Γρ. Τάσσιος, πρόεδρος Ξενοδόχων:«Το “ανοίξαμε και σας περιμένουμε” από μόνο του δεν λέει πολλά» - Free Sunday
Γρ. Τάσσιος, πρόεδρος Ξενοδόχων:«Το “ανοίξαμε και σας περιμένουμε” από μόνο του δεν λέει πολλά»

Γρ. Τάσσιος, πρόεδρος Ξενοδόχων:«Το “ανοίξαμε και σας περιμένουμε” από μόνο του δεν λέει πολλά»

«Κλειδί» για να περιορίσουμε τις μεγάλες απώλειες που αναμφίβολα θα έχει φέτος ο ελληνικός τουρισμός θεωρεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσσιος, τη διθυραμβική παγκόσμια αναγνώριση της Ελλάδας για την αποτελεσματική διαχείριση του υγειονομικού σκέλους της πανδημίας.

 

Ακούμε επανειλημμένα ότι φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό. Τι ακριβώς κάνει τη χρονιά δύσκολη;

Τουρισμός σημαίνει ταξίδι. Με τους ανθρώπους να μην μπορούν να ταξιδέψουν και να εφαρμόζονται μέτρα lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ο τουρισμός βρέθηκε στο μηδέν. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο και πραγματικά κυριολεκτούμε και δεν είναι σχήμα λόγου όταν λέμε πως μπήκαμε σε αχαρτογράφητα νερά. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όλες οι δυτικές κοινωνίες δειλά δειλά ξανανοίγουν, τα ταξίδια σταδιακά ξαναρχίζουν και μένει να δούμε τι μπορεί να σωθεί από τη φετινή σεζόν. Είναι προφανές πως σε τίποτα δεν μπορεί να μοιάζει με τις προηγούμενες χρονιές, καθώς οι υγειονομικοί περιορισμοί, η ψυχολογία του φόβου που καλλιεργήθηκε σε όλο τον πλανήτη, αλλά και η οικονομική ανασφάλεια, που εντείνεται, θα επηρεάσουν καταλυτικά τη ζήτηση του τουρισμού. Έχουμε όμως και ένα μεγάλο όπλο. Τη διθυραμβική παγκόσμια αναγνώριση της Ελλάδας για την αποτελεσματική διαχείριση του υγειονομικού σκέλους της πανδημίας και το γεγονός αυτό μπορεί πραγματικά να αποδειχθεί «κλειδί» για να περιορίσουμε τις μεγάλες απώλειες που αναμφίβολα θα έχει φέτος ο ελληνικός τουρισμός.

 

Μπορεί να υπολογιστεί το επιπλέον κόστος της αυξημένης υγειονομικής προστασίας; Αυτό αποτιμάται μόνο σε χρήμα; Υπάρχουν συνάδελφοί σας που σκέφτονται να μην ανοίξουν;

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι η υγεία όλων. Των εργαζομένων, των κατοίκων, των επισκεπτών και εμάς των ίδιων. Ο ξενοδόχος δεν ζει σε κανέναν γυάλινο κόσμο, είναι όλη μέρα μέσα στην επιχείρησή του. Άρα τα πρωτόκολλα λειτουργίας, όπως θα διαμορφωθούν οριστικά, θα τηρηθούν με σχολαστική ευλάβεια, γιατί με την υγεία δεν παίζει κανένας. Από κει και πέρα, καταλαβαίνετε πως με μισές πληρότητες σχεδόν, η επιχειρηματική εξίσωση βγαίνει πολύ δύσκολα. Συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα κάθε συνάδελφος θα πάρει τις αποφάσεις του.

 

Τι μέρος αυτού του κόστους θα καλύψει μια μείωση στον ΦΠΑ;

Η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο είναι πρωτίστως ένα μέτρο για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος μας. Σε αυτή τη φάση δεν περιλαμβάνεται στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Προβλέπεται μόνο η μείωση του ΦΠΑ στις μετακινήσεις, που κι αυτό είναι ωφέλιμο. Ωστόσο, η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο πρέπει οπωσδήποτε να επανεξεταστεί για τη σεζόν του 2021, που θα έχει ακόμη κρισιμότερη σημασία να είμαστε ανταγωνιστικοί, καθώς θα ανακάμπτει δυναμικά ο παγκόσμιος τουρισμός στον βαθμό που έχουν υπάρξει απαντήσεις στο θέμα της θεραπείας ή και του εμβολίου για τον κορονοϊό.

 

Τι βοήθεια θα προσφέρει στις επιχειρήσεις του τουρισμού η ένταξη των εργαζομένων τους στο πρόγραμμα SURE;

Οι εργαζόμενοι είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο των επιχειρήσεών μας. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχείων είναι οι άνθρωποι που ξέρουμε με τα μικρά ονόματά τους. Εξαρχής, λοιπόν, όλοι οι φορείς του τουρισμού αναδείξαμε σε ύψιστη προτεραιότητα την αποτελεσματική προστασία του ανθρώπινου δυναμικού μας. Το καταφέραμε στην πρώτη φάση της υγειονομικής αντιμετώπισης, είναι σημαντικό να το πετύχουμε και κατά τη φάση της επανεκκίνησης αυτό το δύσκολο καλοκαίρι. Η εργασία πρέπει να είναι όσο ευέλικτη χρειάζεται για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και ανάλογα με την τουριστική κίνηση, όπως αυτή θα διαμορφώνεται και χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε πισωγυρίσματα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να επιδοτηθεί η εργασία, να μην υπάρξουν απώλειες για τους εργαζόμενους, να βγούμε από αυτή τη δύσκολη συγκυρία με συνεργασία και να διατηρήσουμε όσο πιο ακέραιο γίνεται το υπερπολύτιμο, για τον τουρισμό, κεφάλαιο του ανθρώπινου δυναμικού μας.

 

Αν ανοίξουν τα σύνορα την 1η Ιουλίου, τι ποσοστό της κίνησης θα έχει χαθεί; Έχετε ήδη προτάσεις για την υπόλοιπη περίοδο; Πώς αντιμετωπίστηκε από τους πελάτες σας η ελληνική επιτυχία στη διαχείριση της πανδημίας;

Χάθηκε σίγουρα ένα κρίσιμο τετράμηνο και μένει να δούμε αν μέχρι την 1η Ιουλίου θα έχει ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο της τουριστικής ζήτησης από το εξωτερικό. Χωρίς κοινό πλαίσιο για όλη την Ε.Ε. και με διακρατικές συμφωνίες που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, ειδικά με τις χώρες που είναι οι μεγάλες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, είναι παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη για την εξέλιξη. Η Ελλάδα πράγματι έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση στην αντιμετώπιση της πανδημίας και εμπνέει αίσθημα ασφάλειας, ωστόσο το «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» από μόνο του δεν λέει πολλά, όταν είναι στον αέρα το καθεστώς των μετακινήσεων. Σημειώνω εδώ πως είναι θετική η δράση για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού μέσα από σχετικά κοινωνικά προγράμματα, αν και σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνονται οι απώλειες από το εξωτερικό.

 

Πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις σας με τους μεγάλους tour operators;

Είναι έτσι κι αλλιώς μια δύσκολη σχέση. Η μονοπώληση μεγάλων αγορών, σε συνδυασμό με τη μεγάλη εξάρτηση του ελληνικού τουρισμού από τους tour operators, μας φέρνει μπροστά ακόμη και σε ωμούς εκβιασμούς. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε σοβαρά σχεδιάζοντας μεσομακροπρόθεσμα τον τουρισμό των επόμενων δεκαετιών. Για το σήμερα, ευελπιστώ πως ξεπερνώντας τις πρώτες σπασμωδικές αντιδράσεις που έφερε η κρίση του κορονοϊού θα γίνει κατανοητό πως, ειδικά στις δύσκολες στιγμές, οι πραγματικές λύσεις δεν βασίζονται στο «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» αλλά στη win-win συνεργασία.

 

Η κυβέρνηση συζητά με τη Βουλγαρία το άνοιγμα των συνόρων από την 1η Ιουνίου. Τι σημασία θα έχει αυτό για τη Βόρεια Ελλάδα;

Έχει σημασία συνολικά για τον οδικό τουρισμό, άρα για ολόκληρη σχεδόν την ηπειρωτική χώρα. Με τις αβεβαιότητες των αεροπορικών μετακινήσεων, ο οδικός τουρισμός προσλαμβάνει κυρίαρχη σημασία για το φετινό καλοκαίρι και πρέπει να επενδύσουμε στην ασφάλειά του και ως προς τις οδικές υποδομές και ως προς την τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο διαβαλκανικός συντονισμός είναι θετικός και μπορεί να βοηθήσει στην τουριστική επανεκκίνηση, καθώς μάλιστα σχεδόν όλες οι βαλκανικές χώρες βρίσκονται σε συγκρίσιμα επιδημιολογικά επίπεδα.

 

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ενισχύει τις εναλλακτικές μορφές διαμονής (airbnb, και ενοικιαζόμενα δωμάτια) ή τις καθιστά πιο δύσκολες;

Το ζήτημα της δημόσιας υγείας είχε τεθεί για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις πολύ πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού. Τώρα υπάρχουν σαφώς πολύ σοβαρότεροι λόγοι για να υπάρχει ένα εφαρμόσιμο πλαίσιο εποπτείας. Μέσα σε πολυκατοικίες οικογενειών δεν μπορεί να κινείται ανεξέλεγκτα ο καθένας. Περάσαμε δύσκολα, βγήκαμε νικητές και πρέπει να προστατέψουμε ό,τι κερδίσαμε.

 

Ακούγονται προσδοκίες για το 2021. Δεν είναι νωρίς;

Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν με σχέδιο. Το 2021 είναι μια εμβληματική χρονιά για την πατρίδα μας και είναι μια ευκαιρία η ηγετική εικόνα της Ελλάδας που κερδήθηκε στην υγειονομική διαχείριση της πανδημίας να έχει συνέχεια και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της. Με όλες μας τις δυνάμεις να βγάλουμε την Ελλάδα μπροστά! Σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια ο τουρισμός, όπως κάνει πάντα, θα βάλει πλάτη και θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη.