως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είχαν πακτωλό χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Εμείς έχουμε συνηθίσει να ρίχνουμε όλα τα λεφτά μας στα μαγαζιά μας. Δεδομένης και της χρονικής στιγμής, που είχαν ξεκινήσει να φτιάχνονται τα θερινά projects, αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό.

 

Υπάρχουν επιχειρήσεις του κλάδου που δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν την 1η Ιουνίου εξαιτίας του δίμηνου lockdown;

Δυστυχώς, υπάρχουν. Κατ’ αρχάς, αυτές που δεν έχουν εξωτερικό χώρο. Κατά δεύτερον, αυτές που φορτωμένες από χρέη δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε τα απαραίτητα για το άνοιγμα να προμηθευτούν. Και φυσικά όλοι αυτοί που έχουν χάσει το κουράγιο τους λόγω της αδιαφορίας και της αρνητικής αντιμετώπισής τους αυτούς τους τρεις μήνες.

 

Υπάρχει όμως μια σειρά προγραμμάτων χρηματοδοτικής δανειακής ενίσχυσης και η μείωση των ενοικίων κατά 40%...

Υπάρχουν. Δεν τα μηδενίζουμε. Σε συνθήκες «πολέμου», όμως, κρίθηκαν ως ανεπαρκή. Βλέπετε, ήδη μέχρι τώρα 14 χώρες της Ε.Ε. έχουν δώσει άμεση ρευστότητα στις επιχειρήσεις πολύ σύντομα από τη μέρα που έκλεισαν. Κι εμείς ακόμα ψαχνόμαστε. Η άποψή μου είναι πως, ενώ κρίνουμε την αντιμετώπιση της κρίσης στο υγειονομικό κομμάτι με 10 με τόνο, στο οικονομικό κομμάτι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και μια αίσθηση δική μου πως «δεν γνωρίζουν» την πραγματική οικονομία.

 

Τι εγγυήσεις υγειονομικής ασφάλειας μπορείτε να δώσετε στους πελάτες σας;

Εμείς, όπως πάντα, θα ακολουθήσουμε πιστά όποιες οδηγίες μάς δώσει η κυβέρνηση. Κατά γράμμα. Βέβαια, να αναφέρουμε ότι ακόμα κι αυτό το επιπλέον 1%-3% του κόστους προετοιμασίας των χώρων εστίασης θα το επωμιστούν οι επιχειρήσεις μόνες τους.

 

Οι πληροφορίες για την επανέναρξη κάνουν λόγο για τραπεζοκαθίσματα στο 1/3. Σας φτάνουν; Με τι αντάλλαγμα θα το δεχόσασταν αυτό; Μείωση του ΦΠΑ, για παράδειγμα;

Θα σας απαντήσω χαρακτηριστικά: αν στην εφημερίδα σας σας υποχρέωνε το κράτος να έχετε το 1/3 των διαφημίσεων, θα βγαίνατε ως εφημερίδα; Νομίζω πως όχι.

 

Για να μην κλείσετε, μπορεί να θέλετε να καταλάβετε όλο το πεζοδρόμιο…

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε αυτό. Εμείς διαχρονικά επενδύουμε στη βελτίωση του αστικού ή περιαστικού περιβάλλοντος. Με εξαιρέσεις φυσικά. Όμως, όπου κι αν πήγαν οι επιχειρήσεις εστίασης, το περιβάλλον βελτιώθηκε. Μειώθηκε η βία και η εγκληματικότητα και η περιοχή απέκτησε ζωή. Εμείς θέλουμε να ανοίξουμε όπως κλείσαμε. Όμως, αν δεν γίνεται αυτό, το κράτος θα πρέπει να βρει λύση – που είναι κυρίως οικονομική.

 

Ο κλάδος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος, διότι αποτελείται κυρίως από μικρές επιχειρήσεις με ευάλωτους εργαζομένους. Μήπως κινδυνεύει να γίνει βορά αδίστακτων πολιτικών οι οποίοι τον αντιμετωπίζουν ως πελατεία;

Θα σας απαντήσω ως άνθρωπος της εστίασης, που ασχολείται όμως και με την πολιτική. Ο κόσμος μας, δυστυχώς, είναι τόσο απολιτίκ και απαυδισμένος, που δεν υπάρχει χώρος να εισέλθει κανείς. Δεν τρώμε «παπά» πλέον. Θέλουμε έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων για να αποτελέσουμε εμείς με τη σειρά μας ασπίδα προστασίας των εργαζομένων μας και των οικογενειών τους. Και αυτό θα γίνει μόνο εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να ξεκινήσουν όπως τελείωσαν. Και σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε.